İstanbul'da 2. Uluslararası İslami Mali Pazarlar Kongresi

Avrupa İslami Finans ve Ekonomi Akademisi'nin "İslami Finansta Menkul Değer" sloganıyla düzenlediği "2'inci İslami Mali Pazarlar Kongresi" başladı.

MÜSİAD Genel Merkezinde düzenlenen ve 23 ülkeden 300 katılımcının iştirak ettiği konferansa, HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Zekeriya Yapıcıoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Eşin, İTTİHADUL Ulema Genel Başkan Yardımcısı Suat Yaşasın da katılım sağladı.

İbrahim Ammar'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan konferans, yapılan açılış konuşmalarıyla devam etti.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "İslami finans küresel ekonomi içerisinde önemli boyutlara ulaşmıştır. İslami finans bugün yaklaşık 3 trilyon dolar büyüklüğünde bir sermayeye sahip." dedi.

"İslami finansmanın potansiyelinin arttırılması, mevcut altyapının geliştirilmesi gerekmektedir"

Kaan, "İslami bankalar ve enstrümanları sukuk (şeriat uyumlu) ve tekaful (İslami sigorta) gibi uygulamalarıyla İslami finans Müslüman toplumlar için çok mühim bir konum teşkil ediyor. Sektöre ilişkin varlıkların yaklaşık yüzde 30'unu sukuk ve tekaful ile birlikte diğer finans kuruluşları oluştururken kalan yüzde 70'lik alanını ise İslami bankalar kapsamaktadır. Türkiye'de aynı şekilde gün geçtikçe sektördeki payını arttıran katılım bankaları, 2018 yılındaki bankacılık sektöründen aldığı payı yüzde 5,3'e çıkarmıştır. Bu dönemde katılım bankalarının net karı da yüzde 34 artışla 2,1 milyar TL'nin üzerine çıkmıştır. Öz kaynak toplamı ise yüzde 23'lük artışla yaklaşık 17 milyar TL'ye yükselmiştir. 2020 yılı sonu itibarıyla küresel büyüklüğünün 4 trilyon dolara ulaşması beklenen İslami finans sektörünün ilerleyen yıllarda çok daha üst seviyelere hızlı bir şekilde ulaşması beklenmektedir." diye konuştu.

video

İslami finansmanın potansiyelinin arttırılması, mevcut altyapının geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Kaan, "Sektöre yönelik düzenleyici ve denetleyici kurumların varlığı İslami finans kurumlarının büyümesinde önemli rol üstlenecektir. Sektör bilinirliğinin arttırılması, mevcut pazarın geliştirilmesi, ürünlerin çeşitlendirilmesi ve katma değeri yüksek yeni araçlar sunmasına bağlıdır. Faizsiz finans sistemi araçlarının İslami finans prensiplerine uygunluğu açısından standartların da belirlenmesi çok önemlidir. Buna ek olarak Sistemin gelişimi, faizsiz finans alanına yönelik eğitim, bilgi ve farkındalığının da arttırılmasına bağlıdır." diye konuştu.

"Kapitalist Hristiyanların da faize bulaşmadığını gördük"

Ortaya model koymak gerektiğini vurgulayan Kaan, "Dünya sistem mühendisliğine gidiyor. Akademik bilgimiz var. Sanayici olarak iş adamlığımız da var. Bugün dünyadaki en son teknolojileri artık üretiyoruz ama bir tek parayı yönetemiyoruz. Bunun çözümü aslında bizde var. Sadece inanmalıyız. Allah'u Teâla 'çalıştığınızın karşılığı' vardır diyor. Çalışmadığınız zaman Yahudi de kazanır Hristiyan da. Dünyadaki faizsiz fonlara baktığımızdan İngiltere, Lüksemburg, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve çoğunun Yahudi fonları olduğunu gördük. Kapitalist Hristiyanların da faize bulaşmadığını gördük. Peki, faizi kim kullanıyor? Ne yazık ki İslam âlemi." şeklinde konuştu.

"Müslümanların müesseselerinde ortaklığı teşvik edin"

Açılışta bir konuşma gerçekleştiren MÜSİAD Kurucu Genel Başkanı Erol Yarar ise, "Dünyadaki satılabilir mülklerin toplamı 125 milyar dönüm. Bunun 36 milyar dönümünü tek başına İngiliz kraliçesine ait. Hapisten nasıl çıkacağız. Dünyada 1 katrilyon dolar servet var. Biz de zannediyoruz ki bizi petrol kurtaracak. Bizim Medine pazarını güçlendirmek zorundayız. Âlimlerimizden rica ediyorum, bunu teşvik etsinler söylüyorum. Elinde parası olanlar sakın bir yere yatırım yapmasınlar. Paralarını Pazar yerine getirsinler. Mümin bir kardeşini arasın. Desin ki ben sana Allah için ortak olmak istiyorum. Ortak şirket kursunlar. Şirketleri büyütelim. Mümin insanlarla, müteşebbis insanlarla o Pazar yerinde elinde sermayesi olanları buluşturalım. Başka hiçbir sistemle hapisten kurtulamayız. Müslümanların müesseselerinde ortaklığı teşvik edin. Çünkü bizim finans kurumlarımız ortaklık yapamıyorlar. Sorun İslam kalkınma bankasına kaç tane ortaklık yapmış? Hangi İslam ülkesini kalkındırmış? Sıfır! E bunun adı İslam Kalkındırma Bankası. Hangi ülkeyi kalkındırdığının hesabını soralım. Böyle bir şey yok." ifadelerini kullandı.

İslam Kalkındırma Bankası'na ilişkin eleştirilerine devam eden Yarar, şunları söyledi.

"Petrol alışverişinde mürabaha (kazandırma, kar hakkı tanıma) yapıyorlar. Biz seni bunun için kurmadık. Kuruluşunda 500 milyon dolar sermaye koyduk. 200 milyar doları sadece binasına verdiler. Malzemeleri nereden geldi diye sordum. Malzemeleri İtalya'dan geldi dediler. Siz İslam ülkelerini değil Avrupa'yı kalkındırmışsınız. Hapisten kurtulmanın çaresi Müslümanlar arasında ortaklığı geliştirmektir. MÜSİAD'ın kuruluş amacı budur. Amacı iş adamlarını, Mümin insanları Pazar yerinde buluşturmaktır. Burada işi bilen adamlar, sanayiciler var. Onlarla ortaklık yapın. Aksi halde bu hapisten çıkmanın yolu yok."

Açılışta Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği ve Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eşref Dawaba da birer konuşma gerçekleştirdiler.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri

"İnsanlık ittifakı" İstanbul'da buluştu
Yılbaşı kutlaması dini açıdan bir felakettir
Kolay para kazanma hırsı bireyi çıkmaza sürükler
HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten siyonizm ile topyekûn mücadele etme çağrısı
Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan doktor serbest bırakıldı