BİNGÖL - 1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Demir, vatandaşları kanser konusunda uyardı.
Kanserin günümüzde önemli bir sağlık sorunu olarak insan hayatını tehdit ettiğini belirten Demir, “Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanser, öldürücülüğünün yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadele de en etkili yöntemlerin başında gelmektedir.” dedi.
Kanser nedir?
Kanserin, hücrenin olağandışı bölünüp çoğalması olduğunu ifade eden Demir, “Kanserli hastalarda hücre, canlının zararına çoğalır. Organların işlevlerini yapmalarını engellediğini söyledi.
Kanser hastalığı dünyanın en önemli sağlık sorunu olduğunu belirten Demir, Sağlığı yönünden kanserin önemi, hastalığın öldürücü olması ve sık görülmesidir. Bu açıdan bakıldığında kanser hastalığı dünyanın en önemli sağlık sorunudur. Kanserle savaşabilmek, zararlarını azaltabilmek için halka hastalığın önemini ve kanserle savaş yollarını bilmek ve anlatmak gerekir.’’ifadelerini kullandı.
“Tıp biliminin gelişmesi, insanların eskiye göre daha bilinçli yardım istemeleri, pek çok insanı kanserden kurtarıyor.” diyen Demir, “Gün geçtikçe, kanserden kurtulanların oranı daha da artacak. Kanser konusunda hastaya yardımcı olmak, hastalıkla ilgili araştırmaları desteklemek, doktorların eğitimine yardımcı olmak için 1947 yılında Ankara'da Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu adı ile bir dernek kurulmuştur. 1956 yılında Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun önerisi ile Nisan ayının ilk haftası ülkemizde Kanser Savaş Haftası olarak kabul edilmiştir. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun çabaları ile yurdumuzda ilk kanser hastanesi, 1956 yılında Ankara'da açıldı.’’ İfadelerini kullandı.
Kanser hastalığının nedenlerine değinen Demir, ‘’Kanser hastalığının gerçek nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak çok alkol ve sigara içenlerde, boya işlerinde çalışanlarda, kimyasal maddelerle uğraşanlarda, güneş ve röntgen ışınları altında uzun süre kalanlarda hastalık daha çok görülmektedir.”diye konuştu.
Kanserin ön belirtilerine değinen Demir şu nedenleri sıraladı:
“Vücudun herhangi bir yerinde nedeni bilinmeyen şişkinlikler, sertlikler,
iyileşmeyen yaralar,
Vücudun çeşitli yerlerindeki benlerde ve siğillerde, renk ve büyüklük değişmeleri,
Durdurulamayan kanamalar,
Ses kısıklığı
Geçmeyen öksürük
Nedeni anlaşılamayan ateş ye zayıflama,
Büyük abdest alışkanlıklarındaki değişikliklerdir.”
Bir hastalıktan korunmak için o hastalığın nedenlerinin bilinmesinin önemli olduğunu belirten Demir, ‘’Kansere karşı alınacak önlemlerde, yapılacak savaşta temel ilke; kanser etkenlerinden kaçınmak ve hastalığın erken tanımıdır. Tıp biliminin gelişmesi, insanların eskiye göre daha bilinçli yardım istemeleri, pek çok insanı kanserden kurtarıyor. Gün geçtikçe kanserden kurtulanların oranı daha da artacaktır. Kanserle ilgili en küçük kuşkuya düşüldüğünde hemen doktora başvurmak gerektiğini unutmayalım. Unutmayalım; kanserin erken belirlenmesi, iyileşmesini çok kolaylaştırır.’’
Kanserin hemen her organda görüldüğünü ancak bazı organlarda daha çok dikkati çektiğini ifade eden Demir, “Bunlardan Akciğer Kanseri: Ölüm oranı en fazla olan kanserdir. Sigara içenlerde daha sık görülür. Sindirim Sistemi Kanseri: Mide ve Kalın bağırsak kanseri önemli organ kanserleridir.
Meme Kanseri: Elle tanımı yapılabildiğinden tedavi ve iyileşme oranı en çok olan kanser türüdür.’’şeklinde konuştu.(Nihat Kanat-İLKHA)