İSTANBUL- Aylık ilim ve kültür dergisi İnzar’ın Mart 2014 sayısı çıktı. 114. sayıda 144 âlimeyi kapağına taşıyan İnzar bu ay dosya olarak “İhya ve Tecdid” konusunu ele almış. İnzar Dergisi kapağına; “Her birimizin ilim yuvalarında bir tuğlası olsun” sözünü taşınırken, okurları için de Gazeteci-yazar Abdulhakim Sonkaya ile ayın dosya konusuna ilişkin bir röportaj gerçekleştirmiş.
Derginin editör yazısında dosya konusuna ilişkin; “Hayatın yeniden canlandığı, ölümden sonra dirilmenin en güzel örneklerinden olan baharın başındayız. Allah’ın ölüden diriyi çıkardığını aynel yakin müşahede ediyoruz. Tıpkı her an diriden ölüyü çıkardığını müşahede ettiğimiz gibi… Bundan mülhemen bu ay ki dosya konusu olarak Ümmet için en önemli olaylardan biri olan ‘İhya ve Tecdid’i seçtik. Üzerinde detaylarda ihtilaf olmasına rağmen ana hatlarıyla bir şekilde ümmetin neredeyse ittifak ettiği bir konudur” sözlerine yer verilmiş.
Derginin 114. sayının içeriğine kısaca baktığımızda ise; Mehmet Beşir Varol, İhya ve Tecdid’in kaynaklardaki dayanağını, âlimlerin konu ile ilgili izahatlarını ve İhya ve Tecdid’in zaruretini ve hikmetlerini detaylı bir şekilde işliyor. Ayrıca genel müceddidin kategorisinde olmasa da müceddidin görevini lokal olarak ifa eden asrımızın bazı değerli alim ve önderlerine değinerek tecdid ile ilgili sahip olmamız gereken doğru bakışı izah ediyor. Mehmet Şenlik ise; İhya ve Tecdid ile müceddidi izah ettikten sonra bir müceddidin özellikle sahip olması gereken özellikleriyle ihya etmeye ve düzeltmeye çalıştığı konuları detaylıca izah ediyor. Bir yönüyle müceddidin görevlerini açıklıyor. Abdulkadir Turan reformun ne olduğunu, İhya’nın ise hakikatini izah ettikten sonra İhya’nın reformla hiçbir ilgisinin olmadığını kesin bilgilerle reddediyor. Bunu yaparken müceddidlerin yaptıklarını da detaylı anlatarak reformistlerden beri olduklarını ortaya koyuyor.
Mehmet Emin Özmen İmam Gazali hazretlerine yapılan saldırıların aslında tenkid kuralları ihlal edilerek yapıldığını şayet, “İnsanın ibnu’z-zaman olduğu” düsturu göz önünde bulundurulsaydı belki bu eleştirilerin birçoğu yapılmazdı demeye götüren bir izahla İmama yapılan eleştirileri cevap veriyor. Abdurrahim Güneş hocamız yine özgün üslubu ile geçmişten kopmadan ama İhya ve Tecdid’e yeni ufuklar açarak okurların istifadesine sunuyor.
Öte yandan derginin başyazısında, Batman’da icazet alan yüz kırk dört alimenin icazet törenine atıfta bulunarak bu sevindirici tablonun sürurunu yaşamaya ve şükrünü eda etmeye yönelik okurların bu yönde çıtayı yükseltmeleri ve bunun için de herkesin imkânlarını bu konuda zorlayarak elini taşın altına koyması gerektiğini ifade ediyor. (Hamdullah Sevim - İLKHA)