Balkanlarda yaşanan güncel krizlerin ele alındığı raporda, Balkanların tarihi, jeopolitik önemi, tüm bölge ülkelerinin karşı karşıya kaldığı ortak siyasi, sosyal ve ekonomik sorunların yanı sıra ülkelere has ve ülkeler arası krizler de incelendi.
Bosna-Hersek'te Dayton Barış Anlaşması'yla ortaya konan sistemsizlik, Kosova'nın devletleşme süreci ve Sırbistan'la devam etmekte olan diyalog süreci, Makedonya'nın ismini Kuzey Makedonya olarak değiştirmesinin arkasında yatan nedenler ve sonuçların anlatıldığı raporda, Sancak bölgesinin akıbeti, Yunanistan'da Batı Trakya ve Çamerya bölgelerinde yaşamakta olan Türk ve Arnavut azınlıkların karşı karşıya kaldıkları sorunlara yer verildi.
Raporda, ayrıca tüm bölge ülkelerinin karşı karşıya kaldıkları yolsuzluk, göç, işsizlik gibi sorunların da ele alınarak uluslararası aktörlerin bölgedeki etkileri analiz edildi.
Balkanlardaki çoğu toplumla din, kültür veya soy açısından ortak paydaya sahip olan Türkiye'nin, bölgede geçmiş asırlarda inşa ettiği köprüleri nasıl restore ediyorsa aynı şekilde bölge halkları arsındaki köprüleri de yeniden inşa etmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Raporda, Balkanlarda yaşanan son tartışmaların ışığında yerel, bölgesel veyahut küresel aktörlerin tümünün bölgedeki istikrarın korunması adına hareket etmeleri gerektiği, aksi takdirde bölgede yakın bir tarihte yaşanan faciaların tekrarlanmasının işten bile olmadığı dile getirildi.
İLKHA