2 bin 241 rakımı ile Türkiye'nin en yüksek gölü olan Balık Gölü, turizm potansiyelinin yanında balık popülasyonu noktasında da zengin bir özelliğe sahip. Taşlıçay ilçesi sınırları içerisinde yer alan Balık Gölü aynı zamanda kırımızı benekli alabalığın da aralarında bulunduğu çeşitli balık türlerini barındırıyor.
Av sezonunda tekne ile açılarak gölde balık avlayan Yakup Bilik, kış mevsiminde de bu mesleğini sürdürüyor. Bilik, kentte çetin geçen kış mevsiminden nasibini alan gölde, balık avlamakta zaman zaman zorlandığını belirtiyor. Yüzeyinin donması ile yer yer buz kalınlığının 50 santimetreye ulaştığı gölde, çeşitli malzemelerle önceden belirlediği noktada buzu delerek balık avlayan Bilik, hem nafakasını hem de geçimini temin ediyor.
Havanın sıfırın altında eksi 35 ile eksi 40 dereceye kadar indiği bölgede balıkçılık yaptığını belirten Bilik, "Balık Gölü'nde önemli balık popülasyonumuz var. Özellikle kırmızı benekli alabalık, sazan balığı ve aynalı sazanımız var. Yaz mevsiminde teknelerimiz ile göle açılır, ağlarla balık avlarız. Kış mevsiminde buz tutmuş göl yüzeyini önce kırıyor, olta ve benzeri av malzemeleri ile balık avlıyoruz. 2 bin 241 rakımlı gölümüzde hava sıcaklığı eksi 35 ila eksi 40 dereceye kadar düşebiliyor. Bu zor şartlarda geçim kaynağımız balıkçılık olduğu için bu işi yapmak zorundayız." dedi.
Kar yağışı ile birlikte buz tutan yüzeyin bir metreye kadar ulaştığını söyleyen Bilik, "Göl üzerinde donan buzun kalınlığı bazı yerlerde 30, bazı yerlerde 50 santimetreye ulaşabiliyor. İlk donduğunda 15-20 santimetre kalınlığında daha sonra ise 50 santimetre kalınlığına kadar ulaşabiliyor. Üstüne kar yağdığı zaman kalınlık 1 metreye ulaşabiliyor. Bu durum bize bazen zorluk yaşatıyor ama beslenmek ve bu mevsimde kısmi olarak geçimimizi sağlamak için zorluğa katlanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Gölün doğal manzarasını seyretmek için gelen ziyaretçiler de zaman zaman Bilik'in balık yakalamasına eşlik ediyor ve bu anı fotoğraf çekerek ölümsüzleştiriyorlar.