Türkiye ve İsrail heyetlerinin ikili ilişkileri onarmak için İsviçre’de bir araya gelmesi ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in ‘Kuşkusuz İsrail devleti ve halkı Türkiye’nin dostudur’ açıklamasına bir tepki de Mavi Marmara gemisinde bulunan Vanlı aktivistlerden geldi. Konuyla ilgili konuşan Mavi Marmara gemisinde bulunan Vanlı aktivist Kemal Çelen, Filistin üzerinden esaret kalkmadan Siyonist İsrail ile anlaşma yapılamayacağını söyledi.
Mavi Marmara’nın önemini anımsatan Çelen, “Mavi Marmara hadisesi Filistin tarihinde kurtuluş açısından bir milattır. O tarih tüm dünya kamuoyunda da bu şekilde değerlendirilmişti. Özelde Gazze’nin kurtuluşu ve Gazze’ye yönelik İsrail’in uygulamış olduğu ablukayı kaldırmak, genelde ise Filistin davasını özgürleştirmek için atılmış güzel bir adımdı. Nisbeten Gazze ablukasının biraz da olsa hafifletilmesi ve dünya kamuoyunun gündemine girmesiyle beraber kısmi iyleştirmelerde gerçekleşti. Tabi bunlar yeterli oldu mu? Hayır, yeterli olmadı. Bu durumun daha da ilerletilmesi gerekiyordu. Filistin özgürlüğünün gerçekleşmesi açısından bu çıtanın biraz daha genişletilmesi gerekiyordu. Malumunuz bu çıtayı genişletecek olan ülkede Türkiye olacaktı. Dolayısıyla Filistin davası, Mavi Marmara’dan sonra Türkiye üzerindeki beklentileri daha da artmış oldu. Fakat bu durum günümüzde gelinen son aşamayla, Rusya’nın Suriye’ye girmesi ve düşürülen uçak kriziyle birlikte bu sürece farklı bir boyut kazandırdı.” dedi.
“Filistin’in üzerinden esaret kalkmadan İsrail ile anlaşma yapılamaz”
Filistin üzerinden esaret kalkmadan, aynı zamanda İsrail’in kullanmış olduğu ablukalardan vazgeçilmeden kapalı kapılar ardında anlaşmalar yapılmasının doğru olmayacağını belirten Çelen, Türkiye’nin İsrail’le ilişkiler için öne sürdüğü üç şarttan olan Gazze üzerindeki ablukanın kaldırılmasının önemine dikkat çekti.
“Terör devletine dost demek Müslümanlara ihanettir”
Siyonist İsrail’e dost kavramını kullanmanın Müslümanlara ihanet olduğunu ifade eden Çelen, İsrail’le ilişkiye girmenin Filistin davasında vazgeçme anlamına gelmeyeceğini belirterek “Fakat bazıları buna karşı kalkıp, Müslümanlara ihanet etmiş bir Terör devletine ‘dost’ ifadesini kullanıyor. Davanın gelmiş olduğu süreç açısından ‘dost’ ifadelerinin kullanılması asla doğru olmayacaktır ve bu tür ifadeler kınanacak ifadelerdir. Ülkeler arası siyaset bazen bazı anlaşmalar noktasında bunu gerektirebilir ama ‘dost’ kavramını kullanmaya yönelik Siyonizm’in üst seviyesini yaşayan İsrail’e dost demeyi gerektirecek bir yanaşma biçimi olamaz.” şeklinde konuştu.
“Yardımlar sahiplerine ulaşmadı”
Mavi Marmara’ya yapılan saldırıyı hatırlatan Çelen şunları söyledi: “Özellikle gemiye müdahalenin gerçekleştiği 30 Mayıs sabahı baskın esnasında İsrail askerleri tarafından aktivistlere çok büyük eziyetler yapıldı. Bunun pisikolojik baskıları bir yana 9 kardeşimiz orada şehit edildi ve yaklaşık 50 arkadaşımız da yaralandı. Tabi o esnada ben de karın bölgesinde yara almış, yaralılardan biriydim. Dolayısıyla o günkü refleksle vatandaşını kuruyucu bir edayla ön plana çıkarmış bir devletin, bugünkü boyutuyla ‘dost’ ifadeleri sarf ediliyor olması ciddi manada üzücü bir durumdur.” (Yılmaz Sönmez - İLKHA)