Erciş Balık Bendi mevkiinde Deli Çay’da üreme dönemi dolayısıyla suyun akışının tersine tatlı sulara yüzen İnci Kefali’nin göç sırasında önüne çıkan engellerin üzerinden uçarak geçtiği görsel şöleni devam ediyor.
Suyun akışının tersine doğru yüzen ve önüne çıkan engelleri uçarak aştığı için ‘Uçan Balık’ olarak da adlandırılan İnci Kefali, üremek için başlattığı yolculuğunu Van Gölü’ne akan tatlı sulara doğru gerçekleştiriyor.
Deliçay Deresi’nin Van Gölü’ne açılan ağzına akın eden milyonlarca balık, insanlar yerine martılara yem oluyor. Erciş Balık Bendi mevkiine gelen ziyaretçiler ise İnci Kefali’nin muhteşem göç yolculuğunu av yasağından dolayı sadece izlemekle yetiniyor.
Konuyla ilgili konuşan Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO) yönetim kurulu üyeleri, her yıl av yasağının başladığı 15 Nisan’dan itibaren Van Gölü’ne dökülen akarsulara doğru üremek için göç eden İnci Kefali göçünün yeterince tanıtılmadığını belirtiyorlar.
“Tüm insanları burada göçü izlemeye davet ediyoruz”
İnci Kefali’nin tatlı su yolculuğunu izlemek için ziyaretçileri beklediğini belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van balığı göçüne sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekti.
Takva, “Bugün dünya da eşi benzeri olamayan bir doğa olayına tanıklık ediyoruz. Aşağı yukarı mayıs ayının sonuna doğru başlayarak haziran ayının 20’sine kadar Van Balığını izleme olanağımız var. Dünya da eşi benzeri olmayan bu doğa olayına bütün insanlığın dikkatini çekmek ve bu kutsal yolculukta Van Balığının, Van Denizinden tatlı sulara göçünü izliyoruz. Bizim çağrımız şudur; insanların üremek için büyük mücadele veren Van Balığını görmesidir. Tüm insanları burada göçü izlemeye davet ediyoruz. Ayrıca balığın göçüne dikkat çekilmesini istiyoruz. Van Balığının avlanma yasağının olduğu dönemde bu kutsal yolculuğa saygı gösterelim. Bu inanılmaz doğa güzelliğine katkı sağlamak üzere bütün halkın, bu balığı avlamadan onun kutsal yolculuğuna saygı göstermesini ve üreme dönemini sağlıklı bir şekilde geçirmesi için dikkatli adımlarla hareket edilmeli. Bizde bu çağrıyı dikkat çekmek için yapıyoruz.” dedi.
“Önümüzdeki dönemlerde milyonlarca insan bu göçü izlemeye gelecektir”
Van balığına sahip çıkılması noktasında çağrıda bulunan Takva, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dolayısıyla ben inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda milyonlarca insan bu üreme göçü döneminde bu muhteşem doğa olayını izlemek için buraya geleceklerdir. Dolayısıyla bu bizim için önemli bir meseledir. Allah bin 750 metre yükseklikte sodalı bir denizde endemik bir tür olan tek canlı Van Balığını bize emanet etmiştir. Bizler bu emanete sahip çıkmak, korunmasına sahip çıkmak ve gelecek yıllara gidecek bir akla ihtiyacımız var. İnşallah bu yolculuğa en iyi şekilde sahip çıkarız.”
“Balık göçü Allah’ın bir lütfudur”
Balık göçünün Van için büyük bir değer olduğunu savunan Van TSO Yönetim Kurulu üyelerinden Yusuf Konak ise av yasağına riayet edilmesini istedi.
Konak, “Bu balık göçü Allah’ın bir lütfudur. Van için büyük bir değer ve kıymettir. Van’daki bütün insanların av yasağına saygı duymasını istiyorum. Herkesin gelip bu güzelliği görmesini tavsiye ederim. Bir Vanlı olarak bugün çok duygulandım. O martıların güzelliğini, o balık göçünü gördüm. Biz bunu tam anlamıyla anlatamamışız. Bu balık göçünün her kesimin anlatması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“Balık göçünü gündemde tutmamız gerekiyor”
Balık göçünü izlemeye gelen TSO Yönetim Kurulu üyelerinden Vanlı işadamı Ekrem Baytar da “Van Balığının göçü eşi benzeri görünmeyen bir göçtür. İnci kefali zaten tek Van Gölünde yaşıyor. Bu yüzden buna bir değer vermemiz lazımdır. Turizm açısından geliştirmemiz gerekiyor. Bu sayede Van ekonomisine büyük bir katkısı olacaktır. Balık göçünü gündemde tutmamız gerekiyor.” diye konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)