Instagram fenomenlerinin gözünden ‘sosyal medya’

4. Bursa FotoFest Kapsamında yapılan ‘sosyal medya ve yeni fotoğraf kariyerleri’ konulu panelde, ınstagram fenomenleri sosyal medya ve fotoğraf kariyeri üzerine konuştu.

Bu yıl dördüncüsü yapılan Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali (Bursa FotoFest) kapsamında düzenlenen ‘Sosyal medya ve yeni fotoğraf kariyerleri’ konulu panelde, Instagram fenomenleri Mustafa Seven ve Sezgin Yılmaz ile fotoğraf sanatçısı Orhan Cem Çetin sosyal medyanın iş alanında sağladığı imkânları ve fotoğraf üzerine gelişen yeni bakış açılarını konuştu.

Panele gelen fotoğraf tutkunları; dünyaca ünlü fotoğraf sanatçıları Carlos Spottorno, İzzet Keribar, Kamil Fırat ve Park Jongwoo ile birebir görüşme imkanı buldu. Merinos AKKM seminer salonlarında ise Prof. Dr. Levend Kılıç tarafından ‘Eski fotoğraf yeni fotoğraf’, Orhan Cem Çetin tarafından ise ‘Fotoğrafçıların birlikte yaşaması’ konulu sunum yapılarak katılımcılara bilgiler aktarıldı.

“Profesyonel fotoğrafçılara olan ilgi ve ihtiyaç azaldı”

‘Sosyal medya ve yeni fotoğraf kariyerleri’ konulu panelin moderatörlüğünü Dr. Melih Arıcan yaptı. Fotoğrafçılığın giderek geliştiğini söyleyen Arıcan, 2000 yılına kadar dünyada fotoğraf sayısının 80 milyar civarında olduğunu,  2000’den 2011’e kadar sayının 380 milyara ulaştığını belirtti. Dijital fotoğraf makinelerinin 2000 yılında piyasaya sürüldüğünü de hatırlatan Arıcan, 2011 senesinde ise akıllı telefonlara fotoğraf makinesi kalitesinin getirildiğini ifade etti. 2011’den 2014 arasında ise fotoğraf sayısının 800 milyarı aştığını dile getirdi. Dijital fotoğraf ile fotoğraf çekmenin kolaylaştığını anlatan Arıcan, “Profesyonel fotoğrafçılara olan ilgi ve ihtiyaç azaldı. Fotoğrafların tüketim şeklide hızla değişti. 2011 yılında Instagram ortaya çıktı. Giderek yayıldı ve dünyanın en büyük fotoğraf paylaşım ortamı haline geldi. Mustafa Seven ve Sezgin Yılmaz bu sayede Instagram’da fenomen oldu. Sezgin’in 1 milyon 200 bin civarında, Seven’in ise 1 milyona yakın takipçisi var. Onlar artık insandan öte kitle iletişim aracına dönüştü. Mustafa Seven ve Sezgin Yılmaz’ın bir gazete tirajının 3 katı izleyicisi var. Elbette reklamcılar da bu insanları mecra olarak kullanmaya başladı” dedi.

“Günde 3 saatlik uykularla duruyorduk”

Instagram hayatına girdikten sonra kendisini tanımlamada zorlandığını söyleyen Mustafa Seven, 17 yıl foto muhabirliği yaptığını, son üç yıldır yaptığı tüm işleri Instagram’da paylaştığını ifade etti. Genelde sokak fotoğrafı üzerine paylaşımlar yaptığını anlatan Seven, “Çok aktif, Instagram ile haşir-neşir olduğumuz dönem geçirdik. Amerika’daki saati düşünerek gece uyanıp fotoğraf attığım zamanlar oldu.  Günde 3 saatlik uykularla duruyorduk. Mecrayı çok disiplinli kullanmamızın sebebi dünyanın her yerindeki kullanıcılara ulaşabilmekti. Çevremizi rahatsız edecek kadar telefon elimizden düşmüyordu. Artık takipçi sayılarımız yükseldiği için aynı durum söz konusu değil.” Şeklinde konuşarak tahminlerine göre takipçilerinin ise çoğunun Amerika ve Ortadoğu’dan olduğunu söyledi.

Günde 6 tane siyah beyaz şehir fotoğrafı paylaştığını, takipçi için renkli fotoğraflar da attığını anlatan Seven, Instagram’da paylaştığı hiçbir fotoğrafı diğer sosyal mecralarda ve işlerinde kullanmadığını vurguladı.

İnsanların, sosyal medyadaki paylaşımlarına aldığı beğeni sayısına göre mutlu hissettiğine dikkat çeken Yılmaz, Instagram’ın insana daha fazlasını verdiğini söyledi. Yılmaz, fotoğrafın kalitesinden çok ulaştığı kişi sayısının önem kazandığını dile getirdi. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bursa Haberleri

Helal akreditasyon nedir, Neden önemli?,
Soluk borusuna leblebi kaçan kadın hayatını kaybetti
Tarım işçilerini taşıyan minibüs direğe çarptı: 13 yaralı
FETÖ'nün TSK yapılanmasına operasyon: 16 gözaltı
Hastasından "ameliyat parası" isteyen doktorun 10 yıla kadar hapsi istendi