AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Türkiye Ekonomisi Güncel Durum Değerlendirme Toplantısı”na katılmak üzere Gaziantep’e geldi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından Mesleki Eğitim Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye Ekonomisi Güncel Durum Değerlendirme Toplantısı”nda gündeme dair ekonomik gelişmeler istişare edilerek, iş dünyasının yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirildi.
Toplantıda iş adamlarına ve sanayicilere hitap eden Canikli, ekonomik dalgalanmadan sektörlerin ne kadar etkilendiğini tespit edeceklerini, ardından da sorunların en kısa sürede çözülmesini sağlamayı istediklerini söyledi.
Canikli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla şehirleri sırasıyla gezerek sanayicileri ve imalat sektörü temsilcileri ile bir araya geldiklerini kaydetti.
Sorunları yerinde tespit edip hızla çözüm üretmek istediklerini ifade eden Canikli, “Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında başlayan ve 2019 yılının ilk aylarına kadar devam eden dalgalanmalı bir süreç yaşadık. Bu süreçte döviz piyasasında da birtakım hareketlenmeler yaşanmasına neden oldu. Ama son dönemde bu dalgalanma da büyük oranda sakinleşti. Bu fırtına döneminde sanayicimiz ciddi bir mücadele içerisine girdi. Tabi bu dalgalanmalar sonrasında sanayimizin bir fotoğrafını çekmek, kimse herhangi bir zarar gördü mü görmedi mi, görmüşse bunu belirlemek ve çözmek için bu buluşmaları gerçekleştirmek istedik.” dedi.
Türkiye'de ithalatın, normal kriterlere göre olması gerekenden fazla olduğunu dile getiren Canikli, “Oysa Türkiye'de üretimi yapılan birçok kaliteli ürünün ithal edildiğini görüyoruz. Son aylarda cari açıkta ciddi bir düşüş söz konusu. Bu çok önemli bir gelişme. Bu gelişme 6-7 aydır da sürüyor. 2019 rakamları da bu süreci destekliyor. İhracatımız artarken, ithalatımız düşüyor. Buna bağlı olarak Türk ekonomisinin önemli kalemi olan cari açıkta düşüş söz konusu. İthalatın azalmasına bağlı olarak cari açıkta yaşanan düşünün nedenlerinden birisi de talepteki düşüştür. Bunu açıkça ortaya koymak gerekiyor. Yani bunun anlamı şu; yarın yeniden talepler baskısı oluştuğunda talep artışı, ithalatı kamçılayabilir. Bu da dış ürünlere yönelebilir. O yüzden yapının düzeltilmesi ve dönüştürülmesi gerekiyor. Bu gelişmeler güzel ama talep normale döndüğünde aynı eğilim devam eder mi, o konuda ciddi soru işaretleri var. Geçmiş yıllarda bunu yaşadık. O nedenle ithalata bağımlılığın, hatta ithalata tiryakiliğin azaltılması gerekir.” ifadelerini kullandı.
Canikli, Türkiye'de uluslararası standartlarda ürünler üretildiğini ancak ithal ürünlerin de iç piyasaya girdiğini belirterek, "Hem de daha yüksek fiyatlarla ithal ediliyor. Bunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Bunu başardığımızda kazanan sanayici olacaktır. Hemen hemen tüm alanlarda bu geçerli. Tüm alanlarda bu tabloyu görmek lazım." diye konuştu.
ABD'nin Türkiye'nin 1,5 milyar dolarlık ihracatını etkileyecek bir karara imza attığını söyleyen Canikli, şunları söyledi:
“Türkiye'yi gelişmekte olan ülke statüsünden çıkarıp, sağlanan avantajı ortadan kaldırıyor. Bunu da hiçbir müzakere yapmadan bir anda hayata geçiriyor. Buradaki temel amaç, ABD, kendi üreticisini ve sanayisini korumaya çalışıyor. Yani ithalatın sanayisi üzerindeki baskısını ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bunu yaparken hiçbir kuralı da tanımıyor. ABD'den başlayarak tüm dünyada korumacılık eğilimi başladı. Bizim de gelişmeleri seyretmemiz söz konusu olamaz. Dolayısıyla kendi sanayicimizi korumamız gerekiyor. Ürün bazlı olarak bu çalışmaları yapacağız. Rekabet şartlarını bozmadan kendi sanayimizi koruyacak bir çalışma olacak. Bu yapının da tüketiciye kalitesiz ürünlerin yüksek fiyattan verilmesini sağlayacak şekilde dönüşmesine izin vermeyeceğiz. Önümüzdeki dönemde ürün bazlı olarak binlerce üründe bu çalışmayı yapacağız, yapmaya da başladık.”
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de Gaziantep’in Türkiye ekonomisindeki yerine dikkat çekerek, “Gaziantep dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir şehir. 2018 yılını 7 milyar dolar ihracatla kapatan Gaziantep, 2019 yılının ilk iki ayında Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat yapma başarısını göstermiştir. Geçen yıl 7 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Gaziantep 5 milyar dolar ithalat yaparak bu anlamda dış ticaret fazlasıyla cari açığın azalmasına katkıda bulunmuştur. Gaziantepli sanayiciler olarak bizler dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep düsturuyla şartlar ne olursa olsun çarkları döndürmeye çalışıyoruz.” dedi.
Sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı, Canikli'nin konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.
İLKHA