İstanbul’un en önemli üç sorunu: Deprem, ekonomi ve ulaşım

İstanbul İstatistik Ofisinin hazırladığı "İstanbul Barometresi" kasım ayı raporuna göre, İstanbul’un en önemli üç sorunu olası İstanbul depremi, ekonomik sorunlar ve ulaşım olarak belirlendi.

İBB İstanbul İstatistik Ofisi’nin, kentin nabzını tutan “İstanbul Barometresi” araştırmasının ikincisi yayınlandı. Raporda da halkın öncelikli gündemi Covıd-19 ve ekonomik sorunlar oldu.

Hem ülke hem de kendi ekonomilerinin kötüleşeceğini düşünenlerin oranının arttığı belirtilen raporda, katılımcıların yüzde 60,2’si kasım ayında geçinecek kadar para kazanamadığını, yüzde 87,6 ise 5 bin TL tutarında beklenmedik acil bir harcamayı kendi imkânları ile karşılayamayacağını söyledi.

Katılımcıların yüzde 49,6’sı çalıştığını belirtirken, yüzde 28,7’si işten çıkarılma korkusu yaşadığını kaydetti. İş arayanların yüzde 75’i yakın dönemde iş bulamayacağına inanıyor. Katılımcıların çoğunluğu taksilerin denetlenmesini, Covid-19 önlemlerini ve sigara yasağını destekliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi, ekim ayında ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta İstanbul halkının nabzını tutan "İstanbul Barometresi" araştırmasını yayınlamaya başlamıştı.

İstanbul Barometresi ile her ay aynı temada sorular ile yapılacak periyodik anketler sayesinde, İstanbullunun sıcak gündem konularına dair düşünceleri, belediye hizmetlerine karşı farkındalığı ve tutumu analiz edilebilecek. "İstanbul Barometresi Kasım 2020 Raporu", 23 Kasım-1 Aralık 2020 tarihleri arasında 850 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşerek hazırlandı.

Rapora göre, kasım ayında halkın ev içi gündemi Covid-19 ve ekonomik sorunlar olurken, İstanbul’un gündemi ise Covid-19, Kanal İstanbul ve Formula 1 oldu. Türkiye’nin gündemi de İzmir depremi, Covid-19 aşı çalışmaları, döviz kurları oldu.

Kasım ayı içerisinde evde en çok ne konuşuldu? Sorusunun sorulduğu raporda, katılımcıların yüzde 55,3’ü Covid-19’u, yüzde 27’si ekonomik sorunları, yüzde 6’sı ise İzmir depreminin konuşulduğu belirlendi. Ekim ayı ile karşılaştırıldığında, Covid-19’un aile içerisindeki gündemde yerinin arttığı görüldü. 

Katılımcıların yüzde 73,1’i Covid-19’un, yüzde 13,3’ü Kanal İstanbul projesinin ve yüzde 5,2’si ise Formula 1’in İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 41,7’si İzmir depreminin, yüzde 16,1’i Doktor Özlem Türeci, Profesör Doktor Uğur Şahin ve ekibinin aşı çalışmalarının, yüzde 12’si ise döviz kuru hareketliliğinin Türkiye'nin gündemi olduğunu ifade etti.

En önemli üç sorun: Deprem, ekonomik ve ulaşım

Katılımcılara yöneltilen “Sizce İstanbul’un en önemli sorunu nedir?” sorusuna, yüzde 60,4 olası İstanbul depremi, yüzde 52,6 ekonomik sorunlar, yüzde 41,1 ulaşım yanıtını verdi.

Türkiye ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünenlerin oranı ekim ayına göre yüzde 55,1’e geriledi. Ekonominin yakın dönemde iyileşeceğini düşünenlerin oranı ekim ayına göre artarak yüzde 22,8’e çıktı. Ekonominin seyrinin değişmeyeceğini düşünenlerin oranı ise ekim ayına göre artarak yüzde 22,1 oldu.

Kendi ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünenlerin oranı ekim ayına göre artarak yüzde 55,3’e yükseldi. İyileşeceğini düşünenlerin oranı ekim ayına göre artarak yüzde 16,6 oldu. Seyrinin değişmeyeceğini düşünenlerin oranı ise ekim ayına göre azalarak yüzde 28,1 çıktı.

Yüzde 60,2, geçinecek kadar para kazanamıyor

Katılımcıların yüzde 60,2’si geçinecek kadar para kazanamadığını, yüzde 36,3’ü geçinecek kadar para kazanabildiğini belirtti. Katılımcıların sadece yüzde 3,5’i bu ay birikim yapabildiğini ifade etti. Ekim ayı ile karşılaştırıldığında geçinemeyenlerin oranının arttığı görüldü. Yatırım araçlarını kullanan katılımcıların sayısı bir önceki aya göre azalarak yüzde 6,7 oldu. Yatırım yapan katılımcıların yüzde 56,1’i altın, yüzde 43,9’u döviz aldığını belirtti.  

Borç alma oranı artarken kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı çoğaldı

Katılımcıların ekim ayına göre borç alma oranı artarak yüzde 44, borç verme oranı ise azalarak yüzde 3,2 oldu. Katılımcıların yüzde 2,4’ü hem borç aldığını hem de borç verdiğini, yüzde 50,4’ü ise hiçbirini yapmadığını belirtti.

Kredi kartı kullanan katılımcılardan kredi kartı ekstresinin tamamını ödeyenlerin sayısı, bir önceki aya göre azalarak yüzde 36, asgari tutarı ödeyenlerin sayısı aynı seviyede gerçekleşerek yüzde 33,2, kredi kartı borcunu hiç ödemeyenlerin sayısı ise artarak yüzde 18,6 oldu.

Yüzde 59,1, indirim marketlerinden alışveriş yaparken online alışveriş oranı arttı

Katılımcıların yüzde 72,6’sı bin TL, yüzde 87,6’sı 5 bin TL tutarında beklenmedik acil bir harcamayı kendi imkânları ile karşılayamayacağını belirtti.

Birden fazla cevabın seçilebildiği “Kasım ayında satış yerlerinin hangilerinden alışveriş yaptınız?” sorusuna katılımcıların yüzde 59,1’i indirim marketlerinden, yüzde 39,2’si semt pazarından, yüzde 26,5’i küçük esnaftan, yüzde 22,2’si online marketlerden, yüzde 18,8’i diğer süpermarketlerden ve yüzde 6,7’si ise alışveriş merkezlerinden yaptığını belirtti. Ekim ayına göre indirim marketlerinden, semt pazarından alışveriş yapanların sayısı azalırken, online marketlerden alışveriş yapanların sayısı arttı.

Vatandaşların yüzde 28,7, işten çıkarılma korkusu yaşıyor

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe planlaması sizde olsaydı, İstanbul’da hangi alanlara öncelik verirdiniz?” sorusuna,  katılımcıların yüzde 37,6’sı sosyal yardımlar, yüzde 36,3’ü depremle mücadele, yüzde 26,5’i öğrencilerin desteklenmesi, yüzde 24,9’u kentsel dönüşüm ve yüzde 15,8’i ise ulaşım yanıtını verdi.

Katılımcıların yüzde 49,6’sı çalıştığını belirtti. Çalışan katılımcıların yüzde 73,7’si işinden memnun, yüzde 18,4’ü ise memnun olmadığını, yüzde 28,7’si ise işten çıkarılma korkusu duyduğunu belirtti.

İş arayanların yüzde 75’i iş bulamayacağına inanıyor

Çalışmayan katılımcıların yüzde 21,6’sı öğrenci olduğunu veya iş arayıp bulamadığını belirtirken, bu grubun yüzde 75’i yakın dönemde iş bulacağına inanmadığını söyledi. 

İstanbulluların hem stres hem de kaygı seviyesi bir önceki aya göre arttı. Stres seviyesi 10 üzerinden 7,5, kaygı seviyesi 7,1 olarak belirlendi. Kadınların ortalama stres seviyesi 8 iken, erkeklerin ise 7,1 olduğu görüldü. 

Yaşam memnuniyeti azaldı

Yaşam memnuniyeti seviyesi 4,4, mutluluk seviyesi 4,7 ölçülürken, her iki seviye de geçen aya göre azaldı. Kadınların ortalama yaşam memnuniyeti seviyesi 4,6 iken, erkeklerin 4,2 oldu. 

Yüksek sesli tartışmaya giren katılımcıların oranı ekim ayına göre azalarak yüzde 30,4 oldu. Oran, ulaşım-trafikte azalırken, iş ortamında arttı. İBB’nin mesafeye göre yolcu seçen ve müşterilerini mağdur eden taksicilere yönelik denetim ve cezai işlem başlatma uygulamasını katılımcıların yüzde 88,4’ü desteklerken, yüzde 6,5 desteklemediğini ifade etti.

Yüzde 62,3 Covıd-19 önlemlerini yüzde 85,8'i sigara yasağını destekliyor

Kasım ayı içerisinde, İçişleri Bakanlığı tarafından Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan kısıtlamaları yüzde 62,3 desteklediğini, yüzde 33,4 desteklemediğini söyledi. Türkiye kapsamında hayata geçirilen cadde, sokak ve meydanlarda sigara içme yasağını  katılımcıların yüzde 85,8’i desteklediğini belirtirken, kadınların oranı yüzde 89,2, erkeklerin oranı 82,9 oldu.

Düzenli spor yapanların oranı yüzde 23,9

Kasım ayında düzenli olarak spor aktivitesinde bulunan katılımcıların oranı yüzde 23,9 olarak ölçüldü. Düzenli olarak spor yaptığını belirtenlerin yüzde 70,6’sı tempolu yürüdüğünü, yüzde 17,9’u fitness, vücut geliştirme yaptığını, yüzde 8’i koştuğunu, yüzde 4’ü yoga, plates ve benzeri spor aktivitelerini yaptığını belirtti. Katılımcılara yöneltilen "Nerelerde düzenli spor aktivitelerinde bulundunuz?" sorusuna, yüzde 66 açık havada, yüzde 20,5 ev içinde cevabını verdi.








İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İstanbul Haberleri

Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan doktor serbest bırakıldı
HÜDA PAR'dan Dr. Mehmet Arslan'a cezaevinde ziyaret
MAZLUMDER: Duyarlı insanlar üzerinde kurulan baskılar kabul edilemez
HÜDA PAR: Gözaltına alınan gençler bir an önce serbest bırakılmalıdır!
"Bilinçli bir irade sahibinin (Vacib-ül Vücud) varlığı zorunludur"