İran, ülke genelinde döviz kurlarının yükselmesinin ardından ithalata ilişkin düzenlemeye gitti. Yaklaşık bin 300'den fazla ürünün ülkeye ithal edilmesi yasaklandı.
İran Sanayi ve Ticaret Bakanı Mohammad Shariatmadari, 1,339 adet ürünün ülkede de üretilebileceğini belirterek ülkeye ithalinin yasaklandığını duyurdu.
İthali yasaklanan ürünler arasında beyaz eşya, tekstil ürünleri, ayakkabı, deri ürünleri, mobilya ve sağlık ürünlerinin yer aldığı belirtilirken, ABD'nin yaptırım tehditlerinin İran'ı "dayanıklı bir ekonomi" yolunda adım atmaya yönelttiği vurgulandı.
Ülke genelinde döviz kurunun yükselmesi, başkent Tahran da dâhil olmak üzere çeşitli kentlerde birçok gösteri ve protestoya neden oldu.
İran Merkez Bankası Genel Başkanı Velliyullah Seyf, dün yaptığı açıklamada, “Tahminlere göre, ABD nükleer anlaşmadan geri çekilmenin yanı sıra İran piyasasında kriz yaratmaya çalışıyor. Döviz konusunda piyasayı güvence altına almak için merkez bankası tarafından gereken mekanizmalar oluşturulmuştur." ifadelerine yer vermişti.
Ülkede ikinci döviz piyasasının oluşturulduğunu belirten Seyf, ithal edilen ürünlerin üç gruba ayrıldığını açıklamıştı.
Seyf, ilk grupta ilaç gibi hayati ürünlerin yer aldığını ifade ederek, petrol satışından elde edilen gelirin merkez bankası tarafından bu ürünlere tahsis edileceğini söylemişti.
“İkinci grupta temel ürünler bulunmakta. Petrol dışı ürünlerin ihracatından elde edilen gelirlerin yüzde 80’i döviz dağıtımı için hazırlanan ‘Nima’ programı üzerinden bu ithal ürünlere tahsis edilecektir” diyen Seyf, şunları söylemişti: "Üçüncü ithal malların dövizi ise küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ile özel sektörün ihracat gelirinin yüzde 20’inden karşılanacaktır."
Lüks ithal malların sözü geçen üç grupta bulunmadığını aktaran Seyf, “Umarım alınan tedbirlerle ülkenin piyasası huzura kavuşur." temennisinde bulunmuştu.
İLKHA