6-8 Ekim olayları sonrası yaşanan gerginlikler, istikrar getirmeyen 7 Haziran seçimleri ve bölgede seçim sonrası özellikle dindarlara yönelik yaşanan saldırı dolayısıyla oluşan kargaşa ve kaos ortamı ile hükümet kurulmasındaki belirsizlik, özellikle bölge esnafı ve işvereninde ciddi bir tedirginlik oluşturdu.
Konuyla alakalı olarak İlke Haber Ajansı (İLKHA)’na değerlendirmelerde bulunan Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Kerem Baynal ve Van Ticaret Odası ve Van Ticaret Borsası eski başkanı Feridun Irak, iş dünyasının yaşadığı sancılı döneme dikkat çekerek, erken seçimin, her alanda olduğu gibi iş dünyasında da büyük kayıplara yol açacağının altını çizdi.
“Kesinlikle bir erken seçimden söz edilmemeli”
Yapılan seçimler sonrasında iş dünyasının bir beklenti içerisine girdiğini ifade eden VATBO eski başkanı Feridun Irak, bir koalisyonun kurulmasının söz konusu olduğunu belirterek, “Benim kişisel görüşüm ve beklentim şudur: Kesinlikle bir erken seçimden söz edilmemeli. Mutlaka bir koalisyonun oluşturulması gerektiğine inanıyorum. Koalisyonlardan da korkulmaması gerektiğine inanıyorum. Eğer parlamentoya giren siyasi partiler kendi menfaatlerini toplumun menfaatlerinin gerisine bırakırlarsa, bir başka deyişle toplumun menfaatini, ülke menfaatini kendi menfaatlerinin, partilerinin menfaatlerinin, düşüncelerinin menfaatlerinin önüne alacak olurlarsa koalisyon kurmak kolaydır. Önemli olan toplumun ve ülkenin menfaatini ön plana koymaktır.” dedi.
İş dünyasının erken seçim istemediğini aktaran Irak, İş dünyasının her zaman güçlü bir hükümet istediğini vurgulayarak, ekonomik verilere bakıldığında seçimlere kısa bir süre kala ve seçimlerin sonuçlanmasına kadar piyasalarda bir çalkantının söz konusu olduğunu söyledi.
“2001 krizi ya da önceki krizler gibi bir kriz yaşamayız”
Piyasaların liderlerin sözlerine ve izledikleri yola göre tavrını belirlediğine vurgu yapan Irak; koalisyonun kurulması sonrası piyasaların durulacağını söyledi.
Erken seçimin söz konusu olmasının bile piyasalarda olumsuz algılanacağını belirten Irak, “2001 krizi ya da önceki krizler gibi bir kriz yaşamayız. Çünkü ekonomiyi yöneten yönlendiren kurumlar özerk değillerdi. Çok sağlam yapıları yoktu. Gerektiği gibi hareket edememekteydiler. Şimdi ise böyle bir şey söz konusu olmadığı için çok fazla bir çalkantı olmaz.” diye konuştu.
“Geçmişte koalisyonların acı tecrübesini yaşadık”
Seçim sonuçlarının iş dünyasının beklentilerini karşılamadığını ve iş dünyasını istenmeyen bir tabloyla karşı karşıya bıraktığını belirten Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Kerem Baynal, ise 12-13 yıldır alışıla gelmiş bir iktidar olduğunu hatırlatarak, bu dönemin alınan bu sonuçlarla sona erdiğini söyledi.
Baynal, “Koalisyon dönemleri çok başarısız tecrübelerle dolu. Ancak yeni nesil koalisyon dönemlerinde yaşanan sıkıntıları bilmiyorlar ve bugün yeni bir tabloyla karşı karşıya kaldılar. Acaba kim hükümet kuracak kiminle kurulacak hangi bakanlık nereye gidecek. Son 13 yıllık istikrar devam edecek mi? Devam etmeyecek mi? Soruları cevap beklemektedir. “ dedi.
“Son iki günde giden para 82 milyar TL”
Koalisyon dönemi ya da erken seçim olayının gündeme gelmesiyle ekonomide de ciddi endişeler yaşandığına işaret eden Baynal, “Son iki günde giden para 82 milyar TL olarak hesaplanıyor. Bu büyük bir rakamdır. Yani 82 milyar TL’nin bu memlekete gelmesi kolay olmamıştı. Ama bir günde gidebiliyor. Bunun yanı sıra demin de ifade ettiğim gibi bir belirsizlik ortamı var. Partilerden hiçbiri tek başına hükümet kuramıyor. Nasıl bir tablo ile karşı karşıya kalacağımızı şu an tespit etmek çok zordur. Bir ülkenin eğer siyasi istikrarı yoksa ekonomik istikrar beklemek çok zor. Beklentimiz, bir an önce partilerin bir araya gelerek, kim yapacaksa bir hükümet kurması, uyumlu bir hükümeti oluşturmasıdır.” diye konuştu.
Partilerin kendi geleceklerini değil de bu memleketin de geleceğini düşünerek hareket etmesi gerektiğini ifade eden Baynal, Buna göre koalisyonların kurulması, desteklenip ya da desteklenmemesi gerektiğine karar verilmesi gerektiğini, burada memleketin geleceğinin ön planda tutulması faktörünün çok önemli olduğunu ifade etti.
“Ekonomik ve sosyal değerlerde geriye dönüş olmamalı”
Ekonomik ve sosyal değerlerde geriye dönüş olmaması gerektiği yönünde bir beklentilerinin olduğunu belirten Baynal, kazanılmış hakların devam etmesi demokratikleşme, insan hakları, ekonomik ilerleme, üretim, ihracat ve barış noktasında geriye dönüş olmadan kalınan noktadan daha ileriye gidilmesini beklediklerini söyledi.
“6-8 Ekim kimseye bir fayda sağlamadı”
6-8 Ekim olaylarının ekonomi üzerindeki etkilerine de değinen Baynal, Yaşanan can kayıplarının yanı sıra bölgede ciddi anlamda kaçan bir sermeyenin olduğunu ifade ederek, “Bu bölgelerde artık yaşamak istemeyen insanlar var. Bunların bir daha tekrar edip etmeyeceği hususunda toplum emin değil.” diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)