Bu yazımda Iphone, IPod Touch ve IPad'de kullanılan IOS’taki uygulama izinlerine ve güvenliğe değineceğim. Telefonlarda kullandığımız birçok uygulamaya farkında olmadan birden fazla izin verebiliriz. Bu izinler en iyi niyetle reklamlarda kullanılır. Karşımıza çıkan reklamların konuştuğumuz konularla ilgili olma sebebi bundandır. Telefonlardaki uygulamaların en fazla kullandığı izinler kamera, mikrofon, konumdur ve fotoğraflardır.
Cihazımızdaki uygulamaların hangi izinleri kullandığını nerden kontrol edeceğiz?
Ayarlar’dan sayfanın üst kısmında bulunan ara kısmına uygulamanın adını yazıp aratıp uygulamayı tıklayalım. Açılan sayfada uygulamaya hangi izinler verilmişse oradan görünür. Bazı uygulamalar özellikle mesajlaşma vb. özelliği olan uygulamalar mikrofon ve kamera izni olmadan çalışmaz. Peki, ne yapacağız? Uygulamayı kullanınca izin vereceğiz işimiz bitince izinleri kapatacağız.
Hangi izin ne işe yarar?
Bir uygulamaya kamerayı kullanma izni verdiysek o uygulama kamerayı istediği şekilde kullanır. Fotoğraf da çekebilir video kaydı da yapabilir.
Bir uygulamaya mikrofonu kullanma izni verdiysek o uygulama istediği gibi ses kaydı alabilir. Ortamdaki tüm sesleri kaydedebilir.
Bir uygulamaya konum izni verdiysek o uygulama gidilen tüm konumları kaydedebilir. Ayrıca konum açık kalınca gidilen tüm konumlar IOS tarafından da kaydedilmektedir.
Bir uygulamaya fotoğraflara erişim izni verdiysek o uygulama cihazımızdaki tüm fotoğrafları görüp kullanma yetkisi kazanır.
Her defasında tek tek uygulamaları tıklayıp izinleri mi kontrol edeceğiz?
Aslında IOS’ta uygulama izinlerine topluca ulaşabiliriz. Yani mikrofonu, kamerayı, konumu, fotoğrafları hangi uygulamalar kullanıyor topluca görmek mümkün. Ayarlar’dan Gizlilik’i tıklayalım. Açılan sayfada Konum Servisleri, Kişiler, Takvimler vb. şeklinde başlıkları tıklayarak ilgili izni hangi uygulamanın kullandığını görebiliriz. Oradan izinleri kaldırabiliriz. Ayrıca hangi uygulamanın hangi izne ihtiyacı olduğunu da toplu olarak buradan görebiliriz.
Uygulamalar bu izinler ile ne yapmaya çalışıyor?
En iyi niyetle reklamlarda kullanılıyor. Bunun dışında toplanan veriler satılabiliyor. İstihbarat amacıyla kullanılabiliyor. Ayrıca uygulamalar birbiriyle senkronize bir şekilde çalışıyor. Yani WhatsApp’a verdiğimiz izinler Instagram’da karşımıza reklam olarak çıkabiliyor. Örneğin; WhatsApp, Facebook, Instagram eski adı Facebook yeni adı Meta adlı şirket çatısı altında yayın yapıyor. Google, Gmail, YouTube, Google Haritalar, Google Play, Google News ise Google