Kaymakam Aslan, burada belediyenin prestij projelerinden olan iki etaptan oluşacak 2020 yılında tamamlanacak sanatsal figürlerin, temaların ön planda olduğu, sanat galerisinin yapılacağı; ışıklandırma, peyzaj, sokak iyileştirme, kaldırım ve alt yapı çalışmalarını içinde barındıracak, “Sanat parkı, sanat galerisi ve sanat sokağı” ile ilgili detaylı bilgiler sundu.
Aslan, projeyi hayata geçirmeden önce Sanat Sokağı ile parkında birçok kez inceleme yaptıklarını ve gerekli birimlerle istişare ettiklerini belirterek, “Proje yapmak için proje yapmadık. En alttaki birimden en üste kadar bütün arkadaşlarımıza fikirlerini sordum. Mimarlarımızı, mühendislerimizi, plan proje çalışanlarımızı bu sürece dahil ettim. Kamuoyunda aktör diyebileceğimiz bazı insanların da fikirlerini sorduk. Yani modern anlamda ‘yönetişim’ denilen pratiği uygulamaya çalıştık. Bunun sonucunda şehrin en büyük ihtiyaçları neler, buna göre projeler yapabilir miyiz? Bunu tartıştık ve projelerimizi hayata geçirmeye başlıyoruz. Bu projelerden biri olan daha öncede sosyal medyadan çeşitli kanallarla duyurduğumuz ‘Sanat Parkı, Sanat Galerisi ve Sanat Sokağı’ projesini ortaya koyduk.” dedi.
“Bu proje kentleşme çabası ile yaptığımız projelerden biri”
Van’ın sanat eserleri bakımından yeterli bir şehir olmadığını, bu durumun kendisini üzdüğünü, şehirle ile ilgili bu kötü imajı değiştirmek gerektiğini ifade eden Aslan, “Bu proje ile üçüncü dünya ülkesi görünümünden ziyade biraz daha kent algısını yaratabilmek için, kentleşme çabası ile yaptığımız projelerden biri. Burası koskoca büyükşehir ama sanat galerisi yok. Yani sanat galerisi yapmaktaki tek amacımız, sadece güzel sanatlara yönelik yapılabilecek faaliyetlere değil bir gazetecimiz bile gidip gençleri toplayıp bir program yapabilecek. Bir şairimiz, edebiyatçımız, yazarımız bir gece yapabilecek. Bu projeyi hayata geçirdikten sonra zabıta noktaları ile burayı destekleyeceğiz. Emniyet ve zabıta ekipleri sanat sokağı ve çevresinde hem kaldırım işgali hem de seyyarla mücadeleyi bu çalışmalardan sonra çok daha etkin bir şekilde yürütecek. Orada 7 gün 24 saat bizim arkadaşlarımız olacak.” diye konuştu.
“Bu proje esnaflara olumlu yansıyacak”
Cumhuriyet Caddesi’nden, Sanat Sokağına araç girişlerinin kapatılacağı bilgisini de veren Belediye Başkan Vekili Aslan şöyle konuştu:
“PTT Caddesi ile Yüzbaşıoğlu Sokakta benim gördüğüm inanılmaz bir trafik sıkışıklığı var. Esnaflarımızla kaç kez görüştük ve şöyle bir karar aldık. PTT Caddesi’ni tek yön yapacağız. Tek bir aracın geçeceği cepler olacak. Oradaki dükkanlara yük indirme, bindirmeler böylelikle daha düzenli yapılacak. Yüzbaşıoğlu’nda da tek yön mü, çift yön mü yapacağız. Bunu da esnaflara soruyoruz. UKOME’den bu kararları alacağız. Sanat sokağı zaten tamamen trafiğe kapalı olacak. Cumhuriyet caddesinden, sanat sokağına 6 giriş var, buraları tamamen kapatacağız. Buralarda acil durumlar için itfaiye ve ambulansların geçeceği tek bir giriş olabilir. Yine Taraftar ve Fistan Sokak’ta da bir takım düzenlemeler yapacağız. Benim amacım burada bir büyükşehir, bir kent havası yaratabilmek. Buradaki esnaf arkadaşlar için de bu projenin çok olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Bu hareketlilik sayesinde 1-2 personel çalıştıran esnaf arkadaşlarımız inanıyorum ki bu sayıyı 3-4 çıkaracak. Fazladan bir kişi bile ekmek yerse bu proje amacına ulaşmıştır diyebiliriz.”
“Bu projeyi iki etapta çalıştık”
Projenin çok amaçlı bir yön taşıdığını vurgulayan Aslan, projeyle ilgili ayrıntılı olarak şu bilgileri verdi:
“Bu projeyi iki etapta çalıştık. Sanat üzerine çalıştığımız kısımlar oldu. Sanat Parkı, Sanat Galerisi ve Sanat Sokağı olmak üzere üçünün birleştiği bir başlık var. Burada bizim sanatsal figürlerimiz, temalarımız ön planda olacak. Daha sonra ikinci etapta çalıştığımız kısımda PTT Caddesi, Yüzbaşıoğlu ve Cumhuriyet 1, 2, 3, 4 ve 5’inci sokaklar var. Buralarda ışıklandırma, peyzaj, sokak iyileştirme ile kaldırım ve alt yapı çalışmaları yapacağız. Cumhuriyet Caddesi’nden giriş yaptığımız zaman sanatsal figürleri yoğun olarak kullanmak istedik. Parkın tam karşısında Sanat Galerisi bizi karşılayacak. Sanat Galerisi büyük bir görselliğe sahip olacak. Parkı’nın duvarlarında ünlü şair ve yazarlardan sözler ve şiirler olacak. Orta bölümde insanların dinlenebileceği, kitap okuyabileceği bir alan olacak. Bu alanda çocukların rahat hareket edebileceği alanlar bulunacak. Ortada ise küçük havuzlar ile müzik dinletisinin yapılacağı alanlar bizi bekliyor olacak. Sanat sokağında ise Van’ı temsil ettiğini düşündüğümüz, hareket etmeyen bir fayton ile önünde bir at heykeli bulunacak. Bu nostaljik temanın yanında isteyenler fotoğraf çektirebilecek. Çevredeki dükkanların cephe giydirmeleri tek tip yapılacak. Burada dükkanların, iş yerlerinin, binaların cephe giydirmelerini ise mülk sahipleri yapacak.”
Aslan, yıl boyunca projelerin devam edeceğini ve bu projelerin basın aracılığıyla Van halkına duyurulacağını belirtti.
İLKHA