İslâhiye ilçesi olarak 66 bin 200 nüfusa sahip olduklarını belirten İslâhiye Belediye Başkanı Yardımcısı Murat Ergin Mideoğlu, ilçelerinin çok zengin bir kültüre sahip olduklarını İslâhiye’nin bu yönü ile farklı bir ilçe olduğunu belirtti.
İslâhiye’nin kırmızıbiberi başta olmak üzere yöre halkı tarafından ‘Hatun parmağı üzüm’ diye adlandırılan üzümü ve siyah üzümü ile meşhur olduğunu belirten Mideoğlu, “Üzüm ilçemizde yetiştirilen ürünlerin başında yer alır. Kalitesi ve lezzetiyle markalaşma yolunda ilerleyen iki üründen biridir. Bu meyve ilçemiz için o kadar önemlidir ki ilçemizde bir beldeye adını vermiştir. İslâhiye merkez olmak üzere, Karapınar köyü, Yeniköy, Kırıkçalı köyü, Aşağıbilenler ,Yukarıbilenler köyü ve özelliklede Altınüzüm , Boğaziçi ve Yeşilyurt beldesinde yoğun olarak üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemizde yetiştiriciliği yapılan üzüm çeşitleri içerisinde sofralık üzüm çeşitleri ağırlıktadır. Başta Antep karası, hatun parmağı, çekirdeksiz perlet, sultani, kardinal, Yalova incisi, Trakya il keren, ata sarısı, uslu, pafı, dökülgen olmak üzere farklı üzüm çeşitleri yetiştirilmektedir. Bu çeşitler arasında hatun parmağı ve Antep karası tüm bağlarımızda mevcuttur.” şeklinde konuştu.
Biber İslâhiye’nin en önemli tarım ürünlerindendir
Kamuoyunda biberin kenti Maraş olarak bilindiğini ancak pul biberin üretim yerinin aslında İslâhiye olduğunu aktaran Mideoğlu, “Maraş’ta sadece biberin çekilmesi paketlenmesi ve piyasaya sürülme işlemi yapılır. Biber İslâhiye’nin en önemli ve ünlü tarım ürünlerindendir. Kırmızıbiber dünyada en yaygın tüketilen ve ticarete önemli yeri olan baharatlardan biridir. Türkiye'de önemli kırmızıbiber üreticisi ülkeler arasında yer almakta olup, kırmızıbiber verimi dünya ortalamasının üzerindedir. Türkiye’de Güneydoğu, Akdeniz ve Ege bölgeleri başlıca kırmızıbiber tarımı yapılan bölgelerdir. Birçok kişide bu ürünler ile geçimini sağlar.” diye konuştu.
İLKHA