Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu bir araya gelerek gündemi ve 6 aylık ihracat rakamlarını değerlendirdi.
Türkiye Hububat Bakliyat Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya başkanlığında Mersin'de bir araya gelen sektör temsilcileri, sektörün ihracat rakamlarını değerlendirirken; yeni hedef pazarlar, yenilikçi ürünler ve bazı ülke pazarlarında yaşanan sorunları masaya yatırarak karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.
Toplantıda açıklamalarda bulunan Altunkaya, 2019 yılının ilk 6 aylık diliminde Türkiye genelinde 3 milyar 249 milyon 207 bin dolarlık hububat ve bakliyat ihracatının gerçekleştirildiğini, bu dönemde en fazla ihracatın ise Irak, Suriye ve Yemen'e yapıldığını söyledi.
Altunkaya, Haziran 2019'da ise aybaşında sektörle ilgili ihracat rakamının 347 milyon 963 bin dolar olduğunu, sektörün gelişmesi ve ihracatın arttırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.
"Irak Türkiye için önemli bir Pazar"
Irak pazarında yaşanan sorunlara dikkat çeken Altunkaya, Irak merkezi hükümetinin son zamanlarda özellikle de hububat-bakliyat sektörünün Irak'a ihraç ettiği bazı ürünlere yasak getirmeye başladığını belirterek, "Irak Türkiye için önemli bir pazar. Son 30 yıldır pazarın en önemli aktörü olan Türkiye ise Irak'ın gelişmesi ve yeniden yapılanmasında önemli rol oynamıştır. Ancak son dönemlerde özellikle sektörümüzle ilgili olarak uygulanmaya konulan yasaklar dikkat çekicidir." dedi.
Altunkaya, "Mayıs ayında yumurta, haziran ayı itibariyle içecek ve dondurma ithalatında Türkiye'ye yasak getiren Irak, şimdi de Türkiye'den yapılacak sofralık tuz, şehriye türleri ve makarna çeşitlerinin yasaklandığına dair tebliğ yayınladı. Elbette bu gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz. Makarna sektörümüzün, Irak'a 2018 yılında gerçekleştirdiği ihracat 32 milyon dolar civarındadır. Bu sektörün dünya genelindeki ihracat rakamı ise 552 milyon dolardır. Ürünlerimizin ithalatına yönelik alınan bu yasak kararları karşısında hükümetimizin üst düzeyde Irak hükümetiyle yakın ilişki içerisine girmesi ve sorunların çözümünde ihracatçılarımıza gerekli desteği vermesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konudaki düşüncelerimizi ilgili bakanlıklar nezdinde hükümetimize iletmek için gerekli raporları hazırlıyoruz." diye konuştu.
2019 yılının ilk 6 ayında Türkiye'den Irak'a gerçekleştirilen ihracat rakamının 617 milyon 187 bin dolar olduğunu dile getiren Altunkaya, şunları söyledi:
"Geçtiğimiz yıl bu rakam 742 milyon 880 dolardı. Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan'la da geçtiğimiz ay içerisinde Irak'ta gerçekleştirilen 'Türkiye-Irak İş Formu'nda da bu sorunları dile getirdik. İnanıyorum ki ihracatı olumsuz etkileyecek olan Irak Bakanlar Kurulu tarafından alınan bu kararlar gözden geçirilecek, hükümetimiz de en üst düzeyde girişimlerle yasakların kaldırılması konusunda etkili olacaktır."
"İhracat için çeşitliliğimiz önemli"
Sektörle ilgili yeni pazar arayışlarının devam ettiğini belirten Altunkaya Türkiye'de ihracat kültürünün geliştiğini ve sektörlerin bir pazara bağımlı kalmayarak pazar çeşitliliğine yöneldiğini belirterek, "Irak veya diğer komşu ülkelerle ilişkilerimizin ticari alanda daha iyi gelişmesini elbette hepimiz istiyoruz. Ancak Türkiye'de ihracat kültürü gelişti ve bizler pazar çeşitliliğine yönelerek dünya genelinde 185 ülkeyle ticaret yapıyoruz. Bundan sonraki hedefimiz; pazar çeşitliliğimizi arttırmak, Orta Doğu ülkelerinin yanı sıra Uzak Doğu, Afrika, ABD ve Avrupa pazarlarında daha etkin roller üstlenmektir. Bu bağlamda gerekli pazar araştırmalarımız devam ederken uluslararası statülerdeki gıda fuarlarında da etkin katılım sağlayarak rol almaktayız." ifadelerini kullandı.
İLKHA