Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, dünyada sadece Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayabilen, üreme alanı olan akarsu ve dere yataklarına göç ederek tatlı sulara yumurtalarını bırakan inci kefalinin 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanması, bulundurulması, satışı ve naklinin yasak olduğu ve yasaklara uymayanlar hakkında idari para cezalarının uygulanacağını söyledi.
Görentaş, "Van Gölü Havzası'nda yaklaşık 15 bin kişinin ekmek kapısı olan inci kefali için balıkçılar son kez ağlarını çekti ve 3 ay boyunca Van Gölü'nde inci kefali avlayamayacak. Balıklar da bu süre içinde üremek için zorlu göç yolculuğunu gerçekleştirmek için gölün tuzlu ve sodalı sularından çıkıp tatlı sulara akın edecek. Balıklar aynı zamanda bölgenin turizmine de katkı sunuyor." dedi.
"Kaçak avlanmaları önlemeliyiz"
İnci kefalinin yaşamını gölde sürdürmesine rağmen her yıl nisan ve temmuz ayları geldiğinde üremek için Van Gölü etrafında bulunan akarsulara göç ettiğini belirten Görentaş, inci kefalinin bu dönemde kaçak avcıların yoğun bir şekilde hedefi haline geldiğini söyleyerek, bu dönemdeki kaçak avcılığın önlenmesinin, Van Gölü'nden geçimini sağlayan 15 bin insanın aslında evine götüreceği ekmeğinin korunması demek olduğunu ifade etti.
"Geçen yıl başarılı bir koruma dönemi geçirdik"
Geçen yıl çok başarılı bir koruma çalışma dönemi geçirdiklerini söyleyen Görentaş, kaçak avcılığı önlemek için, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, jandarma ve diğer kolluk kuvveti ekipleri ile koordineli bir şekilde hareket ederek balıkları avlanmadan korumak olduğunu söyledi.
Tüm vatandaşların yasak dönemi boyunca hassas davranması gerektiğini vurgulayan Görentaş, ilimizin ekonomisine büyük katkı sağlayan ve endemik bir tür olan "İnci Kefali"ni korumak ve gelecek nesillere devamlılığını sağlamak için kaçak avcılığa müsaade edilmemesi gerektiğini belirtti.
İLKHA