“İthalat yaparak tarımın sorununu çözemezsiniz”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, tarımsal ürün açığını, ithalat yolu ile kapatmanın çözüm olamayacağını belirtti.

Son yıllarda yaşanan tarımsal ürün artışı ve fiyatların buna bağlı olarak yükselmesi ile ilgili yazılı açıklama yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, “Tarımsal üretimimizin nüfus artışımızı karşılayamadığı noktada, bu sorunu kalıcı bir çözüme kavuşturacak, uzun erimli politika uygulamaları üretilmemiştir. Mevcut sorun ithalat yolu ile çözülmeye çalışılmıştır” ifadelerini kullandı.

“Limon fiyatlarında dalgalanma bekleniyor”

Geçtiğimiz aylarda temel gıdalardan olan patatesin kilogram fiyatında gerçekleşen artışlar ve ardından yaşanan ithalat tartışmalarına da değinen Karademir, “Bugünlerde benzer bir sorun zeytinyağı fiyatında gözlenmektedir. Önümüzdeki günlerde ise limon fiyatlarında benzer bir dalgalanma beklenmektedir. Belli başlı tarımsal ürünlerde yaşanan bu fiyat dalgalanmalarının temel sebebi üretimimizin tüketimimizi karşılayamamasıdır. Bu durum ülkemiz tarımına yön verecek olan kurumların, uzun erimli, analitik politikalar geliştirmemesinin doğal bir sonucudur.” ifadelerine yer verdi.

“Patates üretimi son 10 yılda yüzde 13 azaldı”

Son 10 yılda ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 12 artış gösterdiğine dikkat çeken Karademir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak özellikle halkımızın tükettiği temel tarımsal ürünlerin üretimi bu artışı yakalayamamış veya azalmıştır. Ülkemizin patates üretimi son 10 yılda yüzde 13 azalmıştır. Zeytin üretimi ise yüzde 10 artış göstermiştir ancak bu artış ülkemizin nüfus artışı ile kıyaslandığında yeterli olmamaktadır.”

“Tarımsal ürün ithalatları günü kurtarmış, geleceği tehlikeye atmıştır”

Tarımsal üretimin nüfus artışını karşılayamadığını belirten Karademir, bu sorunu kalıcı bir çözüme kavuşturacak, uzun erimli politika uygulamalarının üretilmediğini, mevcut sorunun ithalat yolu ile çözülmeye çalışıldığını ifade etti.

Kardemir, “Tarımsal ürün ithalatları günü kurtarmıştır ancak geleceği tehlikeye atmıştır. Şu anda yaşadığımız bu sorun geçmişte tarımsal yatırım ve düzenleme yapmak yerine, ithalat yaparak günü kurtarmaya çalışılmasının sonucudur” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak politikacıları göreve çağıran Karademir, “Tarım arazilerinin yok olmasının engellenmesi, çiftçinin alın terinin karşılığını alması, ithalat yerine tarımsal üretimimizin artırılmasına dönük politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Mevcut tarım politikası anlayışı ile dün patates, bugün zeytinyağında yaşananlar, yarın limonda gerçekleşecektir. Bu döngüye bir son verilmelidir” diyerek açıklamasını sonlandırdı.     (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi