İslam’da Yüze Vurmak Haram mıdır?

Ebu Hüreyre’den rivayet edilen bir hadiste Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurur: Sizden biriniz kardeşiyle dövüştüğünde yüze vurmaktan sakınsın

İslam’da yüze vurmak yasaklanmıştır. Ebu Hüreyre’den rivayet edilen bir hadiste Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurur: Sizden biriniz kardeşiyle dövüştüğünde yüze vurmaktan sakınsın (Müslim, “Âdâb” 112, No: 2612; Buhârî, "Itk" 20, No: 2559).

Hadisten de anlaşıldığı üzere, dinimiz, insanların en fazla kızgın oldukları dövüşme halinde dahi yüze vurmayı yasaklamıştır. Söz konusu hüküm eğitim; had ve ta’zîr cezalarında da geçerlidir (İbn Hacer, Fethu’l-Bârî, V, 182). Kaldı ki her çeşidiyle vurmak/dövmek, sosyal sorunlarda başvurulacak en son alternatif olmalıdır.

İnsanların yüzüne vurmanın vebali daha fazla olmakla birlikte Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) hayvanların yüzüne vurmayı da yasaklamıştır (Nevevî, Şerhu Müslim). Rivayet edildiğine göre Peygamber’in (aleyhissalatu vesselam) yanına yüzüne damga vurulmuş bir eşek getirildi. Bunun üzerine Allah Resulü “Benim hayvanların yüzünü (ateşle) damgalayan ve onların yüzüne vuran kimselere lanet ettiğim haberi size ulaşmadı mı?” dedi (Ebû Dâvud, “Cihâd”, 58, hadis No: 2564).

Yukarıda zikredilen hükümle ilgili herhangi bir statü farklılığı bulunmamaktadır. Dolayısıyla vuran kişinin baba, koca, iş sahibi ya da devlet yetkilisi olması hükmü değiştirmemektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Soğuk havalarda diş sağlığına dikkat!
Uzman Diyetisyen Korkmaz: Doğru beslenmeyle migren ataklarınızı azaltabilirsiniz
Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir