İlköğretimde sınav sistemi değişti

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretimde gerekli görülmesi halinde ülke veya bölge genelinde dersler için ortak sınav yapabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığının, ilköğretim okullarında gittiği yeni sınav sistemi değişikliğine göre, bundan böyle gerekli görülmesi halinde, ülke veya bölge genelinde dersler için ortak sınav yapılabilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, 4, 5, 6, 7 ve 8'inci sınıflarda, her dersten bir dönemde iki sınav yapılacak.

Önceki uygulamada, haftalık ders saati üçten fazla olan derslerde üç sınav yapılıyordu. Sınavların zamanı, öğrencilere en az bir hafta önceden duyurulacak.

Bir sınıfta bir günde yapılabilecek sınav sayısı ikiyi, her bir sınav süresi ise bir ders saatini geçemeyecek. Sınavlar, okul müdürlüğü tarafından ortak olarak da yapılabilecek. Yönetmeliğe yeni eklenen hükümlere göre, il ve ilçe bazında ortak sınav yapılabilecek. Milli Eğitim Bakanlığı, gerektiğinde ülke veya bölge bazlı ortak sınavlar da yapabilecek.

Ülke, bölge, il veya ilçe bazında ortak sınavlar yapılabilir

Konu ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"4, 5, 6, 7 ve 8'inci sınıflarda her dersten bir dönemde iki sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı ikiyi, her bir sınav süresi ise bir ders saatini geçemez. Ortak değerlendirme yapılmasına imkân vermek üzere; sınavlar ilgili zümre kararı doğrultusunda okul müdürlüğünce ortak olarak da yapılabilir. Ortak sınavların soruları ve cevap anahtarları zümre öğretmenlerince hazırlanır.

İl veya ilçe bazında ilgili zümre kararıyla ortak sınavlar yapılabilir.

Gerektiğinde Bakanlıkça ülke veya bölge bazlı olarak ortak sınavlar yapılabilir.

Öğretmenler tarafından yapılan sınavlara herhangi bir nedenle katılamayan veya projesini zamanında teslim edemeyen öğrencinin durumu okul yönetimince yazılı, e-posta veya Bakanlık mobil bilgi servisi ile velisine bildirilir. Veli, öğrencisinin sınava katılamama veya projesini zamanında teslim edememe gerekçesini, en geç beş iş günü içinde okul yönetimine yazılı olarak bildirir.

Sınavlara geçerli özrü olmadan katılmayan, projesini zamanında teslim etmeyen öğrencilerin durumları puanla değerlendirilmez. e-Okul sistemine “G’’ (girmedi) ibaresi işlenir. Ancak dönem puanı hesaplamalarında sınav ve proje adedi tam olarak alınır.

Sınav sonuçları sınavların yapıldığı, projelerin değerlendirilmesi ise teslim edildiği tarihten başlayarak en geç 10 iş günü içinde e-Okul sistemine işlenir ve öğrencilere bildirilir. Sınav kâğıtları, incelenmek üzere öğrencilere dağıtılır ve varsa yapılan ortak hatalar sınıfta açıklandıktan sonra geri alınarak bir eğitim ve öğretim yılı saklanır. Projeler öğretmen tarafından değerlendirildikten sonra öğrenciye iade edilir ve öğrenci tarafından ders yılı sonuna kadar saklanır. Ders etkinliklerine katılım, sınav ve projeye verilen puanlar, e-Okul sisteminin ilgili bölümüne işlenir.”

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli
Okullar açıldı, 20 milyondan fazla öğrenci için ilk ders zili çaldı
Okul döneminde çocuklarda ayrılık kaygısına dikkat!