Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli meyve merkezlerinden İslahiye Ovası'nda bağcılık yapılan 50 bin dekar alanda başlanılan üzüm hasadı devam ediyor. Özellikle bölgenin üzüm ihtiyacını karşılayan üreticiler sofralık, kuru üzüm, pekmez ve pestil ile sofralara çeşitlilik kazandırıyor.
İlçenin Altınüzüm, Boğaziçi ve Yeşilyurt mahallelerinde üretimi yapılan ve ilçe ekonomisine önemli bir katkı sağlayan üzüm, sabahın erken saatlerinden itibaren toplanıyor. Hasadı yapılan üzüm, iç piyasanın yanısıra Rusya, Ukrayna, Romanya ve Ortadoğu ülkelerine de ihraç ediliyor.
Antep fıstığının yanı sıra zeytin ve üzüm üretiminde de önemli bir merkez olan Gaziantep’te kendine has tadı ile tercih edilen ve ilçede “Antep Karası”, “Horoz Karası”, “Kardinal”, “Çekirdeksiz” ve “Hatun Parmağı” adı verilen üzüm çeşitleri kalitesi ve lezzetiyle markalaşma yolunda ilerliyor.
Üzüm hasadıyla ilgili açıklamalarda bulunan İslahiye Tarım ve Orman İlçe Müdürü Yüksel Şahin, yaklaşık 50 bin dekar alanda yetiştirilen sofralık üzümde, hasat döneminin devam ettiğini söyledi.
Geçen yıl yüksek olan rekoltenin, bu yıl yağışlardan dolayı düşük olmasını beklediklerini belirten Şahin, “Üzüm hasadının başladığı dönemdeyiz. İslahiye ilçemiz üzüm ve biberi ile meşhur olan bir ilçemiz. Yaklaşık 50 bin dekar alanda üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır.” dedi.
“Çiftçilerimiz bu yıl fiyatlardan memnun”
İlçede “Antep ve Horoz Karası” ile “Hatun parmağı” çeşitleri başta olmak üzere yaklaşık 12 çeşit üzümün yetiştirildiğini belirten Şahin, “İlçemizde hasat edilen üzüm, bölgede iç piyasa ile birlikte ihracata da hitap etmektedir. Sezonumuz çok iyi geçiyor. İnşallah fiyatlar çok aşağı düşmez. Çiftçimiz bu yıl fiyatlardan memnun kaldı. Şu anda hasadı yapılan üzüm çeşidi ‘Antep veya Horoz Karası’ olarak bilinen çeşitlerdir. ‘Antep Karası’ dediğimiz üzüm çeşidi, kurutmalık ve sofralık olarak değerlendirilir. Aynı zamanda pekmez olarak da tüketilir.” ifadelerini kullandı.
“Bu yıl rekoltemiz biraz düşük”
Hasadı yapılan üzümün iç piyasa ile birlikte yurtdışına da ihraç edildiğini belirten Şahin, “Bu yıl üzümü iç piyasaya pazarlamada bir sıkıntımız olmadı. Çiftçilerimiz, ürünlerine piyasada alıcı bulabiliyor. Üzümü yurtdışında genellikle Romanya, Ukrayna, Rusya ve Ortadoğu gibi ülkelere gönderiyoruz. Bu yıl 40 bin ton civarında bir ihracat olmasını bekliyoruz. Bu yıl yağışlardan dolayı rekolte biraz düşük.” şeklinde konuştu.
Önceki yıllara oranla İslahiye üzümünde kaliteyi yakaladıklarını ifade eden Şahin, ilçede üzüm, biber ve hububat yetiştiriciliğinin yanı sıra kiraz, elma ve Trabzon hurması yetiştiriciliğinin de yapıldığını belirtti.
İlçede daha sağlıklı ve kaliteli üzümün yetişmesi için “Telli Sistem Bağ Projesi”ni hayata geçirdiklerini ve ilçenin tamamında bu üretim modeline geçmek istediklerini de belirten Şahin, bağcılığı geliştirmek için yapılan çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini de sözlerine ekledi.
İLKHA