Batman'da özel bir hastanesinin genel cerrahi kliniğinde görev yapan Doç. Dr. Alpaslan Terzi, kasık fıtığına ilişkin bilgiler verdi.
Kasık fıtığının çok yaygın görülen cerrahi hastalıklardan olduğunu söyleyen Terzi, bu hastalığın erkeklerde görülme oranının kadınlara göre daha fazla olduğunu belirtti.
Terzi, "Çeşitli ülkelerde yapılan bilimsel verilere göre, insanların yaklaşık yüzde 5'inde kasık fıtığı görülür. Kasık fıtığı ile ilgili modern cerrahi 19'uncu yüzyılda başlamıştır. Ancak yaklaşık 40 yıl önce fıtıklarda greftli (yama) dönem başlamıştır. Bu teknikte fıtık alanına greft yerleştirilmektedir. Günümüzde hemen hemen tüm kasık fıtığı ameliyatları greft konularak yapılmaktadır. Ancak son 10 yılda açık cerrahiye alternatif olarak laparoskopik (kapalı yöntem) kasık fıtığı cerrahisi dünyada yaygınlaşmaya başlamıştır." dedi.
Kapalı yöntem ameliyatının ertesi günü hastaların taburcu edildiğini dile getiren Terzi, "Özellikle daha önce açık yöntem ile ameliyat olup fıtığı tekrarlayanlarda ve 2 taraflı kasık fıtığı olanlarda altın standart yöntem olarak kabul edilmektedir. Bu yöntem karında 3 adet milimetrik kesi ile yapılmakta ve ameliyat sonrası hemen hemen karında iz kalmamaktadır. Hastalar ameliyatın ertesi günü taburcu edilmektedir ve birkaç gün içinde günlük hayattaki işlerini rahatlıkla yapabilmektedirler." ifadelerini kullandı.
İLKHA