Kablosuz ağlarda yeni dönem başlıyor!

Evlerimizde yeni bir kablosuz ağ devri başlamak üzere. İşte bu devrimin ipuçları...

Hemen hemen hepimizin evinde bir kablosuz ağ bulunuyor. Bunun en büyük nedeni de elbette her eve ADSL aldığımızda bize verilen kablosuz router'lar. Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse, bu router'ların bir tek amacı var: Kullanıcıları kablosuz (veya kablolu, ama tek porttan – eğer şanslıysanız dört) bir şekilde internete çıkarmak. Durdukları nokta da tam olarak burası. Yani sizi bir şekilde internete çıkarıyorlar, ama bundan bir milim ileri gitmeye nefesleri yetmiyor.

Elbette bunun için üretici firmaları suçlamanın da çok fazla anlamı yok, zira onlar ellerine verilen şartname gereği internet bağlantısı ile beraber bedava verilecek router'ları, şartnameden fazla sapmadan mümkün olan en ucuz şekilde tedarik etmeye çalışıyorlar. Elbette bu aşamada özellikle günümüzde çok büyük önem kazanmış olan ve internet trafiğinin büyük bir kısmını oluşturan video, multimedia ve HD film iletimi için gerekli standartlara ulaşmak pek mümkün olmuyor.

Ev router'ları, evdeki internet iletişimine muhtaç aygıtların sayısı arttıkça, belli bir standardın altındaysa zorlanmaya başlıyorlar. Sonuç? Akıllı TV diye alıp salona koyduğunuz televizyonlarda YouTube izlerken sürekli kesilen ve duran filmler, iPad ile internet radyosu dinlerken bir anda duran şarkılar, evde bir kişi internet üzerinden dizi izlerken diğer online oyun oynamaya kalktığında çıkan büyük kavgalar...

CHIP Online olarak 25-26 Haziran 2012 tarihleri arasında Londra'da gerçekleştiren yeni ürün lansmanını yerinde izledik, sunumlar boyunca adım adım notlar aldık ve yeni ürünleri sizler için hem kurcaladık, hem ürün sorumlularını ahret soruları ile esir ederek yeni nesil router'ların hayatımıza ne katacağının ipuçlarını öğrenmeye çalıştık. En önemli olan soru, yani "bedava verilen bir ürün yerine bunu neden alayım" sorusuna yanıt aramaya çalıştık. Çünkü tüm okurlarımızın bunu sorduğunu biliyoruz.

İnternet günümüzde pek çok amaç için kullanılıyor, bunlara her dakika yeni ve yaratıcı fikirler ekleniyor ancak şu anda varolan trafiğin çok ama çok büyük bir kısmı video üzerinden harcanıyor. Küçük bir örnek verelim. ABD'nin en büyük üç TV stüdyosunun 1940'tan beri ürettiği tüm görsel içeriğe eşdeğer uzunlukta video son 6 gün içinde internete yüklenmiş bile. Videolar, videoların paylaşımı ve videoların önüne alınan reklamların yarattığı ekonomik değer tüm içerik üreticilerin ve içerikten para kazanmayı hedefleyen firmaların iştahını öylesine kabartıyor ki...

İnternet trafiğinin içeriği tespit ettikten sonra, özellikle evlerde internet erişimini sağlayan cihazlara dönüp bakma gereği ortaya çıkıyor. Herkesin anlaştığı bir nokta var: Evlerde internet erişimini sağlayan cihazlar hızlı, pratik, sorunsuz olmalı. Kullanıcılar ayarlara kolayca ulaşabilmeli, orada yazan şeylerin ne anlama geldiğini orta seviye kullanıcılar bile kolayca anlayabilmeli ve gerekli ayarları, temel ayarları kolayca yapabilmeliler. Buna bir de çağdaş dünyanın gereksinimlerini ekleyip resmi büyütürsek, evimizi uzaktan kumanda edebilmek istiyoruz. Evleri uzaktan izlemek, evdeki cihazların internet iletişimini izlemek ve ayarlamak da bir gereksinim. Bu sadece evin dışındayken değil, evin içindeyken de gerekli. Her seferinde "bu router neredeydi, şunu bir restart edeyim, bağlantısını kontrol edeyim" diye uğraşmadan, oturma odasında elinde tablet, telefon vs. ne olursa ulaşıp ayarları gerçekleştirmek bir ihtiyaç değil, bir standart olmalı.

İnternet iletişiminin sadece webde sörf yapmak, e-postaları yanıtlamak, oyun oynamak olmadığını unutmamalıyız. Önümüzdeki yıllarda video içeriğinin, TV programlarının büyük bir kısmının internet üzerinden ulaşacağını tahmin ediyoruz, internet TV istasyonlarının açılacağına kesin gözüyle bakıyoruz. Bu durumda, TV deneyimi de internete geçtiğinde evlerde kullanılan router'lara çok büyük iş düşüyor. İnternet bağlantısının kesintisiz olması şart. Önbellekleme, hata düzeltme, servis kalitesini vs. otomatik ayarlamak çok önemli. Klasik bir örnek: Maç seyrederken en önemli anda evdeki başka bir cihaz bir download işlemine başlasa ve kesilmeler olsa bir daha ömür boyu kullanmayız, değil mi?

Londra'da inceleme şansı bulduğumuz yeni router'ların anahtar noktalarını özetlemek için sizler için notlar aldık. Şimdi bunları kısaca özetlemek istiyoruz.

Donanım platformu: Yeni router'lar sağlam ve sorun çıkartmayan, bir kere ayarladıktan sonra unutmanız gereken, güvenilir ürünler olmalı.

Bulut desteği: Router ayarlarına, dolayısı ile router üzerinden evden internete çıkan her türlü ürüne nereden, hangi ürünle ulaşmak istiyorsak ulaşabilmeliyiz. Bu da doğal olarak hem ortak bir platform, her üründe aynı şekilde görünen standart bir arabirim ve de bulut desteğini gerektiriyor.

Bağlantı desteği: Sadece bilgisayar ve mobil araçlar değil, evdeki her ürünü ağa ve internete bağlayabilmek gerekli. Bunun için de ürünlerin yönetim arabirimleri olası teknolojik yenilikleri desteklemeye hazır olmalı.

Uygulamalar: Bir önceki maddeden yola çıkarak, kurulması muhtemel bir ekosistem içerisinde çözüm ortakları ile çalışıp yeni ve yaratıcı uygulamalar üretmek gerekli.

Veri depolama: evdeki ortak ağda ortak veri depolama alanı yaratmak ve bunu uygun şekilde yönetmek önemli. Zira video ve benzer içerikleri arşivlemek isteyen internet kullanıcılarının sayısı hiç de azımsanacak gibi değil.

Öncelikler: Evimize her ay yeni bir cihaz ekleniyor olabilir. Bu cihazların hepsi internet bağlantısı isteyecektir. Sabit olan tek şey ise evimizin bant genişliği (her ay daha fazla para verip artırmak istemediğinizi varsayarsak) sabit. Bu durumda önemli olan internete bağlanan ve veri transferi yapan donanımların erişim önceliklerini kolay ve etkili bir şekilde ayarlayabilmek şart.

Filtreleme: Sansür kötü bir kelime, bunu biliyoruz, ancak evde ebeveynlerin çocukların internet erişimini bir şekilde kontrol etmek, sınırlamak veya şekillendirmek istedikleri de bir gerçek. Bu durumda, teknolojiye çok fazla yakın olmayan anne babaların bile halihazırda kullandıkları cihazlarla (notebook olur, tablet olur...( bunu kolayca yapabiliyor olmaları önemli. Şimdiye kadar zor olan bir şeyi daha kolay bir şekilde halletmekten söz ediyoruz.

Uzaktan evi izlemek: Herkesin istediği ancak bir türlü ortak ve pratik bir platform kurulmadığı için ya kör topal gerçekleştirdiği ya da ciddi paralar ödemek zorunda kaldıkları bir işlemin kolaylaştırılıp daha "satın alınabilir" bir hale getirilmesi herkesin istediği bir şey.

Tüm bu önemli noktaların hepsinin göz önünde tutularak üretilen yeni donanımları Londra'da deneyimleme imkanına sahip olduk. Özellikle hem android hem IOS platformları için geliştirilmiş olan mobil uygulamaların router'larla ortak olarak çalışarak gerçekleştirebildiği işlemler oldukça hoşumuza gitti. Bunlara ek olarak uygulamaların pratik ve açık olmaları da bir artı puan olarak görünüyor.

Her ne kadar akıllı televizyonlar büyük reklam kampanyaları ile duyurulsa da, televizyon çok uzun bir süre hala koltukta oturulup izlenen, belli bir mesafeden izlendiği için (ki sağlıklı olan da bu) ekranda yazanların çok da iyi görünmediği, üzerinde sekiz bin düğme olmayan basit kumandalarla kullanılan bir cihaz olarak kalacak. Evdeki eğlencenin ana odağını oluşturan bu ürünün uzaktan kontrol edilirken o anda yanında olan tablet veya cep telefonunun kullanması çok daha pratik. Genelde herkes TV izlerken yanında bir mobil cihaz bulunduruyor, aksiyon sahneleri arasında postalarını kontrol etmek veya haberlere göz atmak için. İşte kullanımı oldukça pratik olan bu cihazların alternatif kumanda cihazları olarak ortaya çıktıklarını görüyoruz.

Video içeriğinin bu cihazlarla aranıp bulunması veya filtrelenmesi, arkasından da tek bir düğmeye basarak TV ekranına yönlendirilmesi çağdaş TV izlemede yeni bir dönemi  başlatıyor. TV kumandaları ve TV ekranlarındaki arabirimler bu açıdan çok pratik değiller, çünkü hem çok yavaşlar hem de kullanıcılara çok fazla seçenek sunamıyorlar. Sunmak istediklerinde de bu sefer her şey çok karışıyor...

25-26 Haziran 2012 tarihinde Londra'da gerçekleştirilen Cisco Connect Cloud etkinliğindeki sunumlar ve ürün lansmanları bu yazımız boyunca sizlere aktarmaya çalıştığımız yeni trendleri ve teknolojik standartları destekliyorlar ve bu standartların ve fikirlerin hayata geçirildiğinde içeriğe ulaşmada hem daha pratik hem de daha fazla seçeneğin nasıl ulaşılabilir olduğunu gösteriyor.

Eğer evinizdeki mobil cihaz sayısı arttıysa, mobil cihazlar ve multimedia iletişimi birbirini baltalamaya başladıysa, torrent indirirken neden video izleyemiyorum diye kendi kendinize soruyorsanız, bu sorunun yanıtı büyük ihtimalle evdeki tüm iletişimi kontrol eden bir "şebeke merkezi" olarak çalışan router'ın artık yükselen standartlarınızı kaldıramamasıdır. Bu yüzden yeni ürünlere göz atmakta fayda var. Unutmayın: Bant genişliğiniz hep aynı kalacak ancak bu bant genişliğinden aldığınız servisi daha kaliteli hale getirmek sizin elinizde...

chip

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim Teknoloji Haberleri

Doç. Dr. Aslaner: Z kuşağı, yapay zekâyı hem bir fırsat hem de bir tehdit olarak görüyor
Dijital Medya Uzmanından ebeveynlere sosyal medya uyarısı
Dünya'nın kuzey manyetik kutbunun Rusya'ya doğru kayması yavaşladı
Sevgi ve disiplin arasında kayıp bir nesil
Sosyal medya kullanıcılarını hedef alan hackleme yöntemleri ve alınması gereken önlemler