AVUSTURYA - 17 Ocak 2000 tarihinde hayatını kaybeden Hüseyin Velioğlu'nu 13. yıldönümünde anmak için İnnsbruck'ta düzenlenen program, Abdurrahman Çelik'in Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından mikrofonu alan Çetin Tufanoğlu Velioğlu'nun yakın arkadaşı ve bugünkü Hizbullah Cemaati lideri konumunda olan Edip Gümüş'ün yayımladığı mesajı paylaştı.
Coğrafyamızdaki İslam şehitlerinin mücadelesi anlatıldı
Okunan mesajın ardından Said-i Nursi Camii Hocası Molla Nasır selamlama konuşması için sahneye davet edildi. Molla Nasır kısa bir sunum gerçekleştirirken dualar ile konuşmasını sonlandırdı. Selamlama konuşmasının ardından program Vahdet İlahi Grubunun seslendirdiği ilahilerle devam etti.
Programın devamında İskilipli Atıf Hoca, Şeyh Said, Bediuzzaman ve Hüseyin Velioğlu'nun hayatı anlatıldı. İskilipli Atıf Hocanın hayatını anlatmak üzere Gökhan Şimşek mikrofonu aldı. Şimşek yaptığı konuşmada Atıf Hocanın aile, ilim tahsili, sürgünleri ve benzeri konulara değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Atıf Hoca,1919'da dönemin tanınmış İslami şahsiyetleri ile birlikte Cemiyet-ül Müderrisun isimli cemiyetin teşekkülünde görev aldı. Müderrisler arası alakayı tesis etmek amacı ile kurulan cemiyet daha sonra ismini Teali İslam Cemiyeti olarak değiştirdi. Sonraları devrin diktatörlerince milli bütünlüğe düşman cemiyetler arasında sayılacak olan Teali İslam Cemiyeti, işgal sürecinde işgale sessiz kalmamış ve İstanbul`un İngilizlerce işgali karşısında halkın uyanışı için gayret göstermiş, İzmir'in işgal edilmesine de sert bir beyanname ile karşı çıkmıştı."
Şeyh Said medrese kökenlidir
Şimşek konuşmasını bitirdikten sonra mikrofonu Mehmet Ayazgün'e bıraktı. Mehmet Ayazgün Şeyh Said'in hayatından bazı pasajlar aktardıktan sonra sözlerine devamla, "1865'de Elazığ'ın Palu ilçesinde doğan Şeyh Said efendi medrese eğitimi aldı ve babası Şeyh Mahmut'un vefatından sonra şeyh oldu. Palu'dan, Erzurum' un Hınıs kazasına yerleşip, kısmen ticaret ve medrese eğitiminde talebe yetiştirmekle meşgul oldu.1 Şubat 1925'de tarihte "Şeyh Said İsyanı veya Olayı" diye bilinen hadisenin başında yer aldı. Beş bin kişilik bir güçle ayaklanma başlattı. Bu ayaklanma Hani, Muş, Elazığ, Varto ve Erzurum'a yayıldı. 2 Mart 1925'de harekete geçen devlet güçleri ayaklanmayı bastırdı" ifadelerini kullandı.
Ayazgün'ün yaptığı konuşmanın ardından Program Said-i Nursi Camii, Tiyatro Grubunun hazırladığı Said-i Nursi'nin Atatürk'e karşı verdiği mücadeleyi konu alan bir tiyatro gösterimi yapıldı. Hazırlanan tiyatro büyük bir ilgi ile izlendi.
Said Nursi harikulade bir zekaya sahipti
Tiyatro gösterisinin akabinde Bediuzzaman Saidi Nursi'nin hayatını anlatmak üzere Ali Zengin mikrofona davet edildi. Zengin Bedizzaman'ın hayatından kesitler sunarken, "Kendisinde görülen harikulade zeka ve hafıza sebebiyle önceleri Molla Said-i Meşhur diye tanındı. Daha sonra "Zamanın Harikası" anlamında "Bediüzzaman" ünvanıyla şöhret buldu. Talebelik yıllarında temel İslamî ilimlerle ilgili 90 kitabı ezberledi. Her gece bunlardan birini tekrar ediyordu. Bu tekrarlar O'nu, Kur'an ayetlerini derinlemesine anlamasına birer basamak oldu ve her bir Kur'an ayetinin bütün kâinatı ihata ettiğini gördü" şeklinde konuştu.
Velioğlu büyük miras bıraktı
Üstad Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatından kesitler aktarılmasından sonra Hüseyin Velioğlu'nun hayatını anlatmak üzere Yüksel Sertkaya mikrofona davet edildi. Sertkaya konuşmasında Velioğlu'nun aile hayatını ve toplumdaki davranışlarını anlatırken, "Her anı sıkıntılarla geçen, gecenin ve gündüzün birbirine karıştığı 22 yıllık cemaatsel yoğun mücadeleyi ölümlerin en güzeliyle noktalayan Velioğlu, Şehid oldu. Ancak geriye kökleşmiş bir İslami cemaat, son nefeslerine kadar İslam davasını sürdürmeye kararlı binlerce dava adamı ve bu cemaatin mücadele şeklini belirleyen yüzlerce prensip ve ilke bıraktı" diyerek konuşmasına son verdi.
Ali Zengin'in Velioğlu'nun hayatından kesitler aktarmasının akabinde günün anlam ve önemini anlatmak üzere misafir konuşmacı Muhammed Hoca mikrofona davet edildi. Muhammed hoca konuşmasında yoğun olarak Hüseyin Velioğlu ve Ahiret ile ilgili konuları ele alarak sohbet etti ve konuşmasını yaptığı dualarla sonlandırdı.
Konuşmalardan sonra Camii gençlerinden Nasrallah Abay Şehit ve Şehitleri konu alan bir Şiir okudu. Abay'ın okuduğu şiir esnasında Salonda duygulu anlar yaşandı. Okunan şiirin akabinde program hazırlanan Sinevizyon gösterimi ile devam etti. Sinevizyon gösteriminde Hüseyin Velioğluna ait görüntüler yayınlandı.
"İslam Şehitlerini anma ve anlama" Program Süleyman Hocanın yaptığı Kapanış Duası ile son buldu. (Recep Abay, Kasim Tufan - İLKHA)