Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi: Fıstıklı katmer

Gaziantep’te baklavadan sonra en fazla tüketilen tatlı olan fıstıklı katmer, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Gaziantep’in kahvaltı lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alan fıstıklı katmer, baklavadan sonra en fazla tüketilen tatlı olma özelliğini taşıyor.

Un, şeker, tereyağı ve Antepfıstığı kullanılarak taş ocağında pişirilen katmer, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında.

Fıstıklı katmer ustası Gültekin Şerif Babacan, yerli ve yabancı turistlerin en fazla tercih ettiği tatlılardan olan katmerin yapılışının maharet gerektirdiğini söyledi.

Babacan, “Katmer, bizim yöremize ait hakiki süt kaymağı, şeker ve fıstık karışımı ile yapılan bir kahvaltı türüdür. Katmeri taş fırınında pişiriyoruz. Düğün gecesinin sabahında gelin ve damat ilk kahvaltıda Gaziantep’e has gelenek olan katmeri yiyor. Bu geleneğimiz yıllardır devam ediyor.” dedi.

Yapımında bol miktarda Antepfıstığı kullanılan fıstıklı katmerin daha çok sabah saatlerinde tüketildiğini dile getiren Babacan, Gaziantep’in, UNESCO'nun ‘Yaratıcı Şehirler Ağına’ girmesi ve turistlerin kente gelmesiyle katmerin her öğün tüketilmeye başlandığını ifade etti.

Fıstıklı katmerin, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin en sevdiği tatlılar arasında yer aldığına değinen Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

“Herkes sabahleyin beyran yemeğinden sonra burada katmer yiyor. Her öğün katmer var. Öğle ve akşam yemeğinden sonra yani her vakitte gelip katmer yiyenler var. Daha önceleri katmer sadece kahvaltıda yenirdi. Fakat şu an Gaziantep’e yabancı turistler çok geldiği için katmer satışlarını akşam saatlerine kadar sürdürüyoruz. Gaziantep’te gelin ve damat için özel ‘gelin-damat’ katmeri de yapılıyor. Düğünlerin ertesi günü sağdıçlar, damatlara katmer ikram eder. Yıllardan beri süregelen bu gelenek günümüzde de yaşatılıyor.”

Fıstıklı katmerin, Gaziantep’in yöresel lezzetleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Babacan, “Gastronomi şehri Gaziantep, yabancı turistlere açık bir şehir oldu. Turist potansiyelimiz arttığından dolayı misafirlerimizi güzel bir şekilde ağırlamak istiyoruz. Tereyağı, şeker, un ile fıstık kullanılarak hazırlanan ve taş ocağı fırınında pişirilen katmeri sadece sabahları yapmayı düşünmüyoruz. Bu lezzeti akşam saatlerine kadar sürdürmeyi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)












 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti