İş gücü maliyeti istatistikleri açıklandı

TÜİK, 4 yılda bir uygulananİş gücü Maliyeti Araştırması sonuçlarını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ülkede istihdam edilenlerin işverene toplam maliyetini ve bu maliyet unsurlarının toplam içindeki dağılımını ortaya koymak amacıyla 4 yılda bir uygulanan İş gücü Maliyeti Araştırması sonuçlarını açıkladı. 

2016 yılında aylık ortalama iş gücü maliyetinin 3 bin 991 TL olarak gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, bu değerin 2012'de 2 bin 680 TL olduğu hatırlatıldı.

K (Finans ve sigorta faaliyetleri) sektörünün, 8 bin 5 TL ile aylık ortalama iş gücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör olduğu belirtilen açıklamada, bu sektörü, 7 bin 538 TL ile J (Bilgi ve iletişim) ve 6 bin 87 TL ile D (Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı) sektörlerinin izlediği ifade edildi. I (Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri) sektörünün ise 2 963 TL ile aylık ortalama iş gücü maliyetinin en düşük olduğu sektör olduğu ifade edilen açıklamada, bu sektörü 2 bin 992 TL ile F (İnşaat) ve 3 bin 283 TL ile N (İdari ve destek hizmet faaliyetleri) sektörlerinin takip ettiği belirtildi.

İşgücü maliyeti bileşenleri içinde brüt kazancın payı yüzde 82,9 oldu

Brüt kazancın iş gücü maliyeti içindeki payının yüzde 82,9 olduğu belirtilen açıklamada, brüt kazancı yüzde 16,7 ile sosyal güvenlik ödemelerinin takip ettiği, diğer iş gücü maliyetlerinin payının yüzde 0,4 olarak gerçekleştiği ifade edildi.

Kazanç içinde çalışılan sürelere yapılan ödemelerin payı yüzde 83,7 oldu

Açıklamada, çalışılan süreler için yapılan ödemelerin yüzde 83,7'lik oranla kazanç bileşenleri içinde en büyük paya sahip olduğu ifade edilen açıklamada, çalışılmayan süreler için yapılan ödemelerin payının yüzde 10,2 olarak gerçekleşirken, düzensiz ödemelerin, kazançtan yüzde 3,9 oranında pay aldığı belirtildi. Açıklamada, ayni ödemelerin kazanç içindeki payın yüzde 2,2 olduğu, tasarruf sandıklarına yapılan ödemelerin payının yüzde 0,05 olduğu ifade edildi.

Sosyal güvenlik ödemeleri içinde zorunlu ödemelerin payı yüzde 84,1 oldu

Sosyal güvenlik ödemeleri içinde en büyük payı yüzde 84,1 oranıyla zorunlu sosyal güvenlik ödemelerinin aldığı, gönüllü sosyal güvenlik ödemelerinin oranının yüzde 1,0 olduğu belirtilen açıklamada, kıdem ve ihbar tazminatı ödemelerinin oranının yüzde 14,0, diğer sosyal güvenlik ödemelerinin oranının ise yüzde 0,9 olarak gerçekleştiği kaydedildi.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

TESK Başkanı Bendevi Palandöken'den "kasım" indirimleri uyarısı
HÜDA PAR: Asgari ücret en az 30 bin TL olmalı!
Sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor
Altın fiyatları düşüyor!
Emlak danışmanlarından "Konut alma" tavsiyesi