İki fotoğraf var, biri Guardian'da diğeri Independent’ta dudak dudağa öpüşen çiftler görülüyor; oylama sonucunu kutladıkları anlaşılıyor.
Nikah masasındaki ‘evet’ten esinlenen Independent, fotoğrafın üzerine "eşcinsel evliliğe Avam Kamarası 'evet' dedi" başlığını atıyor.
İndependent, kutlamayı öne çıkarırken Muhafazakar Parti'deki bölünmeyi Guardian, Daily Telegraph ve Times kalın harfler ile görüyor.
"Başbakan partiden koptu"
Muhafazakar Parti meclis grubunun yarısının yasaya hayır dediğinin tahmin edildiğini, Guardian, “Başbakan partiden koptu” manşetinin altında aktarıyor.
“İsyan başbakana darbe indirdi”… Bu da Times’ın manşeti.
Meclis grubu isyanını Daily Telegraph’da da manşet olarak görüyoruz.
Mursi-Ahmedinejad buluşması
Bir başka fotoğraf, Financial Times'ta, başka bir kavuşmayı resmediyor:
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad sarılıyor…
Financial Times'ı Kahire'deki buluşmayı böyle büyük bir fotoğrafla görmeye iten şey, Ahmedinejad'ın İran İslam Cumhuriyeti'nin 1979'daki devrimden sonra Mısır'ı ziyaret eden ilk lideri olması.
Gazete, “İki ülke ilişkilerinde yumuşama işareti” diyor…
"İran bu fırsatı değerlendirmeli"
Kazakistan'da yapılacak bir toplantıdan hareketle Independent İran ve Batı arasındaki ilişkiyi baş makalesine taşıyor.
"Barack Obama Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni dönemine başlarken" diyor gazete "İran'ın eli biraz rahatladı."
Independent, Obama yönetiminin kampanya döneminde oy kaygısıyla yapamadığı, söylemediği şeyleri yapabileceğine inanıyor.
İran'ın böyle bir fırsatı değerlendirebileceğini ekliyor; Moskova'daki son "nükleer görüşmelerin" kesildiğini de hatırlatıyor Independent:
“İran 46 milyar dolar petrol gelirinden ambargo nedeniyle mahrum kaldı; yumurta, pirinç, tavuk fahiş fiyatlardan satılır oldu, enflasyon yüzde 30'un üzerine çıktı.”
İran'da haziran ayında seçim olacağını, siyasi liderliğin üzerinde bu nedenle baskı olduğunu da ekliyor.
Guardian da baş makalelerinden birinde aynı temayı işliyor, ama yine de görüşmelerin başlıyor olmasını “iyi haber” olarak niteliyor.
Türkiye ve pekçok ülkeye suçlama
Dünya siyasi haritası Guardian'ın uluslalarası haberler sayfasının ortasında yer alıyor. Türkiye, kırmızıyla gösterilen ülkeler arasında… Bu ülkeler, iddiaya göre Amerika Birleşik Devletleri'nin terörizm şüphesiyle gözaltına alınan kişilere kötü muamele yapmasına yeşil ışık yaktı.
Aralarında İngiltere'nin de bulunduğu 20'den fazla Avrupa ülkesinin de kırmızı renkle gösterildiği haritaya temel oluşturan iddiayı ortaya atan Açık Toplum Adalet Girişimi, işkence programına gizli desteği belgelediğini söylüyor.
Guardian'ın haberinden, Açık Toplum Adalet Girişimi'nin bu ülkelerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde haklarında dava açılabileceğine inandığı anlaşılıyor.
Guardian muhabiri, işkence derecesine vardığı eleştirilerine maruz kalan ve resmi ağızlarda ileri-aşama-sorgulama-uygulamaları olarak ifade edilen programın 11 Eylül saldırıları sonrasında gündeme geldiğini hatırlatıyor.
Açık Toplum Adalet Girişimi, programa gizli bir NATO toplantısında destek alındığını iddia ediyor.
Guardian muhabiri, CIA başkan adayı olarak Obama tarafından öne sürülen John Brennan yakında kongre onay oturumuna katılacağı için raporun şimdi yayımlandığını ifade ediyor.
Guardian, Brennan'ın ileri-aşama-sorgulama-uygulamaları için geçmişte "terörle mücadele için hayati önemde" dediğini yazıyor.
"AB, Hizbullah'ı 'terörist' ilan etsin"
İsrailli beş turistin ölümüyle sonuçlanan geçen seneki bombalı saldırının dün Bulgaristan’da açıklanan raporu Times’ın baş makalesine konu yaratıyor. Raporda bombalı saldırı ile Lübnan’daki Hizbullah hareketi arasında bağ tespit edildiği söylenmişti.
Gazete Avrupa Birliği’nin de Hizbullah’ı terörist gruplar listesine alması gerektiğini yazıyor.
Postacıların ev köpekleri kampanyası
Bütün ev köpeklerine elektronik-mini-kimlik kartı takılacak.
Daily Telegraph, saldırgan ve çevreye zarar veren köpeklerin kime ait olduğunun belirlenmesine yönelik elektronik-mini-kimlik uygulaması için sahiplere 10 sene süre verileceğini belirtiyor; sahiplerin cezai sorumluluğu da genişletiyor: artık köpekler ev sınırları içinde saldırırsa da şikayet konusu olabilecek;
Daily Telegraph’ın haberinde “saldırı alanı tanımının genişletilmesi ” için postacıların bir süredir kampanya yürüttüğü belirtiliyor.
BBC TÜRKÇE SERVİSİ