Batman merkez Raman Mahallesi 1808 Sokakta oturan 5 çocuk annesi Gülseren Bakış (47), her gün olduğu gibi, bugünkü kutlanan 8 Mart Kadınlar Günü’nden habersiz, kentteki çöp konteynırlarını karıştırarak ailesinin geçim derdine düştü.
Kültür Mahallesinde Diyarbakır Caddesinde çöp kutularını karıştırırken objektiflere takılan kadının çocukları için verdiği yaşam mücadelesi insanlığı utandıran cinsten.
Çekilen fotoğrafta, zorluk-sıkıntı demeden evindeki çocuklarına bir parça ekmek götürebilmek için verdiği çaba, çaresiz kadının içler acısı halini ortaya koyuyor.
Objektife takılan bu fotoğraf kareleri, “Utanması gereken bu kadın mı, yoksa onu bunu yapmaya bir nevi mahkum edenler mi? ” sorusunu akla getirdi.
4 yıldır 5 kız çocuğuyla eşinden ayrı yaşayan kadın, ekmek parası kazanmak için çocuklarına hem babalık, hem de annelik yapıyor.
Hurdacılık yaparak çocuklarına hem annelik, hem babalık yapan Gülseren anne, kendisini evinde ziyaret eden İlke Haber Ajansı muhabirine, çocuklarına bir parça ekmek götürebilmek için verdiği çabayı ve yaşadıkları sıkıntıları anlattı.
“Vatandaş imdadıma koşuyor, ya devlet nerede?”
Hurda toplayarak çocuklarına hem annelik, hem babalık eden 5 kız çocuğu annesi Gülseren Bakış, yaşadıklarını şöyle anlattı:
“ Eşim 4 yıldır beni boşadı. 5 kızım var ve hurda toplayarak geçimimi yapıyorum. En büyük kızım ameliyat oldu. Diğer bir kızımın da astım bronşit var. Devlete sığınıyorum, Erdoğan’a buradan sesleniyorum. Çocuklarıma bir katkı için benim dul maaşımı bağlasınlar. Devlet iki ayda bir bizlere 500 TL veriyor. Aldığım 500 TL’yi kıraya mı, suya mı, elektriğe mi, neye vereyim? Giderlerimizi karşılayamıyor. İki ayda bir o para benim kiramı bile karşılamıyor. Devlete sesleniyorum, vatandaş imdadıma koşuyor, ya devlet nerede. 5 nüfusa bakıyorum, en büyük kızım hastadır. Kız masrafı erkeklerin iki mislidir. Kira, elektrik, su faturaları ve eve ekmek. Hurdanın yanı sıra vatandaş olmasa perişan oluruz. Devlet gözünü açsın, etrafına baksın. Bayanlar ne halde sürünüyor? Kadınlar gününde devlet, belediyeler ve birçok partililer eğlencelere koşacağına, gözünü açsın fakirlerine baksın. Hurda toplayarak geçimini yapan bayanları görsünler. Anneleri yok mu? Annelerini görmüyorlar mı? Ben de anneleri gibi bir anneyim.” (M. Sait Çelik – İLKHA)