İtikâf arınmak ve affolunmak için büyük bir fırsattır

Duyarlı genç gönüllülerince kurulan Genç İtikâf Grubu tarafından Ramazan ayının son on günü 8 milyar insana yönelik Türkiye ve Dünya genelinde organize edilen “Genç İtikâf 1437” çok yakında başlıyor.

Peygamber (sav) Efendimizin itikâf sünnetinin günümüzde ihya edilmesi gayesiyle düzenlenecek program, 21 Ramazan 1437 / 26 Haziran 2016 tarihinde başlayarak 30 Ramazan 1437 / 5 Temmuz 2016 tarihinde tamamlanacak.

Unutulan itikâf sünnetinin günümüzde ihya edilmesi ve Ramazan ayından en güzel bir şekilde istifade edebilmesini sağlamak gayesiyle tamamı gönüllülerden oluşan ve 5 yıldır faaliyet yürüten 'Genç İtikâf Grubu'  sorumlusu Onur Ocaktan, organizasyonla ilgili İLKHA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İtikâf ne demektir? Kısaca izah eder misiniz?

Araplar, kendi adetlerine göre ayı üç bölüme ayırırlar. Birinci on günlük bölüm, ikinci on günlük bölüm, üçüncü on günlük bölüm diye… Ay 29 çekip, en son bölümü 9 gün olsa bile, onun adı gene aşrül-evâhirdir, yâni son on gündür. Ramazanın en önemli kısmıdır.

Malumunuz Ramazan ayına girmiş bulunmaktayız. Hz. Peygamber Efendimiz’in (sav) unutulan itikâf sünnetinin günümüzde ihya edilmesi ve mübarek Ramazan ayından en güzel bir şekilde istifade edebilmek gayesiyle tamamı gönüllülerden oluşan duyarlı gençlerle “Genç İtikâf Grubu” kuruldu. İbadetlerin en hayırlısı genç yaşta yapılanlardır.” müjdesinden hareketle yola çıkıldı.

Genç İtikâf  Grubunun kurulmasına niçin ihtiyaç duyuldu? Asıl amaç nedir?

Öncelikle Tüm İslam âleminin onbir ayın sultanı Mübarek ramazan Bayramını kutlar, hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ederim. Cenab-ı Allah, Ramazan’ın bütün güzelliklerinden herkesi hissedar eylesin.

Genç İtikâf Grubu dertli, sevdalı, gönüllü gençlerden oluşuyor. Gençler olarak bir araya geldik ve bir çalışma başlattık.  Bizler Ramazan ayının 20. İftarına kadar her platformda gençlerin tatminsizliğinin yeri yoga, meditasyon gibi bizim kültürümüzden olmayan farklı arayışlar değil, uzlet, zikir ve itikâf diyeceğiz. Ramazan'ın günlerinde ve gecelerinde saklı olan değerli zamanları, iftar ve sahur programlarının koşturmacasında heba edilmesin istiyoruz.

Genç İtikâf Grubu olarak Sosyal Medya, Görsel Medya, Çeviri, Halkla İlişkiler, Teşkilatlanma gibi komisyonlar kuruldu. Komisyonlar, kendilerine ait alt birimlerle düzenli bir şekilde istişare toplantısı yapıyor. Türkiye genelindeki gönüllülerimiz, bölgelerinde Ramazan ayının son on günü gerçekleştirilecek itikâf ile ilgili yapılan çalışmaları değerlendiriyorlar.

Modern zamanlarda gençler teknolojik olarak her türlü maddi imkânlara sahipler. Para, pul, mal, mülk hepsine sahipler ya da sahip olabilirler. Ama mutlu ve huzurlu değiller. Çünkü huzuru başka yerlerde, yanlış yerlerde arıyorlar.  Bizler çözüm olarak tefekkür, uzlet ve zikir diyoruz. Çünkü kalpler ancak Allah’ı zikretmekle tatmin olur. “Ela bi zikrillahi tedmeinnül kulub”

Ayetle sabit. Bu proje ile Ramazan'ın son on gününü bereketli bir zaman idrakine dönüştürmek için bir hatırlatma yapıyoruz. Bu manevi huzur, güzellik ve bereket mevsimini es geçmeyelim, nasibdar olalım istiyoruz. Amacımız, özellikle günümüz gençlerinin itikâfı tanımalarını, sevmelerini ve bu güzel sünneti yaşamalarını sağlamak amacıyla yola çıkan gönüllü bir hareketiz.

Şu üç günlük ihtiyar dünyanın keşmekeşinden sıyrılıp, gönül yollarındaki tıkanıklıkları açma mevsimi olan mübarek Ramazan ayından daha fazla istifade etmek istiyoruz. Bilhassa gençlerimiz başta olmak üzere toplumun her kesimine davette bulunuyor, unutulan itikâf sünneti konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz. 'Genç İtikâfı Duymayan Kalmasın' diyoruz. 

Türkiye genelinde bir şekilde tanıtımlarla Genç İtikâfın çalışmalarını duyuruyorsunuz. Peki, dünya genelinde bunu nasıl yapıyorsunuz?

Özellikle gençlerin itikâfı tanımalarını, sevmelerini ve bu güzel sünneti yaşamalarını sağlamak amacıyla yola çıkan “Genç İtikâf Grubu”, farklı dillerde tanıtım çalışmaları da yapıyor. Türkiye dışındaki dünya Müslümanları da unutulmadı. Türkçe‘nin yanı sıra İngilizce, Almanca, Arapça, Endonezyaca ve Fransızca dillerinde tanıtımları, gönüllü olarak gerçekleştiriyor. Bu alanda bir çığır da açıldı diyebiliriz. Bu Ramazan, Türkiye’de ve dünyada farklı ülkelerde itikâf programları organize edilecek. En az 50 ülkeden itikâf ibadetine yönelik katılım bekliyoruz. Dünya genelinde ülkelerde var olan gönüllü temsilcilerimiz bizimle irtibat kuruyorlar.

İtikâf ibadetinin insan sağlığına olan katkısı ile ilgili bilimsel bir çalışmanız, araştırmanız olacak mı? 

Evet, gerçekten itikâfın sağlığa olan etlisi ile ilgili Genç İtikâf Grubu olarak bilimsel bir araştırma çalışmamız var. Şöyle ki; İstanbul'da 10 gün tam zamanlı olarak itikâfa girecek olan yaşları 18 ile 65 arası değişen 30 kişiden kan örnekleri alınacak. Sonuçlar, Bezm-i Âlem Valide Sultan Üniversite Hastanesinde uzmanlarca değerlendirilecek.

Kan alımlarını da İtikâf günlerinde camide, itikâf harici tarihlerde Fatih'teki Bezm-i Âlem Valide Sultan Üniversite Hastanesinde gerçekleşecek. Kan veren gönüllü kişiler hem sağlık kontrolü imkânı yanında, hem de bilimsel önemli bir çalışmaya katkı vermiş olacaklar. Sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacak.

İtikâfa giren kişi itikâf boyunca neler yapabilir, hep ibadet mi etmesi gerekiyor?

İtikâfa giren kişi, zihnini derleyip toplar, yoğun olarak kendisini Allah’a ibadete verir. Gücü yettiğince Kur’an okur, namaz kıla, dua ve niyazda bulunur. Hadis okur, İlim öğrenebilir, İlim öğretebilir. Allah’ın varlığı, birliği, kudreti hakkında düşünceye dalar. Gereksiz şeyler konuşmaz. Peygamber Efendimizin hayatını, Peygamberlerin ahlâkını okuyabilir. Kendisi eline kalemi alır makale yazar, kitap yazar. Günah yapmamaya, boş vakit geçirmemeye, zamanı israf etmemeye dikkat eder. Bu şekilde vaktini değerlendirmesi müstehaptır.

İnsanlar bir yıl boyunca çalışırlar, senede en az 15 gün tatil yapma ihtiyacı hissederler. Bir yılın yorgunluğu çıkıyor derler. Senelik izin olmazsa 'tüm sene aynı performansla çalışamam' derler. İtikâf ibadeti de ruhun dinlenmesi, tedavisi, tatilidir. Ruhu şarj ediyor. O da tüm yıl size yetiyor.

Gelin bu Ramazan’da girmeyi düşündüğümüz itikâf, hayatımızın dönüm noktası olsun. Asıl tabibimiz Yüce Mevla’mızın kapısında boyun büküp rahmetini dileyelim, derdimize derman isteyelim.

Bu yıl için Ramazan ayında itikâfa izin verilen camilerin listesine nereden ulaşabiliriz?

İtikâfla ilgili her türlü sahih kaynak bilgilere www.itikaf.org sitesinden ulaşabilirsiniz.  Ayrıca Genç İtikâf Grubu olarak,  Diyanet İşleri Başkanlığı’nca itikâf için izin verilen camiler listesini de www.itikaf.org/camiler adresinden yayınlandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Ramazan ayı öncesinde tüm İl Müftülüklerinden resmi yazı ile itikâfa girilmesi planlanan camilerin listesini güncellemektedir.  2016 yılı için itikâfa izin verilen camiler listesine site üzerinden de sizlerin aracılığı ile bizleri dinleyen aziz ve sevgili izleyenlerimiz ulaşabilir.

http://ramazan.diyanet.gov.tr/CamiBilgileri

Son olarak İtikâf ile ilgili olarak neler söylemek istersiniz?

İhya edilen bu sünnetin hayatımızın geri kalan kısmında olumlu etkileri  kalıcı hale getirilmelidir. Mesela günahları terk, camiye, cemaate devam, Kur’an’la ziynetlenen bir ömür, sağlıklı beslenme, kardeşlik hukuku ve Peygamber (sav) ahlakı hedeflenmeli.

İtikâf, zor bir ibadet gibi gözüküyor. Bize kalın ciltli fıkıh kitaplarında geçen, uygulaması zor bir ibadet gibi geliyor. Sadece Peygamberlere, sahabeye, âlimlere özel bir ibadet değildir. Biz istedikten sonra Rabbim kolaylaştırıyor. Biz niyet edip adım atsak yeter. Nefsimiz bizi ibadetlerden uzaklaştırmaya çalışıyor. İtikâf ibadeti nefsi zorlayacak, artık ibadetler bize kolay ve tatlı gelecek. Bazı günahları terk edemeyeceğimizi düşünüyoruz. Benim inancım ancak bu kadar diyoruz. Nefsi güçlendirmemiz gerekiyor.

Allah Teâlâ Ramazan’dan istifade eden kullarından eylesin. Gönlümüz kıpır kıpır Allah rızası için heyecanlanıyoruz. Genç İtikâf Grubu olarak katkı veren, katılım gösteren, önümüzü açan tüm büyüklerimize, gönül dostlarına gönülden teşekkür ediyorum.

İLKHA







İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Yılbaşı kutlamaları ve şans oyunları haramdır
2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"
Kazasının olup olmadığıyla ilgili şüphesi bulunan kimsenin durumu
Kurban edilen hayvan kanının alna sürülmesi doğru mudur?