İslam coğrafyası büyük bir yıkım altında

İslam coğrafyasının büyük bir yıkım altında olduğunu belirten Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, "Kardeşliğimizi unuttuğumuz için bütün bu sıkıntıları yaşıyoruz. Büyük yıkımlar, savaşlar ve acılarla boğuşup duruyoruz." dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şanlıurfa Şubesi tarafından "Arap İş Dünyası Tanışma Yemeği" toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, İslam coğrafyasındaki tüm ülkelerin büyük bir yıkım altında olduğunu belirterek aslında başımıza gelen her şeyin kendi elimizle yaptığımız şeyler olduğunu vurguladı.

Erin, "Aslında başımıza gelen her şey, elimizle yaptığımız şeyler. 'Size, yaptığınızdan başka bir şey yoktur.' Hazırladığımız ve tuttuğumuz yol ve yöntem, aramızdaki ayrılık, fitne ve fesat bu durumun temel sebebidir. Kardeşliğimizi unuttuğumuz için bütün bu sıkıntıları yaşıyoruz. Büyük yıkımlar, savaşlar ve acılarla boğuşup duruyoruz. Bugün Suriye'de, Irak'ta, Mısır'da, Sudan'da, Somali’de aklınızda gelecek tüm İslam ülkelerinde fakirlik var, yoksulluk var, savaş var ve acı var. Bunun son halkası Suriye'dir. Ders almaz, ilahi mesaja dönmezsek, Peygamberimizin sünnetine tekrar rücu etmezsek Suriye son halka olmayacak, bu teselsül edip sürüp gidecek. 'Birbirinizi dost edinin, kâfirleri dost edinmeyin.' Bu kadar açık aslında. Bu, 'Ticaret yapmayın, onlarla iş yapmayın.' anlamında değil. Ticaretimizi en profesyonel şekilde yaparken, esas kardeşlerimizi ihmal etmeyeceğiz. Bu ilahi bir kanundur. Müslümanlar için olmazsa olmaz temel bir ilkedir ve biz bundan uzaklaştıkça yıkılacağız, yok olacağız. Buna yaklaştıkça ve bunu yaşadıkça, inşallah onurlu ve şerefli bir devlet olarak yaşamaya devam edeceğiz.  Adaleti ve kardeşliği sadece Müslümanlar arasında değil, tüm insanlara hediye etmiş olacağız." dedi.

"Küresel anlamda büyük bir gelir adaletsizliği mevcut"

Küresel anlamda büyük bir gelir adaletsizliği mevcut. Bu durum her geçen gün daha kötüye gidiyor. Kaynakların ve barışın adil bir şekilde tesis edilmediği yerde huzurdan bahsedilemez. Suriye'de başlayan savaşın akabinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açık kapı politikasını uygulamaya koyacaklarını belirtmesiyle, Türkiye milleti Suriyeli kardeşlerine sahip çıktı ve ensarlık görevini yerine getirdi. Suriyeli misafirlere karşı yerine getirilmesi gereken görevlerde eksiklik ve kusurlarımız bulunuyor. Ancak tamamen yerine getirmek için gayret gösteriyoruz. Mesailerimizin her gününde Suriyelilerle ilgili konuları görüşüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Suriyeli kardeşlerimizi burada misafir etmenin maliyeti ve hesabı içerisinde değiliz"

Türkiye'de 3,5 milyondan fazla Suriyeli bulunduğunu ve İstanbul'dan sonra en çok Suriyelinin 550 bin nüfusla Şanlıurfa'da yaşadığını hatırlatan Erin, şunları söyledi:

"Şanlıurfa'nın 2 milyon nüfusu var. 2011 yılından itibaren, bu nüfusun dörtte biri kadarını da getirip bu nüfusun içine yerleştirdiğinizi düşünün. 7 yıl boyunca sorunsuz şekilde bugüne getiren bir milletten bahsediyoruz. Bu vesile ile Şanlıurfalı tüm kardeşlerimize, hepinizin huzurunda gösterdikleri bu misafirperverlik için bir Vali olarak teşekkürlerimi bir kez daha dile getirmek isterim. Bazı Avrupa ülkelerinin dile getirdiği konuların hiç biri gündemimizde değil. Suriyeli kardeşlerimizi burada misafir etmenin maliyeti ve hesabı içerisinde değiliz. Suriye, emin bir memleket haline gelinceye kadar bu kardeşlerimize karşı kardeşlik hukukunu yerine getirmek Rabbimizin ve Peygamberimizin bize emridir ve bu emri yerine getireceğiz."

"550 bin Suriyeli kardeşimizin tek ihtiyaçları gıda ve barınma ihtiyacı değildir"

Amaçlarının Suriyelilerin temel ihtiyaçlarının yanında iş ve eğitim ihtiyaçlarını da karşılamak olduğunu kaydeden Erin, "Burada yaşayan 550 bin Suriyeli kardeşimizin tek ihtiyaçları gıda ve barınma ihtiyacı değildir. Bunların kendi ayakları üzerinde durabilecekleri iş imkânları, okul çağındaki çocukların tamamını okullaştıracak ve çalışma çağındaki gençlere de iş imkânı sağlamak suretiyle hem kendilerini geçindirecekleri hem de yaşadıkları şehre katkı sunabilecekleri imkânı sağlamak istiyoruz.  550 bin Suriyeli kardeşimizin, okul çağında 150 bin çocuğu var. Bu sayı, Şanlıurfalı çocuklarla birlikte 700 bindir. Bu 700 bin çocuğa, Türkiye ortalamasında eğitim altyapısı oluşturma anlamında zaten eksikliğimiz vardı. Nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu il merkezi ve özellikle Akçakale'de büyük oranda ikili eğitim uygulanıyordu. Ama bunu aşacağımızı ifade ettik, son iki yılda devletimizin eğitime ayırdığı kaynaklar ve burada yaşayan arkadaşlarımızla Kuveyt Emirliği öncülüğünde hayır kuruluşlarının da desteğiyle önemli bir aşamayı geçtiğimizi sevinerek ifade etmek isterim. Son iki yılda 400'ün üzerinde okulumuzun inşaatına başladık ve bitirme aşamasına geldik. Bu da 4 bin derslik anlamına gelir. Cumhuriyet tarihi boyunca 2002 yılına kadar inşa edilen derslik sayısı kadar dersliğin, bir yıl içerisinde inşa edildiğini düşünün." şeklinde konuştu.

"En fazla ihmal ettiğimiz alan üretim ve istihdam"

2017 yılı ortalarında okula devam eden Suriyeli çocuk sayısının 24 bin civarında iken, bugün bu sayının 75 bini aştığını belirten Erin, sözlerine şöyle devam etti:

"Şanlıurfa'da yaşayan Suriyelilere yönelik en fazla ihmal edilen alanın üretim ve istihdama katılmalarıdır. Yeni istihdam alanları oluşturmak, yeni fabrikalar kurmak zorundayız. Şanlıurfa'nın tarım ve tarıma dayalı sanayi başta olmak üzere büyük bir potansiyelinin bulunuyor. Organize sanayi bölgelerini genişletmeye yönelik altyapı projelerimizi uygulamaya koyduk, ihtisas sanayi bölgelerini kurduk. Pamuk, fıstık ve hububatta da büyük bir üretim potansiyelimiz bulunuyor ancak bunu sanayide değerlendirecek yatırımlara ihtiyaç bulunuyor. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde 100 dönümlük bir alanı Suriyeli İş Adamları Derneği'ne buraya yapılacak yatırımlar için bedelsiz tahsis ettik. Yatırım için gelen üç fabrikanın temeli de yakında atılacak. MÜSİAD'a gerçekleştirdiği çalışmalardan dolayı teşekkür ederim."

"Kardeşlik hukukumuzu ortaklıkla birleştirmek istiyoruz"

Toplantıda bir konuşma yapan MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Mahmut Saatçı da, toplantının kardeşlik hukukunun ortaklık hukukuna dönüşeceği bir toplantı olmasını dileyerek katılanlara teşekkür etti.

Peygamberler şehri Şanlıurfa'nın, kardeşlik hukukunun pekiştiği bir şehir olduğunu dile getiren Saatçi, "Biz, kardeşlik hukukunu hatırlatmak için bir araya geldik. Valimiz bizim için büyük bir şans, hakikaten bu işin öncülüğünü üstlenmiş durumda. Bizler de iş dünyası olarak yanında duruyoruz. Arap iş dünyası ile bu şehrin bütünleşmesi için çok önemli çalışmalar yapıyor."

Cumhuriyet Parkı Sosyal Tesislerinde düzenlenen toplantı; MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar, MÜSİAD Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Gazi Mısırlı, MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Mahmut Saatçı ve yönetim kurulu üyeleri ile Şanlıurfa'da yaşayan Suriyeli iş adamlarının iştirakiyle gerçekleşti.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor