Mardin İmam Hatipliler Derneği (MARİMDER) Başkanı ve ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Mardin İl Başkanı Abdulsamet Yılmaz, önümüzdeki günlerde kayıtları başlayacak imam hatipler okulları hakkında İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.
İmam hatip okullarının ortaokul ve lise bölümlerinden oluştuğunu kaydeden Yılmaz, “Normal ortaokul ve lise müfredatına ek olarak dini ve ahlaki eğitim veren, mesleğe ve üniversiteye öğrenci yetiştiren, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenen resmi devlet okullarıdır.” dedi.
“İngilizcenin yanı sıra Arapça da öğrenilebilmektedir”
Yılmaz, “İmam hatip okullarının temel gayesinin kendisi ve yaşadığı toplum için bilgili, kültürlü, başarılı, kendine güvenen, inançlı gençler yetiştirmek; 21. yüzyılda gelişen ihtiyaçlara cevap verecek bireyler olarak onları hayata hazırlamak; insana değer veren, problemlere çözüm üretebilen milli ve manevi değerlerini koruyan ve geliştiren kişilikli insanları yetiştirmektir. İmam hatip okulları sosyal, beşeri, fen bilimleri ile birlikte İslami ilimleri aynı müfredat altında göstermesi bakımından Türkiye’ye özgü bir tecrübedir. İmam hatip okullarında İngilizcenin yanı sıra Arapça da öğrenilebilmektedir.” dedi.
“Halkın teveccühü okulların sayısını artırdı”
İmam hatiplerin ülkenin geleceği açısında çok önemli okullar olduğunu kaydeden Yılmaz, 28 Şubat darbesi sürecinde bu okulların orta kısımlarının kapatıldığını, ancak daha sonra yeniden ortaokul bölümünün tekrar açıldığını hatırlattı.
Halkın büyük teveccühü nedeniyle imam hatip okullarının çoğaldığını aktaran Yılmaz, şu an sadece Mardin’de 114 tane imam hatip ortaokulunu ile 25 tane imam hatip lisesinin bulunduğunu söyledi.
Yılmaz, “28 Şubat sürecinde birileri bu okullarla uğraştı ama başaramadı. Çünkü imam hatip okullarında ülkesine, milletine, inancına bağlı olan insanlar yetişiyor. Ülke için bu okullar çok çok önemlidir.” dedi.
“Bilim, kültür, sanat, eğitim, siyaset ve iş dünyasında önde gelen birçok kişi imam hatip mezunudur”
İmam hatip ortaokullarında normal okullardaki kadar matematik ve fen bilgisi derslerinin işlendiğini hatırlatan Yılmaz, şunları söyledi:
“İmam Hatip okullarımız manevi değerlerine bağlı, topluma faydalı, düşünen ve düşündüğünü söylemekten çekinmeyen, hitabeti kuvvetli, araştırmayı seven aktif gençler yetiştirmeyi ilke edinmesiyle ailelerin ve öğrencilerin tercih sebebidir. Okullardan hemen her mesleğe yönelmiş saygın kişiler mezun olmuştur. Bilim, kültür, sanat, eğitim, siyaset ve iş dünyasında önde gelen birçok kişi imam hatip mezunudur. Normal okullarda haftalık ders saati 35, imam hatip ortaokullarında 36’dır.Arapça, Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler gibi ek dersler verilmektedir. Kur’an-ı Kerimi yüzünden kurallarına uygun bir şekilde öğrenmenin yanında, Kur’an’ın mesajlarını anlamak ve hayata geçirmek için gerekli eğitim ve öğretim verilmektedir. İmam hatip ortaokullarında normal okullardaki kadar matematik ve fen dersleri vardır. Herhangi bir katsayı ve buna benzer uygulamalarla karşılaşılmadan istenilen Anadolu ve Fen liselerine gidebileceklerdir. İlköğretim dördüncü sınıfı bitiren öğrenci velisi aracılığıyla kendisine en yakın imam hatip ortaokuluna başvurmak suretiyle kaydını yaptırabilir.”
“Çocuklarınızı imam hatibe kaydedin”
Son yıllarda imam hatip okullarına giden öğrenci sayısında büyük bir artışın yaşandığına dikkat Yılmaz, velilere tavsiyede bulundu:
“Yakında kayıt dönemi başlıyor, öğrencinizi alın ve gönül rahatlığıyla imam hatip okullarına götürün. Hem aileler hem de öğrenciler için bu okullar büyük bir şanstır. İmam hatip okullarında normal okullardaki kadar matematik ve fen dersleri vardı. Bunun yanında dini derler de verilerek İslami bilimler de öğretilmektedir. Çocuklarınızı imam hatibe kaydedin.”
İLKHA