İTTİHAD'ın ziyaretleri devam ediyor

Bir takım temaslarda bulunmak üzere geldikleri İstanbul’da bulunan İTTİHAD yönetiminden bir heyet, gerçekleştirdikleri bir dizi ziyaretleri kapsamında son olarak, Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız’ı ziyaret etti.

Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) Genel Başkanı Molla Enver Kılıçaslan, Başkan  Yardımcısı Mola Mehmet Şenlik ve Müderris Abdurrahman İçlek   ile beraber, Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız’ı ziyaret etti.

Samimi ve içten geçen görüşmede önemli bazı meseleler hakkında görüş alış-verişinde bulunuldu.

“Cumhuriyet döneminde Medreselere baskılar oldu”

İTTİHAD Genel Başkanı Mola Enver Kılıçaslan, yaptıkları çalışmaları ve   geçmişten bugüne medreselerin toplum içindeki misyonundan söz etti. Kılıçaslan, “Cumhuriyet döneminde hem Türklere, hem Kürtlere büyük baskılar yapıldı. Medreselere baskılar yapıldı. Sistemin baskıları dinmeden, özelikle Kürt bölgelerinde dışarıdan ithal edilen şer odaklarının  baskı ve saldırganlıkları arttı. Ama medreseler hiçbir zaman halkın maneviyatını diri tutmaktan geri kalmadı, halkın meselelerini İslamî bir perspektiften çözüme kavuşturmaktan geri durmadı. Şimdi Elhamdülillah bizim bölgede inşaatı sürenlerle beraber altmış medresemiz vardır. Medreselerimizde iki bin talebe yatılı, altı yüz talebe gündüzlü olarak eğitim görüyor. Çoğunluğu kız olmak üzere yüzlerce talebe medreselerimizden icazet aldı. Şer odakların bütün iftira ve saldırılarına rağmen medreselerimizin çalışmaları devam ediyor. Şer odaklarının saldırı ve iftiraları, İslam’a davet yolunda beklenen durumlardır. Bu iftiralardan toplumun daha zarar görmesi için Müslümanların, özelikle âlimlerin birbirlerinden haberdar olmaları gerekir. Çünkü Müslüman toplumun birbirinden anlaması ve birbirine yakınlaşması âlimlerden başlar” dedi.

Âlimlerin birbirlerinden haberdar olmaları gerekir

Aynı endişeleri paylaşan Sosyal Doku Vakfı Başkanı ve Şehzade Cami Fahri vaizi Nureddin Yıldız da, “Medreselerde eğitim gören talebelerin önemli bir kısmının bayanlardan olması mühimdir. Çünkü kadın toplumun bir parçasıdır. Toplumun ıslahında önemli bir rol oynar. Özellikle bölge Medreselerinde sadece Arapça gramer üzerinde durmamak gerekir. Mesela talebelerin Kürtçe’yi de iyi öğrenmeleri gerekir ki, öğrendiklerini topluma ve sonra gelecek nesillere rahat aktarabilsinler. Seydamız molla Sadarettin Yüksel çok değerli bir âlimdi. Ama Türkçe’yi iyi kullanamadığı için sonraki nesil, onun ilminden yeterince istifade edemedi. Âlimlerin birbirinden haberdar olmaları gerekir. Medrese talebelerinin birbirlerine misafir olarak gitmeleri faydalıdır. Mesela bizim buralardan talebeler size, buradan da bize misafir gelinse faydalı olur. Teavün için kardeşiz. Talebelerin velileri ile diyalog halinde olmak gerekir. Tekfircilik çıkışlarına karşı dikkatli olmak gerekir ve talebe eğitim görmelidir. Eldeki nimetleri iyi değerlendirmek gerekir. Eldeki nimetlerin bizi şımartmaması gerekir” şeklinde konuştu.

Âlimler, Müslüman toplumlar için birer hazinedir

Âlimlerin tecrübelerinin Müslümanlar için ortak bir hazine olduğunu söyleyen İTTİHAD Genel Başkan Yardımcısı Mola Mehmet Şenlik ise, “Yakın tarihten bu güne, çok farklı süreçler ve badireler geçiren âlimlerin tecrübeleri, bütün Müslümanlar için ortak bir hazinedir. Farklı düşünen camiaların birbirlerine yakınlaşması, ancak bu hazinenin etrafında olabilir. Aynı şekilde alimler, Müslüman toplumlar için birer hazinedir. Dolayısı ile âlimlerin birbirlerine ziyaretleri, birbirilerinin tecrübelerinden istifadeleri, toplumun ıslahında önemli bir etkendir. Medreseleri tekrar canlandırmayı hedefliyoruz. Uzun bir dönemdir medreselerimizden Bediuzzamanlar yetişmedi. Bu toplumun üstatları yetiştiren medreselere ihtiyacı vardır. Medreselerimizden icazet alanlar için ihtisas merkezi kuruyoruz. Bu âlimler, toplumun maneviyatını koruyan kalelerdir. Ortadoğuda gelişen mezhepsel çatışmalar, ümmetin yarasıdır. Bu tehlikeye karşı âlimlerin acilen bir araya gelmesi gerekir. Sivri uçların çatıştırmasına zemin hazırlayacak söylem ve eylemlerden kaçınmak gerekir. Âlimlerin ihtilafları değil, ittifak ettikleri meseleleri konuşmak için bir araya gelmeleri gerekir. İttifak edilen meseleler, bir hazine gibi ortada dururken, ihtilaflara takılmak bir fayda sağlamayacağı gibi, önemli fırsatların da kaçmasına sebep olur” ifadelerini kullandı.

Âlimler arasındaki ziyaret ve yakınlaşmanın öneminin vurgulandığı görüşme, bu tür ziyaretlerin devam etmesi temenni ve duası ile sona erdi. (İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.