Ilısu Barajı'nın su tutmaya başlamasıyla birlikte Siirt merkez ile köylerle bağlantıyı sağlayan eski köprü ve yollar sular altında kalmasından dolayı köylüler, ulaşımda büyük sıkıntı yaşıyor.
İhtiyaçlarını gidermek ve hastalarını Siirt'e getirmek isteyen köylüler, yaklaşık 2,5 saat feribotu bekliyor.
Feribota ulaşamayan bazı köyler ise köyden Eruh'a oradan da Siirt'e gelebilmek için 4 saat süren kara yolu ile mesafeyi kat etmek zorunda kalıyor.
İşin bir de maddi boyutu olduğunu dile getiren köylüler, her şehre indiklerinde 60 TL yol ücreti feribota ödediklerini ifade etti.
Ilısu Barajı'nın yapılmasıyla yıllardır ekip biçtikleri tarlalarını kaybettiklerini ve bu nedenle şehir merkezine daha da bağımlı hale geldiklerini söyledi.
Yaşadıkları mağduriyeti İLKHA muhabirine anlatan köylüler, yetkililere çağrıda bulunarak yaşanan bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini istedi.
"Hiç kimse sesini çıkarmıyor çünkü korkuyorlar"
10 dakikalık yol için 2,5 saattir feribotu beklediğini dile getiren Muhammed Arslan, "Buraya bir köprü yapılsa çok iyi olur ama yapılacağını zannetmiyorum. Hiç kimse sesini çıkarmıyor çünkü korkuyorlar. Burada birlik beraberlik olsaydı, bu sıkıntı yaşanmazdı. Baraj yapılmadan ve ulaşımı sağlayan köprümüz kapanmadan önce bütün millet ayağa kalsaydı, muhtarlar ayağa kalksaydı, bu rezilliği çekmezdik ama hepimiz bu rezilliğe müstahakız. Sabah Eruh'tan 2,5 saatte geldim ve şu anda da 2,5 saattir feribotu bekliyorum." diye konuştu.
"Durumu acil olan hastalarımızı kaybetme riskimiz var"
Hasta düşen oğlunu Siirt Devlet Hastanesine götürdüğünü ve yaklaşık 3 saattir beklediğini, peki acil durumlarda doğum sancısı çeken bir hamile kadın veya apandisiti patlayan bir hastanın nasıl hastaneye yetiştirileceğini sorgulayan Yıldız, "Köprümüz yoktur, 2 saattir burada feribotu gelmesini bekliyoruz. Oğlum hasta ama hastaneye götürmekte zorluk çekiyoruz. Ambulansta gelip hastamızı alamıyor, çok sıkıntıdayız. Eruh üzerinden Siirt'e gelmeye çalışsak 2,5 saatte gelemeyiz ama burada da 2 saat feribotun gelmesini bekliyoruz. Her sefer gidiş geliş toplamda 60 TL ücret ödemek zorunda kalıyoruz. Baraj yapılmadan önce en fazla 10 dakikada karşıya geçiyorduk. Köprüsüz bu iş olmaz. Benim oğlum hasta ve biz, 3 saat bekledik ama bir hamile kadın 3 saat bekleyebilir mi? Bekleyemez, tabi ki ölür." şeklinde konuştu.
"150 köy ulaşım nedeniyle mağdur, sadece bir köprü istiyoruz"
Baraj yapılmadan önce Siirt merkeze 45 dakikada gidebildiklerini eski köprüyü ise iki dakikada geçtiklerini ifade eden Bozkuş köyünden İsmail Bilen, en yakın zamanda bir köprü yapılmasını talep etti.
Köylere ne ambulans ne de başka bir aracın gelebildiğine vurgu yapan Bilen, "Bir hastamız olduğu zaman hastaneye yetişemediğimizden bazen hastalarımızı kaybetme riski ile karşı karşıya kalıyoruz. Bundan dolayı bizler çok mağduruz. Eruh yolunu derseniz 'zaten yol' diye bir şey yok. Eruh yolundan 3 saatte gelemiyoruz. Çok zor durumdayız. Yetkililere sesleniyorum! En yakın zamanda buraya bir köprü yapsınlar. 150 köyden fazla bu şekilde mağdur olmuş, bütün samimiyetimle söylüyorum, şimdi bir kişinin apandisiti patlasa bu yolda ölecek veya doğum sancısı çeken bir kadın feribotu bekleyecek olsa hem kendi hem de çocuğu ölecek, ne diyebiliriz ki?" ifadelerini kullandı.
Karadeniz'i görme fırsatının olduğunu ve sadece bir köyün ulaşımı için 4 tane tünel yapıldığını belirten Mehmet Dündar, "Bizim ne günahımız var? Siirt seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanması için dua ediyorduk ve kazandı ama şimdi ise kimse yüzümüze bakmıyor." dedi.
"Eğer bizi insan yerine koymuş olsaydı şu an bu halde olmazdık"
Dündar, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Şu an halimize tanık oldunuz, ne halde ve nasıl mağduriyetler yaşadığımızı görüyorsunuz. Köprüyü geçtim, yeni yapılan köy yolu, 500 trilyona yakın bir paraya ve ihaleye verilmesine rağmen 20 kilometre boyunca heyelan riski bulunmaktadır. Şu anda Demirkaya köyünü geçerken 10 kilometre yol heyelan nedeni ile araçlar o yoldan gidemiyor. Kalender köyünde bize, yol yapılacaktı ama onu da yarıda bıraktılar. Tünel yapılacaktı yalan çıktı, köprü yapılacaktı oda yalan çıktı."
İLKHA