Aylık ilim ve kültür dergisi İnzar’ın 124. sayısı çıktı. Derginin Ocak 2015 sayısı dosya konusu “Tefekkür” olarak işlenmiş.
Derginin editör yazısında, “İnsan tefekkür ettiği kadar insandır, derler mütefekkir seleflerimiz. Aynı şekilde imanının derecesi İslam’ın hakikatleri ile kâinat kitabı üzerinde tefekkür ettiği oranıncadır. Selef-i salihinin hali buna en güzel delildir. Zira onlar, ellerinde bilim üretecek enstrümanlardan bu zamanla kıyasının bile mümkün olmadığı oranda mahrum oldukları halde günümüzün bilim dünyasını geride bırakan ilerlemeler kat etmiş olmalarıdır. Tefekkür bir akıl eylemidir, bir akıl ibadetidir ve meyvesi de bilimin üretimidir. Akıl eyleme geçmediği sürece bilimde üretimin olması söz konusu olamaz. Kim bilir, bu zamanda içinde bulunduğumuz geri kalmışlığın baş müsebbibi belki de tefekkürden yoksunluktur. Bu önemine binaen bu ay ki dosya konumuzu tefekküre ayırdık. Zira tefekkür aklın ibadetidir ve diğer tüm uzuvlarımız gibi aklımızın da ibadete mecburiyeti ve ihtiyacı vardır. Bu ibadetin semeresi de inşaallah hidayet olacaktır, insanlığa hizmet olacaktır. Umulur ki yazarlarımızın hazırladığı yazılar bu konuda hem teşvik edici ve hem de yol gösterici olur.Yol gösterici olur diyoruz, zira ibadetler içerisinde tefekkürden daha zor ve meşakketli bir ibadet yoktur. Belki de bu zorluğundan olsa gerektir ki Hz. Resulullah sallallahu aleyhi vesellem; “bir saatlik tefekkür bir yıllık nafile ibadete bedeldir.” diye buyuruyor. Öyle ise bu zor ve meşakketli ibadet için yol göstericilere ihtiyaç vardır. Aksi halde Allah muhafaza yanlış mecralara sapılabilir, tefekkür edeyim derken tefessüke kayılabilir.” açıklamalarına yer vermiş.
İnzar Dergisi’nin bu ay ki konularına baktığımızda; Abdulkadir Turan avam ile havvasın tefekkürü arasındaki farklılıklara işaret etmiş ve her iki taifenin görevlerini yerine getirmemeleri durumunda uğrayacak belalara işaret buyurmuştur. Abdulkudüs Yalçın, Hz. Resulullahsallallahu aleyhi vesellemin hadisleri doğrultusunda tefekkürün önemi, fazileti ve mecrası hakkında uzun ve detaylı bir makale kaleme almış. Ayrıca editör yazısında delilleri ile sunulduğundan bu makalenin çok yararlı olduğuna vurgu yapılmış.
Faruk Hamza, Al-i İmran suresi 190 ve 191. Ayetler ışığında tefekkürün müminin hayatında olmazsa olmaz bir ibadet olduğunu kaleme alan bir tefsir yazısı hazırlamış. Taklidi imanı geçip yakini imana ulaşmanın tek yolunun tefekkür olduğunu ayet ışığında kaleme almış.
Bunların dışında Mehmet Şenlik, müminin hayatında şükür ibadetinin önemine değinen bir yazıyı istifadenize sunarken, Muhammed Şakir de okumanın ehemmiyetini anlatan; “Çok konuşuyoruz, ama okuduğumuz yok!” mealindeki bir makaleyi İnzar okurları için kaleme almış.
Mehmet Beşir Varol ise Ocak 2000’de meydana gelen “hazin olay” ile ilgili olarak bir Seyda dostuna o sıralarda yazdığı bir mektubu dergide bulacaksınız.
İnzar Dergisi 124. Sayı Başyazı’sına bakacak olursak; “Bu ay ki başyazımız Kürdistan’ı mülhidleştirme projesine sahip çıkan güruhun Silopi ve Mazıdağı’nda gerçekleştirdikleri gösterilerde Müslüman kadının tesettürünün simgesi olan çarşafa yönelik saldırıları üzerine çarşafı konu edinmiş. “Her Müslüman bayan dilediği gibi örtünebilir, ama çarşafa bu kadar düşmanlıklarından sonra en öncelikli tercih kanaatimizce çarşaf olmalıdır” sözüne yer vermiş. (İLKHA)