Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Van'a gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Kapıköy Gümrük Kapısı için esnaflarla bir araya geldi. İran'daki yasakların kaldırılmasını istediklerini belirten pekcan, "Bu yasak listesindeki tercihli ticaret listemizdeki 63 kalem için görüşmeler halindeyiz." dedi.
Kapıköy Gümrük Kapısı için 112 milyon dolarlık bir harcama yapıldığını aktaran Pekcan, "Çok güzel bir kapı oldu. Kara hudut kapılarımızda yılda 2 milyon giriş yapılıyor. Bu da turist demektir. Bu kapının açılmasıyla esnafımızın işleri daha fazla canlanacak, daha fazla kazanç getirecektir. Aynı kapasitede İran tarafının da hazır olmasını temenni ediyorum. İran'daki yasakların kaldırılmasını bizde istiyoruz. Bu yasak listesindeki tercihli ticaret listemizdeki 63 kalem için görüşmeler halindeyiz. Razi kapısının tamamlanmasıyla ilgili çalışmaları yakından takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.
"Helal ve haklı kazancımızla manevi değerlerimize sahip çıkıyoruz"
Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı İsa Berge, ülkenin ekonomik can damarı olan esnaf ve sanatkârın, milletimizin tamamına hizmet verdiğini söyledi.
Berge, "İlimizin ticaretinde sosyal, ekonomik ve kültürel dengeyi sağlayan esnaf ve sanatkârlarımız, önemli sayıdaki istihdamı ile ekonomiye can katıyor. Ahi Evran kültüründen geliyoruz. Helal ve haklı kazancımızla manevi değerlerimize sahip çıkıyoruz. Yüzyıllardır süregelen ve dürüstlüğün simgesi olan Ahi Evran teşkilatının üyeleriyiz. Esnaf ve sanatkârımız, her daim kendisine hizmet eden hükümetinin ve devletinin yanında olmuştur. Hükümetimiz de her dönemde esnaf ve sanatkârlara yönelik önemli hizmetlere imza atmıştır. Yeni düzenlemeler için hükümetimize teşekkür ediyoruz. Malumunuz Van; Türkiye'nin Ortadoğu'ya, Kafkaslara ve Orta Asya'ya açılan kapısıdır. Van Ekonomi Konseyi olarak bir hafta önce, Kapıköy Sınır Kapısında incelemelerde bulunduk. Günde 2 bin 500 kişinin giriş ve çıkış yaptığı, ayrıca bin tır geçiş kapasitesine sahip olan sınır kapımız, sınır ticareti yapan esnaf, sanatkâr ve tüccarımıza umut kapısı olmuştur." şeklinde konuştu.
"İran'a uygulanan ambargo da fırsata çevrilmiş olacaktır"
İran ile ticaretin daha verimli olabilmesi için bazı uygulamalara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Berge, "Bunlar sınır kapısında bürokrasinin azaltılması, iki kapıda da danışmanlık hizmetlerinin verilmesi, sınır ticareti yapılan ürün yelpazesinin genişletilmesi ve İran ile karşılıklı olarak kotaların yükseltilmesi. Atılacak bu adımlar 280 kilometre sınırımızın olduğu İran vesilesiyle Van'daki işsizliğe en büyük çözüm olacaktır. Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının en aza indirilmesi adına 5 ya da 10 yıllığına vergi muafiyetinin veya vergi indiriminin getirilmesi başta Van olmak üzere bölge illerini de cazibe merkezleri haline getirecektir. Ayrıca Esendere, Gelincik ve Çilli sınır kapılarının da 24 saat hizmet vermesi, ekonomik canlanmayı da beraberinde getirecektir. Bakanım, İran'ın uyguladığı ithalat yasağının kaldırılması için lobi faaliyetleri yürütülmelidir. Dış ticaret kapsamında olan akaryakıt, halk tabiriyle mazot ticareti, sınır ticaretine konu edilen ürünler arasına alınmalıdır. Bu uygulamanın yapıldığı 1997-1999 yıllarında, ilimiz büyük bir ekonomik büyüme yaşamıştı. Böyle bir uygulamaya geçilmesi durumunda, Van ekonomik olarak yeniden canlanacaktır. Bu anlamda İran'a uygulanan ambargo da fırsata çevrilmiş olacaktır." diye konuştu.
"İran, Van'ımız için büyük bir potansiyeldir"
Van'da 2018 yılında 37 milyon 486 bin dolar ihracat, 48 milyon 349 bin dolar ithalat gerçekleştiğini kaydeden Berge, şöyle konuştu:
"Van’ın 2018 yılında en çok ihracat yaptığı başlıca ülkeler sırasıyla; 25 milyon 244 bin dolar ile İran, 8 milyon 317 bin dolar ile Irak ve 1 milyon 142 bin dolar ile İtalya geliyor. Van'ın 2018 yılında en çok ithalat yaptığı başlıca ülkeler sırasıyla; 21 milyon 766 bin dolar ile İran, 8 milyon 832 bin dolar ile Yunanistan, 5 milyon 266 bin dolar ile Azerbaycan ve 4 milyon 721 bin dolar ile İspanya oldu. Bu rakamlar da gösteriyor ki İran, Van'ımız için büyük bir potansiyeldir. İranlı misafirlerimizin Van turizmine büyük bir katkı sağladığını biliyoruz. DAKA verilerine göre, 2017 yılında 421 bin 977 İranlı misafirimiz Van'a gelirken, bu rakam 2018'de ne yazık ki İran tarafından yurt dışına çıkış harcına uygulanan yüksek zamlar nedeniyle 232 bin 202'ye düşmüştür. Van'ı ziyaret eden İranlı misafirlerimizden elde edilen turizm geliri, 2018 yılında toplam 231 milyon 942 bin 605 TL olarak tahmin edilmiştir. İranlı misafirlerimizin yüzde 83'ünün, Van esnafına ve halkına karşı memnun olması bizleri sevindirmiştir. Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak bu memnuniyeti arttırabilmek adına, valimizin katkılarıyla Farsça ve İngilizce kursları düzenledik. Hedefimiz memnuniyet oranını yüzde 100'e çıkarmaktır."
"Yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır"
Berge, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Odalarımız ve birliklerimiz esnaf ve sanatkârlara hizmet vermeye çalışıyor, ancak daha iyi hizmet sunabilmek ve sektörel bazda nitelikli işgücü ve kalifiye eleman yetiştirebilmek için yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Nace kodlarına getirilen düzenlemenin yanı sıra, birlik ve odalarımız ile ilgili yeni bir düzenlemenin yapılması önem arz etmektedir. Meslek komitelerinin yer aldığı ticaret odaları benzeri bir konseptin uygulanmasının daha verimli olacağını düşünüyoruz. Böylece güçlü birlikler olarak, önemli projelere imza atarak esnaf ve sanatkârımıza büyük hizmetler sunabilme imkânına kavuşmuş olacağız. Yani diyoruz ki; güçlü esnaf, güçlü Van ve güçlü Türkiye."
Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen "Esnaf Buluşması"na Bakan Pekcan'ın yanı sıra Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal ve Abdulahat Arvas, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, oda başkanları, kurum amirleri ve esnaflar katıldı.
İLKHA