Kadınların tam kapalı mayolarla denize girmesi caiz midir?

Erkekler gibi kadınlar da deniz, göl, havuz gibi açık ve kapalı ortamlarda yüzme hakkına sahiptirler. Şer'i olarak bu hak sadece erkeklere tanınmamıştır.

Erkekler gibi kadınlar da deniz, göl, havuz gibi açık ve kapalı ortamlarda yüzme hakkına sahiptirler. Şer'i olarak bu hak sadece erkeklere tanınmamıştır. İster erkek olsun ister kadın, kişi islamın çizdiği hudutlara dikkat ettiği sürece Allah'ın kendilerine verdiği bu eğlenceden istifade edebilirler. Ancak Allah'ın hududu yerine getirilmediği takdirde, aslen kendilerine helal olan bu davranış, haram olabilir. Allah'u Teâlâ Kuran'ı Kerim'de erkek ve kadınlara hitaben şöyle buyurmaktadır:

Mü'min erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar... Mü'min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar… (Nur 30,31)

Erkek ve kadın her nerede olursa olsunlar, gözlerini haramlardan ve birbirlerinin avret yerlerine bakmaktan sakındırmalıdırlar. Bunun denizde veya bir başka yerde olması arasında bir fark yoktur.

Erkeğin erkeğe ve mahrem olan bayan akrabalarına karşı avret sınırı diz ile göbek arasıdır. Yabancı kadına karşı el ve yüzleri hariç bütün bedenidir. Ancak kadın erkeğin yüzüne baktığı takdirde fitne olacaksa, bazı durumlar hariç buraya bakması da haramdır. Aynı hüküm kadının yabancı erkeğe göre avret sınırı için de geçerlidir. Ancak her ne kadar yabancı erkeklerin yanında kadının yüzü avret olmasa da yine mümkün mertebe yüzlerini kapatmaları kendileri için daha evladır.

Kadının, Müslüman kadınların yanındaki avret sınırı diz ile göbek arasıdır. Kendisine mahrem olan erkek akrabalarının yanında, fitneye sebebiyet vermediği sürece diz ile göbek arasında kendiliğinden görülen yerlerdir. Kâfir kadınların yanındaki avret sınırı ise ev işlerini yaptığı sırada bedeninin görünen kısmıdır. Yani diz ile göbek arası sınırı, kâfir kadınların yanında geçerli değildir. Bu bakımdan Müslüman kadınlar, kâfir olan kadınların yanında yüz ve ellerinin dışındaki yerlerini açmaktan sakınmalıdırlar.

Kadınların son dönemlerde meşhur olan “tam kapalı mayolarla" denize girmeleri, bu davranışın kendilerine meşru olması için yeterli değildir. Bilakis, Allah'ın kendisine emrettiği “gözleri haramdan sakındırma" buyruğunun da yerine getirilmesi gerekir. Bu bakımdan kadınların bulunduğu yüzme yerlerinde ayrıca erkekler de varsa ve birbirlerinin avret yerlerini görebilecek yakınlıktalarsa, bu tür ortamlarda kadınların yüzmeleri hatta bulunmaları caiz değildir. Kendi tesettürlerine riayet ettikleri için belki karşı tarafın harama bulaşmasına vesile olmamış olabilirler. Ancak karşı cinsi, görmemesi gereken şekliyle müşahede ettiklerinden Allah'ın buyruğunu yerine getirmiş olmazlar.

İslami giysi, her nerede olursa olsun ten rengini ve vücut hatlarını göstermeyecek şekilde olmalıdır. Kadının sadece bedeni örtmesi yeterli değildir, bilakis karşı tarafı tahrik eden dar elbiselerden de sakınılmalıdır. Bu bakımdan kadına özel yüzme giysilerinin de bu özelliklerde olması gerekir.

Aynı şekilde kadınlar bu tür eğlence yerlerinde kendilerine yakışan davranışları sergilemelidirler. Konuşurken, yüzerken, eğlenirken başkalarını kötülüğe sevk edecek her türlü fiilden sakınmalı ve Allah'tan hakkıyla korkmalıdırlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Yılbaşı kutlamaları ve şans oyunları haramdır
2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"
Kazasının olup olmadığıyla ilgili şüphesi bulunan kimsenin durumu
Kurban edilen hayvan kanının alna sürülmesi doğru mudur?