Ev ve işyerlerinde kaçak elektrik kullanan kişileri tespit etmekle görevlendirilen Dicle EDAŞ’ın Diyarbakır’daki bazı personelinin, fazla prim almak için sayaçlara kablo bağlayarak tüketicinin kaçak kullandığı izlenimi verip ve bunu da fotoğraflayıp cezalar kestikleri iddialarına Batman’da eklendi.
Batman’ın Kültür Mahallesi Kıbrıs Şehitleri Bulvarı üzerinde bulunan inşaat malzemesi satan bir işyeri sahibine DEDAŞ ekibi tarafından kaçak elektrik kullandığı iddiasıyla 5 bin 780 lira para cezası kesildi.
Kaçak elektrik kullandığı yönündeki suçlamaları reddeden ve kaçak elektrik kullanmak için de hiçbir mazeretinin olmadığını söyleyen işyeri sahibi Haşim Yeşil, kesilen cezayı görünce çok şaşırdığını ifade etti.
Bazı DEDAŞ personelinin, kaçak elektrik kullananların kul hakkına girdiği şeklinde söylemlerde bulunduğunu aktaran Yeşil, kendisine ceza kesen DEDAŞ’ı mahkemeye vereceğini söyledi.
DEDAŞ personelinin sadece kendisine değil, kendisi gibi çok sayıda kişiye de aynı şekilde haksız yere cezalar kestiğini iddia eden Yeşil, “Geçenlerde buraya iki tane genç geldi ve kaçakçı ekibinden olduklarını söylediler. Sayaç yerini sordular, ben de sayaç yerini gösterdim. 2-3 dakika içinde gidip baktılar ve bir şey bulamadıklarını söylediler. Bir hafta sonra bana 5 bin 780 liralık bir elektrik cezası geldi. Ben hiç kaçak elektrik kullanmadığım halde bana bu ceza geldi.” dedi.
“Eninde sonunda hem de faiziyle cezayı ödemek zorunda kalacaksın”
Yeşil, cezaya itiraz etmek için gittiği DEDAŞ’ta, personelle yaşadığı diyaloğu şöyle anlattı: “Personele, ‘Dava açarım, savcılığa veririm’ dedim. Bana, ‘İstediğin yere git. Şimdi ödersen yüzde 30 indirimle cezanı ödersin’ dediler. ‘Eğer şimdi ödemezsen, savcılığa gidip dava açarsan dahi eninde sonunda bu cezayı ödersin, hem de faiziyle ödersin’ dediler. ‘Buna savcılık karar verir dedim.’ ‘Nasıl olsa devlet bu DEDAŞ’ın arkasındadır, savcı da devletindir. İlk tutulan tutanak savcı için geçerlidir. Savcının vereceği tek karar ilk tutulan tutanak geçerlidir’ diye yazı gelecek dediler. Bana, ‘Eninde sonunda bu cezayı ödemek zorunda kalacaksın’ dediler.”
“Sonuna kadar hakkımı arayacağım”
Hakkını aramak için her türlü girişimde bulunacağını vurgulayan Yeşil, “Batman’da neredeyse herkese bilgisayar çıktısı bir kâğıt gönderilmiş. Sadece para miktarı ve ödeme tarihleri değişiyor. Kimisine 3 bin, kimisine 4 bin, kimisine 5 bin ve hatta 9 bin lira ceza gittiği yerleri biliyorum. Dava açacağım, mağdur oldum. Sonuna kadar hakkımı arayacağım. Bir de utanmadan bana gönderilen kâğıtta kul hakkından bahsediliyor. Kaçak elektrik kullanmadığım halde bana 5 bin 780 lira para cezası yazıyorlar, bu kul hakkına girmiyor mu? Kaçak elektrik kullanma şansım yok. Kullanmak için bir nedenim de yok. Her ay yaklaşık 100 lira faturam geliyor ve bu para için kaçak elektrik kullanmaya gerek duymuyorum, kullanmadım. Bu cezayı da ödemeye niyetim yoktur.” diye konuştu.
İLKHA