Kentsel dönüşüm projesi kapsamında en fazla yıkım İstanbul'da yapılacak. İstanbul'da kentsel dönüşüm sahilden başladı, 1 milyon 700 bin konut ve işyeri yenilenecek.
Dönüşüm sahilden başlayacak, risktli binalar yıkıIarak yerine dayanıklı ve modern binalar yapılacak. Deprem riski yüksek illerin başında İstanbul geliyor. Marmara Depremi'nden sonra yapılan zemin araştırmaları ve riskli bina analizleri sonucunda ilçelerde dönüşüm yapılacak alanlar belirlendi. İstanbul'da kentsel dönüşüm deprem riski açısından daha tehlikeli bulunan Avrupa Yakası'nın sahil kesimi Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Avcılar ve Büyükçekmece'den başladı. İlk kazma Esenler'de vuruldu, yıkım kamu binalarından başladı.
Dönüşüm yapılacak alan deprem ve sel riski taşımıyorsa, binalar yıkılarak yerlerine yenileri yapılacak. Afet riskleri taşıması durumunda ise orada yaşayanlar Hazine arazileri üzerine yapılacak konutlara yerleştirilecek. İstanbul'da ilçe belediyelerinin ve Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce hazırladıkları planlara göre şehirde dönüşümün şöyle yapılması planlanıyor
Kadıköy'de, binaların yüzde 40'ı dönüşüme uğrayacak.Fatih'te, Kapalıçarşı da dahil olmak üzere 1999 öncesi yapılar güçlendirilecek. Beşiktaş'ta özellikle Ortaköy Deresi ve Ihlamur Deresi vadileri çevresinde dönüşüm yapılacak. Yeni belediye olan ve binalarının yüzde 70'i gecekondu olan Ataşehir ve eski binaların yoğunlukta olduğu Üsküdar'da yeni yerleşim alanları için az katlı riskli binalarda kentsel dönüşüm uygulanacak.
Sütlüce ve gecekonduların yoğun olduğu Okmeydanı'nda dönüşüme hızla başlanacak.Büyükada, Heybeliada ve Burgazada'da sahil kesimleri ile çeşitli iskelelerde dönüşüm yapılacak. Avcılar'da 1999 depreminde zarar gören yapılar; sahil kısmındaki dayanıksız yapılar ve belediyenin hazırlayacağı olası risk durumunu ölçen raporlarıyla belirlenecek yapılarda dönüşüm uygulanacak.
Toplam konut stoğunun yüzde 20'si riskli olan Bayrampaşa'da dönüşüm alanları belirlenecek. Şişli'de 10 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları sürecek. Nişantaşı ve Teşvikiye'de dönüşüm yapılacak. Ayrıca diğer dönüşüm alanları tespit edilecek.Kağıthane'de Cendere vadisi projesi hayata geçecek, gecekondular dönüşecek.Tuzla'da gecekondular yıkılarak, yerlerine 13 katlı modern binalar yapılacak. Böylece yeşil alanlar yaratılacak. Sahil için planlar ayrıca hayata geçirilecek.