​Kaçak odun satışları denetlemesi lazım

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte odun ve kömür satışlarında başlayan hareketliği değerlendiren oduncu esnafı, piyasada kaçak odun satışının çoğalmasından dolayı satış yapamadıklarını ifade ettiler.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla artan yağışlar birlikte odun ve kömür satışlarında hareketlilik getirdi. Piyasada kaçak odun satışının olması fiyatları arttırırken, odun satışının da durmasına neden oldu.

Odun satıcıları, yetkililerden bir an önce kaçak odun satışı denetimlerini artırmalarını istedi.

Odun satışlarının piyasadaki korsan satıcılar yüzünden durgun olduğunu söyleyen esnaf Halil Ferhat, “Satış yapamıyoruz, mahalle arasında ve köylerde satılan odunlar, oduncular pazarında satılmıyor. Odun satışı korsanların eline bırakılmış. Kaçak odun satanlar, elektrik, kira ve vergi ödemiyor. Biz ise burada vergi, kira ve elektrik parası veriyoruz. Ben burada 500 kilo odun satamazken adam orada 5 ton odun satıyor.” dedi.

“İthal kömürde koku ve karbon monoksit gazı yoktur”

Doğalgaz kullanımının odun satışını etkilemediğini ifade eden Ferhat, “Zaten Urfa’da 5 yıldır doğalgaz kullanılıyor. Buradaki en büyük etken kaçak odun satışıdır. Devlet bunun denetimini yapması gerekir.  Kömür satışları ise dolar kuru yükseldiğinden dolayı kömür fiyatları da yükseldi. Vatandaşta bütçesine uygun kömür bulmaya çalışıyor. Fakat esnaf kaçak odun satanlardan muzdarip. Devlet üzerine düşen görevi yapıp, kaçak odun satımının denetimini yapması lazım. Kışın soba yakacak olan vatandaşlarımıza ithal kömürü almalarını tavsiye ederiz. İthal kömürde koku ve karbon monoksit gazı yoktur. Yani ithal kömürde zehirlenmeler kolay kolay olmaz.” ifadelerini kullandı.

“Kaçak odun satışının denetimi yapılsın”

Odun fiyatlarının geçen seneye göre değişmediğini söyleyen Yakup Çalışkan da, doğalgaz ve kaçak elektrik kullanımının, odun ile kömür satışını etkilediğini ifade ederek şunları söyledi:

“Doğalgaz kaçak elektrik kullanımı odun ile kömür satışlarını etkiliyor. Piyasada kaçak odun satışı yapılıyor. Bunu da engellemek yetkililerin elindedir. Devlet gerekli denetimleri yaparsa odun satıcıları rahat bir nefes alacaktır. Denetim sık sık yapılmıyor ama denetimin üzerinde durulması gerekir. Kömür torbası 30- 35 TL’den başlıyor. Kömürlerimiz hem farklı ülkelerden geldiğinden dolayı hem de doların yükselmesinden dolayı fiyatlar değişiyor. Kışın odun ve kömür kullanacak olan vatandaşlarımıza sobaların borularının temiz bir şeklide kullanmalarını, odun ve kömürü fazla üst üste koyarak yakmamalarını ve geceleyin kömür yakmamalarını tavsiye ederiz.”

“Piyasada kaçak odun satışı var ve devlet denetim yapmıyor”

Her bütçeye göre odun ve kömürün bulunduğunu söyleyen bir diğer esnaf Salih Karakaş ise şunları söyledi. “Doğalgaz kullanımının çoğalmasından dolayı odun satışları şu an iyi değil. Piyasada kaçak odun satışı var ve devlet denetim yapmıyor. Adamlar yolun kenarında ve mahalle arasında odun satışı yapıyorlar. Biz vergimizi verdiğimiz halde satış yapmıyorken, onlar ise vergi vermeden odun satışı yapıyorlar. Odun fiyatları değişiyor. Kuru odunun ton fiyatı 800 TL, kayısı odunun tonu ise 500 TL’dir. Her yıl sabit olan müşterilerimiz bizleri tercih ediyorlar. Ama her bütçeye göre odunlarımız var. Odun ve kömür kullanacak olan vatandaşlarımıza geceleyin kömür kullanmamalarını tavsiye ederiz” şeklinde konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor