Puluşağı sakinleri, Kube dağını aştıklarında hiçbir şebeke operatörünün çekmediğini belirterek dünyayla irtibatlarının kesildiğinden dert yandılar.
Vatandaşlar, köylere dönüş projesinin olduğunu ama kendilerinin iletişim sorunu olduğu için köyden şehre dönüş yapmak zorunda kaldıklarını söylediler.
Kışın bir rüzgâr estiğinde aylarca elektriksiz kaldıklarını öne süren vatandaşlar, su tesisatlarının olmadığını, kışın bazen erittikleri karın suyuyla ihtiyaçlarını giderdiklerini söylediler.
Okullarının yıllardan beri kapalı olduğunu ifade eden vatandaşlar, mobil şebeke sorunu nedeniyle çocuklarının eğitimi için Malatya merkezde ev kiralamak zorunda kaldıklarını belirttiler.
İletişim, su, yol ve elektrik sorunlarının olduğunu dile getiren Malatya Battalgazi Puluşağı Derneği Başkanı Başkanı Cemal Zeybek, "Haberleşmemiz yok. Kış geldi mi ulaşım kalmıyor. Rüzgâr esti mi elektriğimiz kesiliyor. Köyümüz eskiden çok kalabalıktı. Şu an yaklaşık 30 hane var ama kışın ancak 5-6 kişi kalabiliyor. Halimiz içler acısı! 5 kilometre mesafede bir su gölümüz var, köyün yarısı bu gölden faydalanıyor. Köylüler kendi imkanlarıyla boruları döşemiş ama birçoğu yer üstünde bir şey çarptı mı hemen patlıyor. Köylüler kendi imkanlarıyla tamir etmeye çalışıyor. Taş devrinde yaşayan bir köyüz." dedi.
Zeybek, yaşadıkları sorunları yerinde görmesi için belediye yetkililerini köye davet ederek, "Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a sesleniyorum. Puluşağı’nı biliyor mu acaba? Bilmiyor. Kendisi Tekedereli, bizim karşı köyden. Bu suç onların. Sadece Milletvekilimiz (eski) Mehmet Şahin bir defa geldi." diye aktardı.
Kube dağını aştıktan sonra hiçbir operatör şebekesinin çekmediği için dünya ile irtibatlarının kesildiğine dikkat çeken Zeybek, "Birisi hastalanırsa 5-6 kilometre Hırsız Taşı'na ya da Ziyaret Tepesi'ne gidecek ki telefon açıp yardım isteyecek. Yetkililerden ricam köyümüze sahip çıksınlar. Biz köy statüsü almak istiyoruz. Çok kalabalık bir nüfusuz. Suyumuz yok bize şebeke suyu çeksinler. Bizim de musluklarımızdan su aksın." diye konuştu.
Köy sakinlerinden Ali Üstün ise 16 çocuğunun olduğunu ancak köyde mobil şebeke sorunu olduğu için çocuklarının yanında kalmadığına dert yandı.
Sert bir rüzgar karşısında elektriklerini kesildiğini belirten Üstün, bir çok kez başvuru yapmalarına rağmen bu sorunlarının giderilmediğini savundu.
"Her gün, sıkıntılar giderilir hayaliyle yaşıyoruz"
Üstün, "Yolumuzda bir yağmur yağdığında mahsur kalıyorduk; ne biz gidebiliyorduk ne kimse gelebiliyordu. Bu yıl biraz asfalt yaptılar. Her gün, sıkıntılar giderilir hayaliyle yaşıyoruz. Geldiler su ihtiyacımızın giderilmesi için ‘havuz yapacağız, evlere su getireceğiz’ dediler ama kimse gelmedi. Birçoğunun suyu yok. Kar yağdığında karı eritip içiyorlar. Okullar kapalı olduğundan dolayı çocuklar uzaktan eğitimi telefon üzerinden alıyor ve bu şekilde ders çalışıyorlar ama şebeke çekmediği için herkes çocuklarını Malatya merkeze götürüyor. Giden de isteksiz gidiyor. Gitmese çocuğu eğitimden mahrum kalacak." ifadelerini kullandı.
"Bizde iletişim sorunu olduğu için köyden şehre dönüş projesi var!"
Nuri Zeybek, "Aslında bizim köyün ismi 'tınne' yani yok köyü olması lazım. Çünkü köyümüz haritada yok. En büyük sorunumuz da iletişim. Köyde iletişim olmadığı için hiçbir genç durmuyor. 2 öğrencim var, onlar için ekim ayında Malatya’ya gitmek zorunda kalıyorum. Bir de depremzedeyim evim yıkıldığı için bu sene ev kiraladım. Çocuklarım uzaktan eğitim alabilmesi için eve internet çektim. Bundan dolayı köyümüze bir baz istasyonu kurulsun ki gençlerimiz köye dönsün ve köylerine sahip çıksınlar. Köylere dönüş projesi var ama bizde büyük iletişim sorunu olduğu için köyden şehre dönüş projesi var!" diye konuştu.
Özellikle kışın çok sıkıntı çektiklerini dile getiren Zeybek, "Kışın bir hastamız olduğunda ağaçlardan yaptığımız kızak üzerinden 16 kilometre yol yürüyerek götürürüz. Şu anda belediyemiz biraz çalıştı. Yolumuz 10 gün kapalı kalsa 15’inci gün açılıyor. Ulaşım olarak biraz sorunumuz giderildi ama iletişim için sorunumuz bir türlü giderilmedi içme suyu için bir kazma vurulmadı. Sulama alanı için hiç hizmet yapılmadı. Nedeni ise 1982’de köy statüsünden çıkmışız. Mengil eski mezramızdı ama şimdi biz Mengil’e bağlandık nedeni se iletişim olmadığı için okulumuz yaklaşık 15 yıl önce eğitim-öğretime kapandı." diye belirtti.