Hayat kitabımız Kur'an-ı Kerim'in içinde nazil olmaya başladığı Kadir Gecesi. İslam'da en kutsal ve en faziletli bir gecedir. Kadir gecesi, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur'an-ı Kerim'de bu gecenin faziletini belirten müstakil bir sure vardır. Bu surede yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:
Şüphesiz ki, biz onu (Kuran'ı), Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gece Rabbinin izniyle melekler ve ruh (Cebrail), her bir işi için (yeryüzüne) iner de inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenliktir.” (Kadir suresi: 1-5)
Bu surenin nüzul sebebi hakkında değişik rivâyetler vardır. Bunlardan biri şöyledir: Bir kere Resulüllah sallallahu aleyhi vesellem, Ashabına israil Oğullarından birinin, silahını kuşanarak Allah yolunda bin sene cihad ettiğini bildirmişti. Ashabın buna hayret etmesi üzerine Allah'u Teâlâ, Kadir suresini indirdi. (Müslim, Tirmizi)
Bu geceye Kadir gecesi denilmesi, ona verilen büyük şeref ve kıymetinden dolayıdır. Çünkü Kur'an-ı Kerim bu gecede nazil olmaya başlamıştır. Bundan dolayı:
a) Bu gecede yapılan ibadetler, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlı ve faziletlidir.
b) Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadise Allah'u Teâlâ'nın ezeli kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece tevdi edilir ve bu gecede yeryüzüne Cebrail ile birlikte çok sayıda melek iner.
c) Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mü'mine selam verirler.
Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan'ın yirmi yedinci gecesi olduğu tercih edilmiştir. Peygamberimiz sallallahu aleyihi vesellem, bunun kesinlikle hangi gece olduğunu belirtmemiş, ancak; “Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tekli gecelerde arayınız” buyurmuştur. (Buhari, Müslim)
Ashabın önde gelenlerinden Übey bin Kab; Kadir Gecesinin Ramazan'ın 27. Gecesi olduğunu belirterek şunu söyler: “Ben bunu Rasûlüllah sallallahu aleyhi vesellemin bize haber vermiş olduğu alametlere dayanarak söylüyorum ki, o da, “o gün güneş şuasız olarak doğar” dedi. (Müslim).
İslami kaynaklarda belirtildiğine göre Allah'u Teâlâ bir takım hikmetlere dayanarak Kadir gecesini ve onun dışında daha bazı şeyleri de gizli tutmuştur. Bunlar:
Cuma günü içerisinde duanın kabul olacağı saat; beş vakit içerisinde Salatı vusta; Allah'ın güzel isimleri içerisinde İsmi Azam; bütün taatlar ve ibadetler içerisinde rızayı ilahi; zaman içerisinde kıyamet ve hayat içerisinde ölümdür. Bunların gizli tutulmasından maksat, müminlerin uyanık, dikkatli ve devamlı Allah'a ibadet ve taat içerisinde olmalarını sağlamaktır.
Bu vesileyle, önümüzdeki cumayı cumartesiye bağlayan geceyi gaflet içerisinde geçirmemenizi, ibadet ve taatle değerlendirmenizi tavsiye ederiz. Zira bu bir fırsattır, iyi değerlendirmesini bilmemiz gerekir. Ebû Hüreyre (r.a)'ın rivâyet ettiği bir hadisi şerifte şöyle buyrulmaktadır:
“Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş tüm günahları bağışlanır.” (Buhari)
Selefin büyüklerinden olan Süfyanı Sevri, bu hususta şunları söyler: “Kadir gecesinde (kişinin kendi duygularıyla) dua ve istiğfar etmesi namazdan daha sevimlidir. Kur'an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir.” (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313)
Hz. Aişe validemiz (r.a), söyle bir hadis rivayet eder: “Ben Rasûlüllah sallallahu aleyhi veselleme: “Ey Allah'ın Rasulü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlüllah Rasûlüllah sallallahu aleyhi vesellem: “Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fa'fu annî: Allah'ım sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet.” diye dua et, buyurdu.” (Müslim)
Bu gecenin öyle bir anı vardır ki, o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Bu gece, günahlarından arınmak isteyenler, hayatına çekidüzen verip yenide beyaz bir sayfa açmak isteyenler için bir fırsattır. Günahları için ağlayıp tevbe ve istiğfarda bulunmak, ümmetin sıkıntıları için aile efradı için, darda ve zorda bulunan muminler için bol bol dua etmek ve gözyaşı dökmek gerekir. Geceniz mübarek, ömrünüz bereketli ve ameliniz makbul olsun. Güzel ve mutlu bir bayrama kavuşmak dileğiyle...