Düğünlerini İslami kurallarla göre düzenleyen aileler helal dairesi içerisinde bu sünneti yerine getirmenin haklı gururunu yaşarken âlimler ise İslami düğünlerin birer tebliğ aracı olduğuna dikkat çekiyor.
İlahi sanatçılarının katıldığı düğünlerde seslenilen marşlar ve okunan ezgilerle hem helal dairesi içerisinde eğleniliyor, hem de düğün gibi büyük sünnet ihya ediliyor.
Konuyla ilgili İLKHA mikrofonlarına konuşan düğün sahibi ve katılımcılar ise bu düğünlerin önemine vurgu yaparak, düğünlerle ilgili yapılan bu hayırlı başlangıcın İslami usullere uygun olması gerektiğini belirttiler.
Neden İslami düğün…
İslami düğünleri tercih etmelerinde birçok etkenin rol oynadığını ifade eden damadın ve gelinin amcası Hacı Ahmet Taş, İslami yaşantılarına uygun olan bu düğün şeklini tercih ettiklerini ifade ederek, “Bizler İslam’la müşerref olduktan sonra hayatımızın her alanında olduğu gibi düğünlerimizi dinimizin emrettiği şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Herkese de tavsiyem düğünlerini İslami esaslara göre yapmalarıdır. Ayrıca bu önemli sünneti yerine getirirken Allah’ın gazabını cezbecek davranış ve tutumlardan uzak durmalarıdır.” dedi.
“Bu başlangıç İslam’a uygun şekilde yapılmalı”
Yapılan İslami düğünler hakkında değerlendirmelerde bulunan STK yöneticilerinden Osman Nuri Gülaçar, hayatlarının her alanında olduğu gibi düğünlerini de İslami esaslara göre yapmanın gerektiğini belirterek, “Yeni bir hayatı başlatıyorsunuz, düğünle evlilikle. Dolayısıyla başlanan bu evliliğin de İslami bir çerçevede olması önem arz ediyor. Bizler eğer düğünlerimizi, Allah sözü ile İslam’a ait değerlerle tertip etmezsek, halaylarımızı, govendlerimizi bu şekilde tutmazsak hangi sözlerle yapacağız bunu. İnsanımızı ahlaksızlığa sevk eden, bilhassa da gençlerimizi yoldan çıkaran, saptıran sözlerle mi düğünlerimiz icra edeceğiz?” diye sordu.
Damat Davut Taş ise İslami düğünlerin sayısının artması temennisinde bulunarak, düğününü İslami usullere göre icra etmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
Taş, Bu düğünlerin yayılması için çevremize, arkadaşlarımıza ve tüm topluma giderek, onları davet ederek, bu düğünlerdeki güzelliklerin anlatılması gerektiğine dikkat çekti.
Bu düğünlerle dinimizin çok önemsediği bir sünnetin yerine getirildiğini ifade eden Sağdıç Rıdvan Taş ise, düğünlerin İslami temellerde yapılmasının önemine değinerek, “Bizler de düğünümüzü İslami usullere göre yapıyoruz. İnşallah damat kardeşimiz de mutlu huzurlu ve bahtiyar olur.” diye konuştu
Damadın akrabalarından Harun Taş ve davetlilerden Nurullah Tangut, ise yapılan düğünlerin Allah’ın rızasına göre olması gerektiğinin önemine değinerek en çok haramların işlendiği müessese haline getirilen düğünlerin İslami adablarala düzelebileceğine vurgu yaptılar.
Öte yandan bölgede yapılan ve İslami değerlerle bağdaşmayan, cahili müzikler eşliğinde, kadınlarla erkeklerin karışık oynadığı (cergubez) düğünlerin ise toplumun kültürü ile bağdaşmadığını ifade eden Tangut, yapılan bu tür düğünlerden sakınılması gerektiğini sözlerine ekledi.
İLKHA