Yaptıkları eğitim faaliyetlerle bölge halkının takdirini kazanan Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) Yekîtiya Aliman û Medreseyan, bayanlara özel icazet merasimi düzenledi. Batman Vural Düğün Salonunda bayanlara özel düzenlenen icazet merasimi saat 12.00'da başladı.
Yaklaşık 4 yıldır aldıkları Sarf, Nahiv, Tefsir, Hadis, Fıkıh gibi ilimlerde başarı gösterip eğitimlerini tamamlayan 78 kız öğrenci, salavat eşliğinde salona girdiler.
Hafize Esmanur Doğan’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan icazet programında açılış konuşmasını Âlimler ve Medreseler Birliği gönüllüsü Hicran Güneş yaptı.
“Merasimler, Müslüman bayanların ifsat şebekelerine karşı ilmi başkaldırısı ve bir ıslah hareketidir”
İlim, icazet ve medreselerin, kadınları bu hayâsız ve tüm değerlerden mahrum zihniyetlerin şerrinden ilahi bir koruma olduğunu vurgulayan Güneş, “Bu merasimler gösteriyor ki, hiçbir gücün, hiçbir zihniyetin mütedeyyin halkımızın fıtratını bozmaya güçleri yetmeyecek. Bu ilmi merasimler, icazetler ve medreseler gayretkeş Müslüman bayanların ifsat şebekelerine karşı ilmi başkaldırısı ve bir ıslah hareketidir. Evet, bizler Kürdistan’ın Müslüman kadınları olarak, hayâsızlığı ve iffetsizliği asla kabul etmiyoruz. Ekmeğimizden ve suyumuzdan vazgeçeriz, ama hayâ ve iffetimizden, İslam ve Kur'an davasından asla vazgeçmeyiz. Bu ilmi çalışma ve medreseler halkımızın en büyük arzusu ve isteğidir. Feraset sahibi halkımız kurtuluşun ve huzurun ancak fıtrata uygun olan Kur’an'i ilimlerle mümkün olabileceğini çok iyi biliyor. Dağı taşı İslam kokan, özü İslam ile yoğrulmuş Kürdistan’ın şerefli halkına ancak İslam yakışır.” diye konuştu.
“Kürdistan'ı ilimsiz ve medresesiz düşünemeyiz”
“Bu çağda bayanların ilim ile donanmaları, icazet sahibi olmaları, yüce Allah’ın günümüz kadınlarına büyük bir ihsanıdır” diyen Güneş,“Özellikle ifsat edici zihniyetlerin kadınlar üzerinden toplumu manen yıkmaya çalışmalarına karşı ilahi bir yardımdır. Bundan dolayı Kürdistan'ı ilimsiz ve medresesiz düşünemeyiz. Bu toplum ilme ve medreseye âşık bir toplumdur, ilme susamış bir toplumdur. İlimsiz, irfansız ve medresesiz Kürdistan hayalini kuranlar çok yanıldıklarını göreceklerdir. Dindar ve değerlerine bağlı halkımız, el ele vererek, medreseleri korumaya, inşa etmeye ve ihya etmeye devam edecektir. Her yıl yapılan bu icazet merasimleri bunun en güzel ispatıdır.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmasının ardından Siirt Kız İlahi Grubunun seslendirdiği ilahilerle renk kattığı programda, sinevizyon ve tiyatro gösterimi yapıldı.
Daha sonra programda Alimler ve Medreseler Birliği Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, selamlama konuşması yaparak, böylesi icazetlerin bölge için çok önemli olduğunu belirterek, Allah’ın dininin yücelmesi ve yeniden Kürdistan’da İslam’ın ihya edilmesi için her zaman çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.
Selamlama konuşmasının ardından Alimler ve Medreseler Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, bir konuşma yaptı.
“Kürdistan tarihinde bir ilktir”
Alimler ve Medreseler Birliği bünyesinde bu gibi etkinliklerin seri halde devam edeceğine işaret eden Şenlik, “Bizim şuanda İTTİHAD’ın bünyesinde 50’nin üstünde medreselerimiz var. Bizim medreselerimizde sadece erkekler değil kızlar da var. Kürdistan tarihinde medreseler denildiği zaman akla erkekler gelirdi. Ama bizim medreselerimizde hem hafızlar yetişiyor, hem de Arapça eğitimlerini alıyorlar. Medreselerimizde erkeklerden daha çok kızlar yetişiyor. Bu Kürdistan tarihinde bir ilktir. Hatta Türkiye tarihinde, Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. Şuan hem güzel Kur’an okuyanlar var, hem Arapça ilmini güzel okuyup topluma önderlik yapacak, rehberlik yapacak alimlerimiz, alimelerimiz yetişiyor.” dedi.
“Kadının misyonu davaya adam yetiştirmektir”
Orada bulunan annelere de seslenen Şenlik, konuşmasının devamında şöyle dedi: “Davanın ikinci adamı kadındır. Kadını basit görmemek lazım. Allah kadınlardan peygamber göndermedi ama kadınlardan nice alimler, alimeler yetiştirdi. Kadının misyonu davaya adam yetiştirmektir, adam. Sizler çocuklarınızı gönderin bu yuvalara, güven veriyoruz. Bunlar hem sizin, hem de toplumun kurtuluşu için rehberlik yapacaklar. Ancak bu şekilde toplum olarak kurtulabileceğiz.”
Mehmet Şenlik'in ardından icazet alan âlimler adına Betül Varol bir konuşma yaptı.
Esra Şanlı’nın, icazet alan ilim talebesi kızların isimlerini söyledikten sonra toplu icazet metni okundu. Daha sonra tek tek 78 alime kıza icazetleri verildi.
İcazet programı,okunan dua sonrası icazet töreninin yapılmasının ardından sona erdi.İcazet töreni sırasında icazet alan kızların yakınlarının duygulandığı ve sevinçten ağladıkları görüldü. (M.Fatih Akgül - İLKHA)