Kahramanmaraş Su ve Atık su Arıtma Projesinin tanıtım toplantısında, projenin IPA kapsamında yapılacağını kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımlar Dairesi Başkanı Ferruh Parmaksız, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımı sürecinde, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan karşılıklı proje anlaşması çerçevesince finansmanının yüzde 85’nin Avrupa Birliği tarafından yüzde 15’nin de milli kaynaklardan karşılanacağını söyledi.
Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımlar Dairesi Başkanı Ferruh Parmaksız, KASKİ Genel Müdürü Mustafa Altınok, KASKİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Kayıoğlu, Kanalizasyon ve Atık Su Dairesi Başkanı Çetin Hurşitoğlu ile müteahhit ve müşavir firma temsilcileri ile diğer ilgililer katıldı.
Toplantının açılış konuşmaları bölümünde ilk olarak kürsüye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımlar Dairesi Başkanı Ferruh Parmaksız, “Böylesine önemli bir projenin hayata geçinceye kadar izlenmesi, takip edilmesi bizim için çok önemliydi. Bu görevi de Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi üstlendi.”ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş Su ve Atık su Projesinin toplam maliyetinin 49 milyon avro olduğunu belirten Parmaksız, “Proje kapsamında yeni atık su arıtma tesisi inşaatı tamamlanacak, içme suyu şebekesindeki kaçakların önlenmesi ve içme suyuna karışan kirleticilerin engellenmesi sağlanacaktır. Bu sayede halk sağlığını tehdit eden su ve atık su şebekelerinden kaynaklı unsurlar asgari düzeye indirilecektir.”dedi.
Parmaksız, projenin istenilen niteliklerde ve zamanında gerçekleşebilmesi için tüm paydaşların görev ve sorumluluklarını hatasız bir şekilde ve zamanında yerine getirmesinin beklendiğini ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımlar Dairesi Başkanı Ferruh Parmaksız’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürü Mustafa Altunok ise Kahramanmaraş Su ve Atık su Arıtma Tesisinin yerine ilişkin bilgiler aktardı.
Altunok , “Bugün başlangıç toplantısını düzenlediğimiz Kahramanmaraş Su ve Atık su Projesi kapsamında, Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerimizin atıksu arıtma tesisi yapım süreci başlamış bulunmaktadır. Kahramanmaraş atıksu arıtma tesisi, Onikişubat İlçesi Pınarbaşı Mahallesi Gayberli mevkiinde yaklaşık 243 dönümlük alan üzerinde yapılması planlanmıştır. Proje alanı, Kahramanmaraş-Kayseri çevre yoluna 600 metre Aksu çayına ise bin 200 metre mesafededir.”şeklinde konuştu.
Daha önce 11 ilçesi bulunan Kahramanmaraş’ın hiçbir ilçesinde, atık su arıtma tesisinin olmadığını ifade eden Altunok, “Bugün itibarı ile Afşin, Pazarcık ve Türkoğlu ilçelerimizdeki atıksu arıtma tesislerinin yapımı tamamlanmıştır. Elbistan ilçesi atık su arıtma tesisi İPA kapsamında fizibilite çalışmaları devam etmekte, Göksun, Andırın, Çağlayancerit, Ekinözü ve Nurhak ilçelerimizin atıksu arıtma tesisleri, fizibilite ve proje aşamasında çalışmalar devam etmektedir.”diyerek ilçelerdeki son durum hakkında bilgiler verdi.
Daha sonra müşavirlik ve müteahhitlik firmaları hazırladıkları sunumlarla katılımcıları bilgilendirirken soru-cevap bölümü ile toplantı sonlandırıldı.
Ayrıca, Proje çalışmaları kapsamında, İçme suyu Sistemlerinin Modernizasyonu ve Tasarımı ile Malzeme Tedariklerine yönelik, ihalenin hazırlıklarına başlandığı belirtildi. (İLKHA)