İmam Hatip Okulları, akademik başarılarının yanı sıra yaptıkları hayırlı faaliyetlerle adlarından sıkça söz ettiriyorlar.
Malatya Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenleri, Hüseyin Nebi Sağman ve Mehmet Emin Yordamlı’nın koordinatörlüğünü yaptığı İyilik Kulübü, 2016 yılından buna yurt içi ve yurt dışında sayısız hayırlı işlere imza attılar.
Okul Müdürü, öğretmenleri ve öğrencileri İyilik Kulübü’nün yurt içi ve yurt dışında yaptıkları çalışmaları İLKHA muhabirine anlattı.
İmam Hatip liselerinin son zamanlarda akademik başarılarının yanında, özellikle yaptıkları yardım faaliyetleriyle kendilerinden çok söz ettirdiklerine dikkat çeken Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Nuri Yanbay, emeği geçen herkese teşekkür etti.
İyilik Kulübü Koordinatörü Hüseyin Nebi Sağman, yurt içi ve yurt dışında “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi” projesi kapsamında yurt içi ve yurt dışında yetim kardeşlerinin olduğu ve yardım ulaştırdıklarını belirterek, öğrencilerin harçlıkları ve öğretmenlerin desteğiyle Bangladeş’te kamplarda bulunan Arakanlı Müslümanlara bir cami ile 3 su kuyusu açtıklarını söyledi.
Okulun İyilik Kulübü Başkanı öğrenci Hatice Karataş, Sınıflara bırakılan kumbaralardan topladıkları parayla Arakanlı yetim kardeşlerine yardımda bulunduklarını söyledi.
Okulun Kardeş Aile Çalışması sorumlusu Zeynep Bilgiç, Arakanlı Müslüman kardeşlerine cami yaptırabildikleri ve su kuyusu açtırabildikleri için çok mutlu olduklarını belirtti.
“İmam Hatip öğrencileri akademik başarının yanında yaptıkları yardım faaliyetleriyle de adından çok söz ettiriyorlar”
İmam Hatip liselerinin son zamanlarda akademik başarılarının yanında, yaptıkları güzel işlerle de ve özellikle yardım faaliyetleriyle kendilerinden çok söz ettirdiklerine dikkat çeken Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Nuri Yanbay, “Bilindiği üzere bu yıl okulumuz ilk mezunlarını verdi ve yaklaşık 47 öğrencimiz çok güzel okullara yerleştiler. Bu öğrenciler hem akademik çalışmalarına devam ederken hem de iyilik faaliyetlerini olabildiğince yürütüyorlar. Gönüllülük esasına dayalı olarak hem Malatyamızın hem Türkiye'mizin hatta başka ülkelerde fakirlere, mazlumlara yardım ediyorlar. Bu çerçevede okulumuz hem Malatya’mızdaki fakir ailelere koli yardımlarıyla giysi, yiyecek gibi yardımda bulundular, aynı zamanda da 3’üncü su kuyusunu Arakanlılar için Bangladeş’ te açtılar harika bir faaliyet yürütüyorlar, emeği geçen tüm öğrenci ve öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz.” dedi.
“Maide Süresinin 35’inci Ayetinde geçen ‘Sizi Allah’a yaklaştıracak bir vesile arayın’ düsturunu kendimize ilke edindik”
İyilik Kulübü Koordinatörü Hüseyin Nebi Sağman, 2016 yılından beri faaliyetlerini yürüttüklerini belirterek şöyle devam etti:
İyilik kulübüyle biz yola çıkarken Maide Suresinin 35'inci ayetende geçen 'Sizi Allah9'a yaklaştıracak bir vesile arayın' düsturunu kendimize ilke edindik. Sadece akademik çalışmaların öğrencileri hayata hazırlamayacağının farkındaydık ve özellikle iyilik alanında da gençlerin duyarlılık kazanması ve var olan duyarlılıklarını topluma taşımasını arzuladık, bunun için yola çıktık. Temel faaliyetimiz, kardeş aile faaliyeti yapıyoruz. 2016 yılında bir aileyle başladık, şu an 20 tane ailemiz var. Bunlara 2 ayda bir öğrencilerimizin ve velilerimizin desteğiyle düzenli olarak ayni yardım götürüyoruz. Nakdi yardım kabul etmiyoruz. Öğrencimiz götüreceği malzemeyi kendi eliyle alıyor, taşıyor, getiriyor, okulda topluyoruz ve sınıfımızın götürme günü gelmişse, yardımını birkaç öğrencimizle ve öğretmenlerimizin desteğiyle ailelerimize götürüp teslim ediyoruz. Hem aileleri yerinde görmek, onların derdiyle dertlenmek hem de onların sıkıntılarını paylaşmak için gençlerle beraber gidiyoruz, öğrencilerin de ortamı görmesini istiyoruz.” diye belirtti.
“Öğrencilerin bağışlarıyla bir cami ile 3 su kuyusu açtık”
Yurt dışında yaptıkları yardım faaliyetlerini de aktaran Sağman, “Bir de yurt dışı faaliyetlerimiz var; İlk sene (2016) su kuyusu açtık, ertesi sene süt keçisi projesine dahil olduk, bunları partner kuruluşlarla birlikte yaptık. Son iki senedir Bangladeş’in Cox’s Bazar kentinde Arakanlı muhacirlerin kaldığı kamplar var, bu kamplarda yardım faaliyetlerine dahil olduk, desteklemeye çalışıyoruz. Sınıflara bıraktığımız kumbaralara öğrencilerimiz sadakalarını atıyorlar ve biz bunları bir hesapta topluyoruz, sene sonunda teslim ediyoruz. Topladığımız bu paralarla Elhamdülillah geçen sene Arakanlı yetimler için bir Cami yapmaya muvaffak olduk, Allah nasip etti. Bu sene de 2 tane su kuyusu açtırdık. Su kuyularının Arakanlı muhacirlerin kaldığı yetimhanelere yakın olmasını tercih ettik. Normalde o bölgede su sıkıntısı yok ama maalesef Arakanlıların kaldığı kamplarda temiz su sıkıntısı var, altyapı yok bu su kuyuları vesilesiyle oradaki muhacir kardeşlerimizin bir derdine küçük merhem çalmak istedik. Ayrıca ortaokul kısmımızda da sınıflara kumbara koymak suretiyle topladığımız paralarla her sınıfın yetim bir kardeşi projesine dahil oluyoruz ve 2 senedir farklı ülkelerden Arnavutluk’tan Sudan’dan yetim kardeşlerimiz var onlara yardım ulaştırmaya çalışıyoruz.” dedi.
“İmam Hatip öğrencilerinin duyarlılığının üst seviyede”
İmam Hatip öğrencilerinin duyarlılığının üst seviye de olduğunu belirten Sağman, “Bunlar bu okul ölçeğinde çok büyük şeyler gibi gözükebilir ama Elhamdülillah İmam Hatiplerde öğrencilerin ve velilerin duyarlılığı üst seviyede, onlar aslında bizi yönlendirip tetikliyorlar, bizde bu hususta sadece aracı oluyoruz. Rabbim İnşallah kabul eder hanemize salih amel olarak yazarsa, bizim için büyük bir mutluluk bu olacak.” diye konuştu.
“Kumbaralarımızda toplanan parayla Arakanlı yetim kardeşlerimize yardımda bulunuyoruz”
Okulun İyilik Kulübü Başkanı 12’inci sınıf öğrencisi Hatice Karataş, “Sınıflarına bırakılan kumbaralarla ilgileniyorum. Bu kumbaralarımızda toplanan parayla Arakanlı yetim kardeşlerimize yardımda bulunuyoruz. Geçen yıl topladığımız paralarla, Arakanlı yetim kardeşlerimize küçük bir cami yaptırdık. Bu yıl ki topladığımız paralarla hedefimiz onlara bir okul açtırmaktı ama salgın nedeniyle hedefimize ulaşamadık maalesef. Onun yerine toplayabildiğimiz parayla 2 tane su kuyusu açtırdık, bu şekilde onlara yardımda bulunduk. Hem onların temiz su bulundurma kaynağı az olduğu için bu şekilde onlara yardım edebileceğimizi düşündük. Allah yardımlarımız kabul etsin.” dileğinde bulundu.
“Damlaya damlaya göl olur misali küçük yardımlar yaparak bunu çok büyük hedeflere taşımayı düşünüyoruz”
Müslümanların Müslüman kardeşlerinin dertleri ile dertlenmeleri ve sıkıntılarını gidermekle yükümlü olduklarını hatırlatan Karataş, “Bu yüzden uzak diyarlarda bulunan kardeşlerimizin dertlerini ve sıkıntılarını paylaşmak istedik. Bugün onların yerinde biz de olabilirdik, o yüzden onların dertlerine ortak olup onların acılarını biraz olsun hafifletmek için, bu şekilde yardımlar yapmayı düşündük ve elimizden geldiğince bu yardımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bir yardım ne kadar az olsa bile küçümsenmemeli, damlaya damlaya göl olur misali biz de küçük yardımlar yaparak bunu çok büyük hedeflere taşımayı düşünüyoruz. İnşallah bugün su kuyusu açarız yarın okul açarız ilerde daha büyük hedeflerimiz olduğu için onları yapmaya yönelik çalışmalarda bulunuruz.” dedi.
Okulun Kulüp Kardeş Aile Çalışması sorumlusu Zeynep Bilgiç adlı öğrenci ise “Burada bizim için önemli olan biz öğrencilerin, oradaki insanlarla empati kurması, en azından Arakandaki insanların derdini dert edinmesiydi. Mesele bir su kuyusu veya iki su kuyusu açmak değil, bizim için önemli olan böyle bir çabanın içine girmekti. Biz görevimizi yapıp sonucunu Allah’tan bekliyoruz. Bunları Salih amel olarak yapmaya çalıştık. Bir gün kantinden bir şey almadınız onun yerine kumbaraya bir lira attınız. Miktarın bir önemi yok, herkes için fedakarlığın boyutu farklıdır. Önemli olan düşünmekti, empati yapmaktı, harçlığından bir şeyler verebilmekti. Biz de öğrenciler olarak elimizden geldiği kadarıyla katkıda bulunmaya çalıştık. İnşallah daha fazlası için de uğraşacağız. Su kuyusu açtırabildiğimiz ve cami yaptırabildiğimiz için öğrenciler olarak mutluluk duyuyoruz.” diyerek sevincini dile getirdi.
İLKHA