İthal ürünlere sıfır gümrük yerli üretime darbedir

İthal tarım ürünlerine sıfır gümrük uygulamasının yerli tarıma darbe niteliğinde olduğunu savunan Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Öter, kararın yerli üreticileri endişelendirdiğini belirtti.

Hububat Ticaret Merkezi ve Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Cumhurbaşkanlığının 23 numaralı kararnamesi ile buğday, arpa, mısır başta olmak üzere bazı tarım ürünleri için sıfır gümrük vergisiyle tarife kontenjanı açıldığını hatırlattı.

İthalatçı lobiye tanınan sıfır gümrük vergisinin yerli üreticiyi üzdüğünü ve endişelendirdiğini belirten Öter,  yerli tarım üreticilerinden tohumdan, ilaca ve mazota kadar KDV, ÖTV, ve bunlar gibi değişik vergi kalemlerinin alındığını hatırlattı.   

Öter, şunları söyledi: “Emperyalist ABD’nin yaptırım kararı sonrasında yaşanan aşırı döviz yükselişi İnsanlarımızın vatansever duygularla Devlet idarecilerimizin yanında yer alması, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi sayesinde şimdilik ABD’nin ekonomimize yaptığı saldırıları boşa çıkarmıştır. Fakat bundan sonra herhangi bir yerden ekonomimize gelebilecek bu tür saldırılara ve provokasyonlara karşı güçlü bir ekonomiye ve döviz rezervine sahip olmak şarttır. Bunun için mutlaka ama mutlaka Hükümet yerli üretimi, üreticiyi ve ihracatı desteklemeli ve teşvik edici katkıları artırmalıdır.  Ama ne yazık ki 23 numaralı kararnameyle alınan vergi sıfırlama kararı neticesinde dövizimiz dışarı çıkacak. Yeni hasadı başlanan birinci ürün ve üç ay sonra hasadı yapılacak olan, milyonlarca ton ikinci ürün yerli mısırımız varken, ithalatın önü bu şekilde açılması kısa vadede yerli üreticiye orta ve uzun vadede milli ekonomimize olumsuz yansımaları olacaktır.”

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi