İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, basın mensupları ile toplantı düzenledi

Maşalı, düzenlenen kahvaltılı toplantıda Covid-19 sürecinde yaptıkları çalışmalar, camilerin ibadete açılması ve yaz Kur'an kursları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Geçen sene Temmuz ayında İstanbul Müftüsü olarak atanan Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, basın mensuplarıyla ilk defa düzenlenen kahvaltı programında bir araya geldi.

Diyanet Vakfı İstanbul şubesinde düzenlenen toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Maşalı, Covid-19 pandemisi süresince Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi olarak yaptıkları çalışmalar, 29 Mayıs tarihinde yeniden ibadete açılan camilerde önümüzdeki süreçte yapılması planlanan çalışmalar ve yaz Kur'an kursları gibi birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu.

29 Mayıs tarihi itibarıyla Cuma namazıyla birlikte 2 vakitle sınırlı olmak şartıyla cemaatle namaza yeniden başlandığını ancak diğer vakitlerde sadece ferdi olarak yapılacak ibadetler için camilerin açık kaldığını hatırlan Maşalı, en kısa sürede diğer 3 vakit namazda da cemaatle ibadet yapılacağını söyledi.

Geçen hafta İstanbul'da yaklaşık 3 bin 500 camide ile birlikte bazı açık alanlarda da cuma namazı kılındığını belirten Maşalı, sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılmasıyla birlikte kademeli bir şekilde normale dönüleceğini ifade etti.

"Şadırvanların kapalı olması hususu bir sorun olarak bize dönmüyor"

Maşalı, "Şadırvanlarda daha yakın temaslar oluyor. Bunu engelleme adına şu anda kapalı tutuluyor. Vatandaşımız da bu konuda bilinçlendi. Bu husus bir sorun olarak bize gelmiyor. Vatandaşımız abdestini alıp geliyor. Belki bazı ferdi problemler oluyor. Yaklaşık 3 aydır verilen bir mücadele var. Bu mücadelenin sağladığı kazanımlar bir anda elden kaçırılmaması gerekir. Bu hassasiyeti bir süre daha devam ettirmemiz kaçınılmaz görünüyor." dedi.

"Merkezi ezan sistemi olan camilerimizde sistemi ezandan 5 dakika önce devreye alıyoruz"

İzmir'de bazı camilerin merkezi sistemine girilerek müzik çalınması sonrasında aynı olayın tekrarlanmaması için İstanbul'da önlem aldıklarını söyleyen Maşalı, "Bu tarz istismarların olmaması için merkezi ezan sistemi bulunan camilerdeki cihazlarımızın elektrik şebekesiyle irtibatı ezandan 5 dakika önce sağlanıyor. Ezan-ı şerif bittikten hemen sonra da cihazın elektrikle olan bağlantısı kesiliyor. Bu şekilde bir tedbir alıyoruz." diye konuştu.

"Covid-19 sürecinde 3 bin personelimiz Vefa Destek Grupları'nda çalıştılar"

Diyanet personelinin her dönemde olduğu gibi Covid-19 döneminde de çok aktif olarak alanda olduğunu vurgulayan Maşalı, "İstanbul özelinde personelimizin 3'te biri aktif olarak sahadaydı. 3 aylık süre içerisinde yaklaşık 2 bin personelimiz 'Vefa Destek Grupları' bünyesinde çalıştılar.  Bin personelimiz de oluşabilecek ani durumlarda hızlı bir şekilde organize olabilmek için aktif bulundu. Onun dışında Vefa Destek Grupları'nda vatandaşla iletişimi sağlamak için kurulan 112 acil destek hattında yaklaşık 150 arkadaşımız sabah 9 akşam 9 mesaisi şeklinde görev aldı. Bu şu demek, yaklaşık 3 bin personelimiz sadece bu alanlarda çalıştılar." ifadelerini kullandı.

Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi ve buna bağlı olarak her ilçede bulunan Diyanet Vakfı şubelerinin de aktif olarak çalışma yürüttüklerini belirten Maşalı, bu kurumlarda kronik hastalıkları olanlar hariç diyanet görevlilerinin çalışma yürüttüklerini söyledi.

"Pandemi sürecinde bin aileye her ay 500 TL nakdi yardım ve 5 bin aileye gıda kolisi ulaştırdık"

Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi olarak yaptıkları bazı çalışmalara da değine Maşalı, şu ifadeleri kaydetti:

Ramazan-ı şerifte yaklaşık bin aileye maddi destek sunduk. İlçe müftülüklerimiz, imam hatiplerimiz, müezzinlerimiz üzerinden o bölgede ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımız tespit ettik. Bu kapsamda bin aileye aylık 500 TL maddi destek verdik. Bunun dışında yaklaşık 2 bin aileye gıda kolisi verdik. İlçe şubeleriyle birlikte yaklaşık 5 bin aileye gıda kolisi yardımında bulunduk. Onun dışında çocuklarımıza bayram öncesinde bir hediye çeki sunma şeklinde bir çalışmamız oldu. Bu rakamları zikrederken de 'yaptık ettikten' öte vatandaşın bilmesi açısından açıklamayı yapıyoruz. Hamdolsun toplumda hamiyet sahibi vatandaşlarımız var. Biz vakıf olarak ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacını belirliyoruz ve ardından yakın çevremize arz ediyoruz. Oradan oluşan kaynağı ihtiyaç sahipleriyle buluşturmaya çalışıyoruz.

"Diyanet İşleri Başkanlığı yaz Kur'an kursları konusunda çalışma yapıyor"

Yaz Kur'an kurslarına ilişkin de açıklamada buluna Maşalı, son olarak şu ifadelere yer verdi:

"Şu anda bir takvim tayin etme durumunda değiliz. Şu anda Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda çalışıyor. Ancak yaz Kur'an kurslarının olacağını söyleyebilirim. Belki bu sene süresi biraz daha dar olacak. Mümkün mertebe tatilin son döneminde olacaktır. Tabi bunun ne zaman başlayıp ne zaman biteceği ve içeriğinin nasıl olacağı başkanlığımız tarafından belirlenecektir. Ama 'mutlaka olacaktır' diye düşünüyorum."






İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri

"Bilinçli bir irade sahibinin (Vacib-ül Vücud) varlığı zorunludur"
Mısır El Meydan Müessesesinden Yapıcıoğlu'na ziyaret
Hür Gençlik Futbol Turnuvası final maçı Yapıcıoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti
"Selahaddin'den Aksa Tufanına" programında Kudüs davasına sahip çıkma çağrısı
İkinci el araç alırken nelere dikkat edilmeli?