Kanser erken teşhis üzerine kontrol altına alınabilir

​1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası nedeniyle Van’da kadınlara yönelik kanser taramaları Hakkında eğitim programı düzenlendi.

Van’da 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası nedeniyle Van TSO’da düzenlenen eğitim programında 2018 Yılı Türkiye genelinde 7 milyon kişinin, Van İlinde ise 42 bin kişinin Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen kanser taramalarından faydalandığı açıklandı.

Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm nedeni olması açısından önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, kanserin beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık olduğunu söyledi.

Sünnetçioğlu, "Dünyada her yıl 14 milyon kişinin yakalandığı ve 8,2 milyon kişinin ölümüne sebep olan kanser, yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir. Türkiye’de yılda 163 bin 500 civarında yeni kanser vakası teşhis edilmektedir. Ülkemizde ise günde yaklaşık 450 kişinin kanser teşhisi aldığı söylenebilir. Erkeklerde en sık görülen kanserler tütüne bağlı kanserler, erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir. Akciğer ve prostat kanseri iken Kadınlarda en sık görülen kanser, meme kanseri olup, her 4 kadından birisi meme kanseri olmaya devam etmektedir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda kalın bağırsak (kolorektal) kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür. Dünyada ve Türkiye’de kanserin önemli bir kısmı önlenebilen kanserlerdir. Özellikle ülke verilerimiz değerlendirildiğinde tütün ve obezite ile mücadele programımız kanser kontrolünün en önemli yapıtaşlarını oluşturmaktadır." dedi.

Sünnetçioğlu, "Kanser, tedavi üzerine yapılan yatırımlar ile değil, önleme ve erken teşhis üzerine yöneltilen eylem planları ile kontrol altına alınabilir. Bunlarla beraber alkol ile mücadele, fiziksel aktivitenin arttırılması, tuzun kısıtlı kullanılması, enfeksiyon ajanları ile mücadele de çok önemli unsurlardır. Kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğundan yola çıkılarak 2018 Yılında Van İpekyolu ve Tuşba İlçelerinde Sağlıklı Hayat Merkezleri açılmış olup bu merkezlerdeki KETEM-Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi birimlerinde her üç kanser türünde tarama çalışmaları yürütülmektedir. Ayrıca İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri KETEM Birimleri ile Aile Sağlığı Merkezlerinde Kanser taramaları yapılmaktadır. Birinci Basamak Sağlık kurumlarımızda halkımıza yönelik yürütülen kanser taramaları gerçekleştirilmekte olup ayrıca tamamen ücretsizdir." ifadelerini kullandı.

Sünnetçioğlu, "Sağlık Bakanlığınca, geçen yıl (2018) Türkiye genelinde yapılan meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (bağırsak) kanser taramalarından 7 milyon kişi yararlanmıştır. 2018 Yılında Van’da yürütülen Kanser Tarama çalışmalarında ise her üç kanser türünde toplamda yaklaşık 42 bin kişiye tarama yapılmıştır." bilgisini paylaştı.

Program, Van YYÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. M.Çetin Kotan ve Van YYÜ Genel Cerrahi Dr. Öğr. Üyesi Osman Toktaş’ın kanser taramaları hakkında verilen bilgiler sonucunda son buldu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van’da onlarca aracın karıştığı zincirleme trafik kazası kameralara yansıdı
Van'da zincirleme kaza: 2 ölü, 15 yaralı
Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması