Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü Kürdoloji Bölümü`nde tezsiz yüksek lisans programından mezun olan 500 öğretmen adayı, atama bekliyor.
MAÜ`de eğitimlerini tamamlayarak bu yıl mezun olan 500 öğretmen adayı, Türkiye`nin ilk Kürtçe öğretmenleri olarak atanmayı umut ediyor.
Mezunlardan Fatma Çeliktepe, daha önce Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduğunu ardından Kürdoloji okumak için Mardin`e geldiğini söyledi.
Bölüme alım için yapılan ilanda atamaların yapılacağının belirtildiğini, şimdi ise durumlarının ne olacağının merak konusu olduğunu belirten Çeliktepe, en kısa sürede düzenlemelerin yapılması ve öğretmenlerin kadrolu olarak atanmasını umut ettiklerini kaydetti.
Çeliktepe, bir yıldır eğitim aldıklarını ifade ederek, "Fakat şu ana kadar beklediğimizi alamadık. Ben 8 lira karşılığında gidip dersi verirsem bu bana yapılabilecek en büyük onursuzluktur. Büyük bir hevesle anadilimi öğreneyim öğreteyim diye geldim. Beklentilerimizin bu kadar üst düzeyde tutulup sonra da o beklentilerin tamamının elimizden alınması doğal olarak psikolojik durumumuzda sıkıntı yarattı. Bu yıl Kürtçe 5 ve 6. sınıfta önümüzdeki yıllarda da 7 ve 8. sınıflarda seçmeli dersler olarak seçilecek. Siz bu dersleri kadrosuz bir şekilde ilerletemezsiniz. En kısa sürede yetkililerin bir düzenleme yapması gerekir. Talebe göre öğretmenlerin kadroya alınması gerekir" dedi.
Necibe Kırmızıgül ise çok zorlu bir süreçten geçtiklerini, eylülde atanmak için umutla beklediklerini belirterek "Biz çok çalıştık. Ekonomik olarak çok zorluk çektik. Ama çok şükür ki mezun olduk, çok mutluyuz. Umutla atanmayı bekliyoruz" diye konuştu.
Mezunlardan Sevim Aydın 2013 Eylül ayında atanıp okullardaki seçmeli anadil derslerini vermek amacıyla MAÜ`de Zaza lehçesi üzerine master yapıp mezun olduğunu anlattı.
Bu uğurda işini bırakarak Mardin`e geldiğini belirten Aydın "En verimli zamanımızda önümüze engeller konulmasını değil, ilgili mercilerin gerekli yasal düzenlemeleri yapıp bizlerin kendimize, dilimize yakıştığı anlamda çalışmamıza olanak sağlanmalıdır. Şimdi eylül ayında yüklendiğimiz yoğun bilgi ve birikimi, bizim gibi anadiline hasret duyan güneş yüzlü çocuklara aktarmak için gün sayıyoruz. Bizlerin okurken aldığı keyfi, yaşadığı heyecanı o minik yüreklerin de yaşamasını istiyoruz" dedi.
MEZUNLARIN LİSTESİ MEB`E GÖNDERİLECEK
MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım da Türkiye`de, Milli Eğitim Bakanlığı`na (MEB) bağlı ortaokullarda Kürtçe seçmeli dersin kabul edildiğini anımsatarak, 5. sınıf Kürtçe ders kitabını Zazaki ve Kurmanci lehçelerinde MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü olarak hazırlayıp bakanlığa teslim ettiklerini bildirdi.
Bu yıl 6. sınıf ders kitabını eylül ayına yetiştirmek üzere çalışmalara başlandığını belirten Yıldırım, 7. ve 8. sınıf ders kitaplarını da gelecek eğitim yıllarına yetiştireceklerini kaydetti.
Yıldırım, hazırlanan ders kitapları, öğretim elemanı kadrosunun nasıl olacağına dair MEB ile görüşmelerde bulunduklarını ifade ederek, bir yıldan bu yana yüksek lisans eğitimi verdikleri 500 öğretmen adayını da mezun ettiklerini söyledi.
Mezunların listesini MEB`e göndereceklerini belirten Yıldırım, "MEB`le yaptığımız görüşmelere göre, MEB bu yıl Kürtçe seçmeli dersi tercih eden iller ve o illerdeki okulların istatistiğini çıkaracak. Bu istatistikler belli olduktan sonra MAÜ`den mezun olan 500 öğretmen adayımız İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin emrine verilecek. Milli Eğitim Müdürlükleri de bu öğretmen adaylarımızı daha önce tespit edilen okullarda seçmeli Kürtçe dersi öğretmeni olarak görevlendirecek" dedi.
EYLÜL`DE MAAŞLI İŞE BAŞLAYACAKLAR
Yıldırım, bakanlık yetkilileri ile yapılan görüşmelerde görevlendirme formülü üzerinde iki seçeneğin öne çıktığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Bunlardan birincisi ders ücreti karşılığı. Bunun kabul edilemez olduğunu sayın bakanımıza arz ettik. Çünkü hem maddi olarak çok cüzi bir fiyat tutuyor.
Hem de bu derse girecek olan öğretmenlerimizin talebini karşılamıyor. İkinci bir seçenek ise öğretmen adaylarımızın maaşlı olarak ücretli öğretmen statüsünde görevlendirilmeleri üzerinde duruldu. Sözlü olarak şu konu üzerinde anlaşılmaya varıldı; eylülde mezunlarımız ücretli öğretmen olarak istihdam edilecekler.
Hiç bir seçmeli derste norm kadro olmadığı için önümüzdeki yıldan itibaren bir kadro çözümü bulununcaya kadar bu yıl aylıklı ücretli formülü devreye girecek. Muhtemelen mezun olan öğretmen adaylarımızın isim listeleri istenecek. Bakanlık kendi sitesinde olayı aydınlatan ilanlar, duyurular yayımlayacak. Biz de öğrencilerimize gerekli bilgileri vereceğiz."
Öğretmen adayları için köklü bir çözüm bulunmaması durumunda, seçmeli Kürtçe dersini okutmak üzere açtıkları yüksek lisans programlarına talebin çok azalacağını belirten Yıldırım, ayrıca bu yönde kaliteli bir eğitimin ortaya çıkmayacağını, bu nedenle mutlaka kadro veya kadroya yakın bir statü bulunması gerektiğini dile getirdi.
KARMA EĞİTİM TARZI DEVAM EDECEK
Yıldırım, 500 öğrenciye her iki lehçede eğitim verildiğini, bunun çok faydasını gördüklerini belirterek "Bizim mezun etiklerimizden 50 öğretmen adayı Zazaki lehçesi üzerinde yoğunluklu olarak eğitimlerini tamamladı.
450`si de Kurmanci lehçesi üzerine. Fakat bizim eğitimimiz karma bir eğitim olduğu için böyle bir problem yaşamadık. Ana lehçesi Zazaki olanlara Kurmanci sahasına giren dersler verildi. Ana lehçesi Kurmanci olan adaylara da temel Zazaki dersleri verildi. Faydasını gördüğümüz için bundan sonrada karma eğitim tarzını sürdüreceğiz" diye konuştu.
BU YIL 250 ÖĞRENCİ ALINACAK
Yıldırım, Seçmeli Kürtçe Dersi Öğretmenliği için Tezsiz Yüksek Lisans programına bu yıl 250 kişinin alınacağını, ihtiyaç duyulması durumunda bu sayıyı artırabileceklerini söyledi.
Başvuruların 22 Temmuz`da başlayacağını ifade eden Yıldırım "ilk etapta 500 öğrenciyi alnımızın akıyla mezun ettik. Eylül`de 250 kişi düşünüyoruz. Buradan mezun olanların statüleri biraz daha netlik kazandıktan sonra sayıyı önümüzdeki şubatta ve daha sonraki süreçlerde artırabilir ya da azaltabiliriz" dedi.