‘İsrail’in yargılanması için yüzlerce insan ölmesi gerekiyor!’

İsrail'in uluslararası sularda Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırının üzerinden tam 5 yıl geçti. Bu süreçte yaşananları ve gelinen aşamayı Mavi Marmara gazileriyle konuştuk.

5 yıllık süreç içerisinde ciddi mesafeler kat edildiğini ifade eden Mavi Marmara gazilerinden Gazeteci Yazar Abdulhelim Almalı ile Kemal Çelen, buna rağmen Gazze’deki ambargonun devam ettiğine dikkat çekerek uluslararası arenada İsrail’e baskı yapılması gerektiğini ifade ettiler.

Bu 5 yıllık süreç içerinde İsrail aleyhine çeşitli davalar açıldığını ve tarihte ilk defa İsrail şahsında Siyonistlerin yargılandığını ve mahkûm edildiğini söyleyen Gazeteci-Yazar Abdulhalim Almalı, “İsrail’in Genelkurmay Başkanı, deniz Kuvvetleri Başkanı, İstihbarat Daire Başkanı Ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları hakkında İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde tutuklama kararı alındı. Ancak ne acı ki bu karar bir türlü İnterpol’e bildirilmedi. Siyasi arena içerisinde İsrail’in generallerinin mahkûmiyetini istemeyenler var. Bir buçuk yıldır alınan bu dava uygulanmak üzere İnterpol’e bildirilmiyor.” dedi.

“Bu gemide bulunanların tek bir isteği var o da İsrail’in cezalandırılması”

Uluslararası Ceza Mahkemesinin daha önce 10 kişinin öldürülmesinin İsrail’i yargılamak için yeterli olmadığı yönündeki kararını hatırlatan Almalı, “Herhalde İsrail’in yargılanması için yüzlerce insan ölmesi gerekiyor ki Uluslararası Ceza Mahkemesi İsrail’i yargılasın. Ama bundan bir hafta önce güzel bir gelişme oldu. Komor Adaları’ndaki avukatların itirazı üzerine bu sefer Ceza Mahkemesi İsrail’in yargılanabileceği yönünde karar verdi. Bunun yanı sıra Komor Adaları’ndaki mahkeme süreci de devam etmektedir. Bu gemide bulunanların tek bir isteği var o da İsrail’in cezalandırılması.” şeklinde konuştu.

İsrail’in gayri meşru bir şekilde İHH şahsında Mavi Marmara aktivistlerine 1 milyon dolar rüşvet teklif ettiğini de hatırlatan Almalı, Gerek İHH gerekse de Mavi Marmara aktivistlerinin buna şiddetle karşı çıktığını belirtti.

Hükümetin bu süreçte söylemlerinin gereğini yerine getirmediğine de değinen Almalı sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut hükümetin bu süreçte çok ciddi söylemleri vardı. Ama ne yazık ki eylem noktasında alınan hukuki kararın işlevselliği bile bu konuda Türkiye’nin çok da yeterli olmadığına ve hükümete rağmen bir mesafe alınmaması düşündürücüdür.”

Yarın yapılacak olan Özgür Kudüs yürüyüşünü de değerlendiren Almalı, geride bırakılan 5 yıllık süreç içerinde Gazze’de ve Filistin’de değişen bir şeyin olmadığını; hala ambargo, tecrit ve katliamların devam ettiğini belirterek, Mavi Marmara’nın ilk zamanlarda oluşturduğu algının kalmadığına dikkat çekti.

“Uluslararası arenada İsrail’e daha çok baskı yapılmalı”

Beklentilerini de dile getiren Almalı, İsrail’in tarihte ilk defa burada mahkûm edildiğini vurgulayarak, bu saatten sonra uluslararası arenada İsrail’in mahkûmiyet kararının sahiplenilmesi ve ambargonun son bulması için uluslararası arenada baskı yapılması çağrısında bulundu.

“Gazze hala mazlumiyetini korumaktadır”

Siyonist İsrail’in Mavi Marmara şahsında uluslararası hukuka ve insan haklarına bir saldırı yaptığını ve uluslararası kamuoyunun bu saldırı karşısında sessiz kaldığını dile getiren Mavi Marmara gazilerinden Kemal Çelen ise “Bu noktada biliyorsunuz hukuki anlamda kimi ilerlemeler kat edildi. Ancak bu da Gazze’ye yönelik değil de mavi Marmara aktivistlerine yönelik olmuştur. Çünkü geminin yürüyüş amacı Gazze’ye özgürlük götürmekti. Gazzeli mazlumları zalim, despot İsrail zulmünden kurtarmayı amaçlıyordu. Ne yazık ki uluslararası kamuoyunda bu noktada bir gelişme sağlanmadı. Ne yazık ki Gazze hâlâ mazlumiyetini korumaktadır.” dedi.

Hükümetin duruşu istenilen düzeyde değil

Mavi Marmara’nın yaşandığı süreçte Hükümetin iyi bir duruş sergilediğini ancak bunu devam ettiremediğini ifade eden Çelen, “Hükümetin duruşu önceki hükümetlere oranla daha iyi olsa da istenilen düzeyde değildir. Ancak bu konuda daha iyi bir dik duruş sergilenebilirdi.” diye konuştu.

“Gazze özgürleşirse Mavi Marmara Şehitlerinin ruhları şâd olur”

“Burada önemli olan Mazlum Gazze halkının özgürlüğüdür” diyen Çelen, “Onların özgürlüğü söz konusu olursa mavi Marmara gemisindeki şehidlerin ruhları şad olacak ve Mavi Marmara da gerçek amacına ulaşmış olacak “ diye konuştu.

Hatırlanacağı üzere İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketi'nin organize ettiği ve Gazze'ye insani yardım taşıyan 6 gemiye; Akdeniz Uluslarası Karasularında 31 Mayıs 2010'da Fiili saldırı yapılmış ve saldırıda İbrahim Bilgen, Ali Haydar Bengi, Cevdet Kılıçlar, Çetin Topçuoğlu, Necdet Yıldırım, Furkan Doğan, Fahri Yaldız, Cengiz Songür ve Cengiz Akyüz şehid olurken yaklaşık 4 yıl komada kalan Uğur Süleyman Söylemez ise geçen sene şehidler kervanına katılmıştı. (Murat Dalgın-İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması
Biçerdöverin giremediği tarlalar tırpanlarla biçiliyor
HAKSİAD, il başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle Van'da bir araya geldi